‘Akşam oldu yanıyor da...’

NE güzel türküdür o:

Haberin Devamı

“Akşam oldu yanıyor da
Vona’nın ışıkları”.
İlk defa ondan dinlemiş ve sevmiştim bu güzel türküyü.
Bu sayede Vona’nın, Perşembe’nin eski adı olduğunu da öğrenmiştik.
Bu güzel türküyü zamanla diğerleri takip etti.
Hatta bazıları onunla özdeşleşti de diyebiliriz.
‘Hekimoğlu’, ‘Hasan Geliyor Hasan’, ‘Eminem Pazar mısın’, ‘Gemiciler Kalkalum’ gibi.
Karadeniz türkülerinin ‘kutup-yıldızı’ydı o.
Adamlığı, sanatçılığının da ötesindeydi.
Karadeniz’in gür sesi, gülen-güldüren yüzüydü.
En verimli çağında kaybettik onu.
Ümit Tokcan’lar, Tuğrul Şan’lar, Mustafa Topaloğlu’lar, Zeynep Başkan’lar...
Ordulular, Giresunlular, Trabzonlular, Rizeliler... Tüm Karadenizliler...
Ankaralılar, Adanalılar, Erzurumlular, Diyarbakırlılar, İzmirliler... Güzel ülkemizin yedi iklim, dört köşesinden tüm sevenleri...
21 Aralık 2012’nin soğuk bir kış günü...
Hıncahınç doldurduk Şakirin Camisi’nin avlusunu.
Cuma ve cenaze namazlarını müteakiben dualarımızla uğurladık onu, çok sevdiği memleketi Vona’ya.
Baki kalan kubbede hoş sedalar bırakarak...
Bir yıldız gibi kayıp gitti sonsuzluğa doğru.
Güneş yine doğudan doğacak, batıdan batacak.
Akşam olunca yine yanacak Vona’nın ışıkları.
Ruhu Vona’nın, Ordu’nun, Karadeniz’in, tüm ülkenin ufuklarında dolaşırken...
Kim bilir, belki de  yarım kalan türküsünü tamamlayacak:
“Vona’dan görünüyor da
Ordu’nun ışıkları
Adamı öldürüyor da
Yarin konuşukları”
Ruhun şad, mekânın cennet olsun Karadeniz’in gür sesi, gülen-güldüren yüzü sevgili Kamil Sönmez!
Seyfullah ÇİÇEK
ÜSKÜDAR

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Tevilcilere ve tevil heveslilerine: Dalkavuk ne yaparsa yapsın padişah indinde dalkavuktur. Zırva tevil götürmez; hikmet-i sadrazam yoktur...”
(SODEP Genel Başkanı Hüseyin Ergün)

TEV’in ışığı büyüyor

DÜNYADA Türk Eğitim Vakfı gibi bir sivil toplum örgütü var mıdır?
Dünyada bir çok örnek için TEV’e başvurulduğuna göre iyi bir model demek ki...
TEV’in Genel Müdürlüğü’ne Mine Yıldız Günay getirildi bir süre önce...
Önceki gece mütevazi yeni yıl için yapılan yemekte kendisini tanıdı bağışcılar ve gazeteciler..
Mart 2010 tarihinde Mütevelli Heyet Başkanlığına Rona Yırcalı aynı tarihte Yönetim Kurulu Başkanlığına Ömer M. Koç 3 yıllık süre için yeniden seçilmişlerdi. Aynı ekip sürüyor. Cargill’den gelen bankacı kökenli Günay konuşmasıyla herkesi etkiledi. TEV’e gönüllülük sisteminin gelişmesi için müthiş bir performans kazanacağını gördü ki, yerinden kalkan Koç tarafından kutlandı.
Herkes gücü oranında, gönüllülük esasında milli eğitimin sorunlarına katkı verme anlayışının daha da güçleneceği anlaşılıyor; bu dünyada böyle çünkü.
TEV’e katkı ve destekleri olan ‘güzide’ bağışçıları tanıttıktan sonra Koç,merhum Şahap Kocatopçu ve Hüseyin Öğütçen’i anmayı da ihmal etmedi. “Yaktıkları ışık hiçbir zaman sönmeyecek” dedi.
Vakıf, bugüne kadar yurtiçinde 195.000, yurtdışında 1.400 burs verdi; MEB’ye 27 eğitim kurumunu sundu. Tabii bunlar TEV’e güven duygusundan pekiştiriyor. 45 yıldır bu kurumu ayakta tutan bağışcılar her zaman teşekkürü hak ediyor.
Ülkeleri için faydalı olan bursiyer gençleri kutlamak gerekiyor her zaman.

Haberin Devamı

Gençlere yılbaşı hediyesi


“BİR nüfus sayım memuru sayım yapmak için bir evin kapısını çalar. Kapıyı bir kadın açar. Nüfus memuru kadına “Evinizde kaç çocuğunuzun olduğunu ve çocuklarınızın yaşlarını öğrenmek istiyorum”
der. Kapıdaki kadın, nüfus memurunu “3 kızım var. Kızlarımın yaşlarının çarpımı 36 ve toplamı da yandaki evin kapı numarası” diye cevaplar. Nüfus memuru önce biraz duraksar, kafasında bazı hesaplamalar yaptıktan sonra son bir soru sorma ihtiyacı hisseder. Kapıdaki kadına “En büyük kızınız köpekleri sever mi?” diye sorar. Kadın bu soruyu “Evet” diye cevaplar. Nüfus memuru bu sorunun cevabından sonra artık 3 kızın da yaşlarını bulmuştur. Kızların yaşları kaçtır?”
2003’ten beri yayımlanan 37 MD’nin 2012’nin son sayısındaki bir çeviri yazısında yer alıyor bu soru. Ali Nesin dergi için “Bir gencin hayatını (olumlu yönde!) değiştirebilecek bir hediye” diyor. Hem akademik, hem matematik tarihi, hem de popüler yazılarıyla yeni yıl hediyesi olabilir.
(120 lira...)

Haberin Devamı

‘Hırsızlar imparatoru’

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e Deniz Feneri Derneği ile ilgili bir soru önergesi verdi.
“Sanıklardan önce savcıların yargılandığı dünyadaki tek davada, Deniz Feneri’ni kurcaladığı için yargılanan Savcı Abdulvahap Yaren’in sözleri yeniden gündeme geldi” diyen Türkkan, Savcı Yaren’in Afrika’daki aç çocukların fotoğrafını göstererek, “Yardım paralarının buralara gitmesi gerekiyordu, zekât hırsızlarını koruma altına alan bir güç var, ben bu güce ‘Hırsızların imparatoru’ diyorum, hem altındaki figüranları koruyor, hem kendisine ulaşılmasını engelliyor, kim olduğu belli” dediğini soru önergesinde vurgulayan Türkkan, Bakan’dan iddia edilen ‘Hırsızların imparatoru’ adı verilen oluşumu açıklamasını istedi.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- ANKARA Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun, Ankara’nın 40 delegasyonunun oybirliğiyle 25-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nda başkan adayı olması yolunda karar aldığını...
- İSTANBUL Platformu’nun Üsküdar’da Burhan Felek Spor Merkezi’nde yarın 15.00’te düzenlediği ‘Türk Dünyasının Meseleleri’ konulu konferansta, Av. Özcan Pehlivanoğlu ‘Günümüzde Balkanlar’; akademisyen Doç. Dr. Kürşat Zorlu da Orta Asya’daki Türk varlığına ilişkin konuşacaklar.

 

Yazarın Tüm Yazıları