"Teknoparklar amacından saptı"

Güncelleme Tarihi:

Teknoparklar amacından saptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2012 11:00

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, “Teknoparklar amacından sapmıştır. Teknoparklar bir ticari kuruluş haline dönüşmüştür. Bu konunun tekrar değerlendirilmesi lazım” dedi.

Türk Elektronik Sanayileri Derneği (TESİD) “Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri” töreninde konuşan Acarer, içinde yer alan kiracı firmalara, teknoloji transferi ve iş idaresi konularında destek sağlayacak bir yönetim fonksiyonuna sahip, teşvik ve mülkiyete dayalı teşebbüsler olan Teknopark'ların ciddi sorunları olduğunu söyledi.

Teknopark uygulamalarında istenilen noktadan uzaklaşıldığını belirten Acarer metrekare birim fiyatlarının çok yüksek olduğunu dile getirdi.

Ar-Ge fonu uygulamasına ilişkin bilgiler veren Acarer, 2009 yılında çıkan 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nda düzenlenen Ar-Ge Fonu'nun dikkatlerden kaçtığını ve etkisinin bu yılbaşında hissedilmeye başlanılacağını belirterek şunları söyledi:

“Bu fonun en büyük özelliği büyük ölçekli kurumlardan ziyade küçük ölçekli 3-5 kişilik firmalar bu fondan yararlanabilecek. Fikri olan ve gerçekten de paraya ihtiyacı olan, fikrini uygulamaya dökemeyen çok küçük işletmeler bu fondan yararlanacak. İnşallah bu fon harekete geçtiğinde 3G'nin etkileri nasıl Ar-Ge'de, yerli üretimde görülmeye başladıysa 3-4 sene sonra, Ar-Ge'nin de etkisi 1-2 sene içinde görülmeye başlanacak.” Son 10 yılda Ar-Ge konusuna ciddi önem verildiğini belirten Acarer, “ 2002'de Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırdığı rakam bütçe üzerinden binde 4'tü, geçen yıl binde 8,9. Daha yüzde 1 olamadık. Ama 2023'teki hedefimiz yüzde 3. Biz yüzde 2'nin üzerine çıktığımızda gerçekten Türkiye çok farklı bir noktaya gelecektir. Çünkü Ar-Ge için Avrupa'da bizden daha uygun bir ülke yok. Nüfusunun yarısı 27 yaş ve altı olan başka hiçbir ülke yok” diye konuştu.

“BTK'nın geliri 1.6 milyar lira, gideri 200 milyon lira”

Kurumunun bütçesine ilişkin değerlendirmeler yapan Acarer, “BTK gelirlerinin giderlerden düştükten sonra kalan kısmının yüzde 20'si fona akmaya başladı ve burada birikiyor. Ne kadar birikiyor derseniz, yaklaşık 300 milyon lira. BTK'nın geliri 1.6 milyar lira, gideri 200 milyon liradır. Kalan para 1.4 milyar lira, bu paranın yüzde 20'si Evrensel Hizmet Fonu'na akar, yüzde 20'si Ar-Ge Fonu'na akar, kalanı da hazineye gider.

Maalesef basın bilerek ya da bilmeyerek bazı şeyleri çarpıtıyor. Biz 1.6'yı devletten almıyoruz ki, tam tersine 200 milyonunu alıp 1.4 milyarını devlete geri veriyoruz” diye konuştu.

Dünyayı etkileyen 2008 ekonomik krizinde Ar-Ge harcamalarını kısan ülkelerin çok büyük zarar ettiğini anımsatan Acarer, Yunanistan'ın geldiği ekonomik durumu örnek gösterdi.

Acarer 2023 hedefleri kapsamında bilişimin önemine yönelik şunları kaydetti: “Türkiye 2023 hedeflerine ulaşacaksa bilişim sektörünü çok iyi kullanmalı. Bilişim sektörünün hedefi 160 milyar dolar. Bunun içinde iletişim şu anda daha büyük yer tutuyor ama en önemli fırsatlar Ar-Ge'de üretimde, destek hizmetleri ve içerikte.”

Bilişim sektöründe ara eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Acarer, “Bir ankette ICT sektörünün tepe yönetimindekilere en önemli sorun ne diye soruyorlar, oradaki genel müdürler, genel müdür yardımcıları ve bütün yöneticilerin yüzde 58'i ara eleman ihtiyacını söylüyor. Bir taraftan Türkiye'de işsizlik var, bir taraftan bu sektörü yöneten insanların yüzde 58'i diyor ki 'ara eleman bulamıyoruz'.

Son 10 yıllık peryoda baktığımızda Avrupa'da nitelikli iş oranı bu kadar ekonomik sıkıntıya rağmen istihdam oranı bakımından yüzde 20'den yüzde 24'e çıkmış, mavi yaka dediğimiz az nitelikli işler ise yüzde 34'den yüzde 25'e düşmüş. Yani Avrupa ciddi bir kriz içerisinde olmasına rağmen nitelikli iş istihdamı artıyor, buna karşılık az nitelikli işlerin oranı düşüyor. Çünkü sektör teknolojiyi en iyi kullanan sektör.

O nedenle bizim hızla özellikle iş bulma olanağı az olan kesimi ara eleman ihtiyacını karşılayacak şekilde yöneltmemiz lazım.”

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun devreye girmesiyle büyük bir ara eleman ihtiyacının doğacağını belirten Acarer özellikle yazılım konusunda bu konunun daha fazla gündeme geleceğini söyledi.

Bilişim Vadisi mekanlarının şehir merkezlerinden uzak noktalara kurulmasından yakınan Acarer, “Biz kalkıp da şehrin dışında kuş uçmaz kervan geçmez yerde iki tane vadi arasına bir Bilişim Vadisi oturtturmamız ciddi bir şekilde zararlı ve yanlıştır. Çünkü Ar-Ge'ciyi Allah'ın dağına götürmek mümkün değil. O nedenle bizim bu birimleri şehrin mutlaka merkezinde tesis etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“2012'nin ilk 9 ayında 12 milyar dolar üretim, 6.5 milyar dolar ihracat gerçekleşti”

TESİD Başkanı Müjdat Altay ise Türkiye'nin nüfusunun 70 milyon, dünya nüfusunun ise 7 milyar olduğunu o nedenle ülke olarak her alanda en az yüzde 1'lik dilime girebilmenin gerekli olduğunu kaydetti.

Sektörün çok hızlı gelişim gösteren bir yapısı bulunduğunu kaydederek elektronik sektörünün dünya ticaretinde yüzde 13'lük bir payı olduğunu söyledi. 2023 hedefleri doğrultusunda elektronik sektörü adına 45 milyar dolar ihracat hedefleri bulunduğuna dikkati çeken Altay “Türk elektronik sanayi 2012'nin ilk 9 ayında 12 milyar dolar üretim, 6.5 milyar dolar ihracatı gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ithalatta yüzde 6 azalma, ihracatta yüzde 12 oranında artış görüyoruz. Eğer 2023 hedefimiz olan 45 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak istiyorsak bu hedefe ancak kendi teknolojimizi üreterek ulaşabiliriz” dedi.

TESİD'in Boğiziçi Üniversitesi'nde düzenlenen “Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri” töreninde “Boğaziçi Üniversitesi Juri Özel Ödülü”nü Akıllı Mobil İletişim Merkezi ürünüyle Argela alırken, “Büyük Firma” dalında ödülleri ASELSAN, Arçelik ve HAVELSAN kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!