Riskli işyeri mühürlenecek

Güncelleme Tarihi:

Riskli işyeri mühürlenecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2012 00:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, her gün 4 kişinin hayatını kaybettiği iş kazalarını önlemek için “iş durdurma” kozunu masaya sürüyor. Buna göre herhangi bir işyerinde, hayati tehlike oluşturan riskin tespiti halinde “iş durdurma” kararı verilecek. Kolluk kuvvetleri hayati risk taşıyan işyerinin tamamını ya da bir bölümünü eksik tamamlanana kadar mühürleyecek.

Haberin Devamı

HER gün 172 iş kazasının meydana geldiği Türkiye’de en radikal önlem hayata geçiriliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce hazırlanarak kurum görüşüne sunulan “İşin Durdurulması Yönetmelik Taslağına” göre tehlikeli ve riskli işyerinde tüm çarklar susacak. Kolluk kuvvetleri hayati risk taşıyan işyerinin tamamını ya da bir bölümünü eksik tamamlanana kadar mühürleyecek.

TEFTİŞ HEYETİ KURULACAK

İşyerindeki riski belirlemek için üç kişilik Teftiş Heyeti kurulacak. Heyet, kendisine gelen raporlar üzerinde gerekli incelemeyi yaparak, kararını tespit tarihinden itibaren iki gün içinde verecek. Heyetin raporda belirtilen konulara katılmadığı durumlarda karar gerekçesiyle birlikte yazılacak.
İşyerindeki bina ve eklentilerde çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde bu tehlike giderilinceye kadar hayati tehlikenin niteliği ve bu tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alanla işyerinin bir bülümünde veya tamamında iş durdurulacak.

Haberin Devamı

ÖNLEMLER SIRALANACAK

Müfettişlerce tehlike oluşturan durumlardan biriyle karşılaşıldığında tespitin yapıldığı tarihte rapor düzenlenerek iki gün içinde heyete gönderilecek. Raporda durdurmayı gerektirecek hususlara, alınması gereken tedbirlerin niteliğini ve yapılması gereken diğer önlemlere ayrıntılı olarak yer verilecek.
Heyetin işyerinde işin durdurulmasına karar vermesi halinde karar ilgili valiliğe bir gün içinde gönderilecek. İşin durdurulması kararı mülki idare amiri tarafından 24 saat içinde yerine getirilecek.

İŞYERİNE ‘MÜHÜRLEME’

Verilen durdurma kararı üzerine kolluk kuvvetleri işyerini mühürleyecek. Ayrıca durumu belirleyen bir tutanak düzenlenecek. İşveren, işin durdurulmasına sebep olan hususların giderilmesi için mühürlerin geçici olarak sökülmesi talebini dilekçeyle iletebilecek. Bunun üzerine Kurul Başkanlığı, işverenin talebini heyete gönderecek. Heyetin de talebi bilgiler ışığında değerlendirerek kararını iki gün içinhde vermesi gerekecek. Yapılan incelemeye göre tedbirlerin alınmadığına karar verilirse mühürler sökülmeyecek.

Haberin Devamı

Mahkemeye itiraz hakkı

İŞVEREN durdurma kararının kaldırılması için de risk değerlendirme raporuyla başvuru yapabilecek. Eğer yeterli tedbir alınmadığına karar verilirse durdurma kararı aynen uygulanacak. Ancak riskler giderilmişse işyeri yeniden çalışmaya başlayabilecek. Durdurma kararına karşı işveren yerel iş mahkemesine al işgünü içinde itiraz edebilecek.

Maaşlar kesilmeyecek

İŞ mahkemesine yapılan itiraz işin durdurulması kararının uygulanmasını durdurmayacak. Mahkeme, itirazı öncelikli olarak görüşerek 6 gün içinde karara bağlayacak. İşveren işin durdurulması nedeniyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere mesleklerine göre başka bir iş vermekle yükümlü olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!