Koltuklar boşalıyor

Güncelleme Tarihi:

Koltuklar boşalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2012 00:00

13 bin ‘sanayici’ üyeli İSO ve 300 bin ‘tüccar’ üyeli İTO’da sakinlik bozuluyor. 27 Aralık’tan sonra sert rüzgarlar esecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en büyük iki ‘sanayi ve ticaret’ örgütünün başkanları koltukları boşaltıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük 12 yıldır sürdürdüğü başkanlık koltuğuna önümüzdeki seçimlerde veda edecek. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da 8’inci yılına gireceği başkanlığa devam etmeyi düşünmüyor. Aslında iki başkanın da “18.5.2004 günlü, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 16. maddesinin ‘Üst üste iki dönem başkanlık yapmış olanlar, iki dönem geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler’ hükmüne göre yeniden başkan seçilmeleri mümkün değil ama bu kanun maddesine itirazı 27 Aralık’ta esastan görüşecek Anayasa Mahkemesi, maddenin Anayasaya aykırı olduğuna karar verse bile Küçük ve Yalçıntaş, tekrar aday olmayacak.

Haberin Devamı

Küçük görevi uzatmıştı

İSO’nun geleneklerine (yazılı olmayan kurallarına göre) aslında Tanıl Küçük bir önceki seçimde aday olmayacaktı. Ancak o günlerdeki siyasi gelişmeler ve İSO içinde gelenekleri bozabilecek bazı bölünmeler yaşandığı için Küçük, İSO’nun ‘ak saçlılarının’ da oluruyla bir dönem daha başkan oldu. Şimdi Anayasa Mahkemesi ‘iki dönem şartının devamına’ karar verirse Küçük’ün, TOBB Başkanlığı için güçlü adaylardan biri olabileceği konuşuluyor.

Yalçıntaş ne yapacak

Ä°TO BaÅŸkanı Murat YalçıntaÅŸ ‘yargıda rüşvet’ davasında beraat etti. Yalçıntaş’ın Ä°TO’da tekrar aday olmasının önündeki ikinci engel de ‘iki dönem’di. Anayasa Mahkemesi 27 Aralık’ta bu engeli kaldırsa bile YalçıntaÅŸ aday olmayacak. YalçıntaÅŸ, ya kendi iÅŸleriyle ilgilenecek ve kendi tabiriyle ‘çobanlık’ yapacak ya da siyasete dönecek. Ak Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un siyaset için Yalçıntaş’ı ikna etmeye çalıştığı bildiriliyor. Yalçıntaş’ın da adı TOBB BaÅŸkanlığı için geçiyor ancak onun da bu yoldaki kariyeri Anayasa Mahkemesi’nin ‘iki dönem ÅŸartının devamı’ yönünde karar vermesine baÄŸlı. Â

İSO’da Bahçıvan ve Tuna İTO’da Topçu ve Çağlar

İSO’da ve İTO’da başkanlık için ikişer isim öne çıkıyor. İSO’da Tanıl Küçük, bölünmüş bir yapıda seçime gidilmesini İSO’nun temayüllerine uygun bulmuyor ve mutabakat sağlamak istiyor. Yönetim halen ‘Başkan Vekili’ de olan Nuri Tuna’nın adını öne çıkarırken, İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan’ın İSO’yu birlik içinde tutabilecek asıl isim olduğu da konuşuluyor. İTO’da da benzer ikilem yaşanıyor. ‘Başkan Vekili’ Dursun Topçu’nun adı başkanlık için geçiyor. Ancak Yalçıntaş’ın, 2005’te başkan seçilmesi sırasında ‘gece yarısına kadar’ başkan adayı olan İbrahim Çağlar’ın kararı daha önemli. Çağlar, son seçimde Yalçıntaş ile çatışarak Meclis Başkanı seçilmeyi başarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!