Meşal'den tarihi günde İsrail'e gözdağı

Güncelleme Tarihi:

Meşalden tarihi günde İsraile gözdağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 17:19

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Gazze'de Hamas'ın 25. kuruluş yıldönümü kutlamalarında yaptığı konuşmada, Filistin'deki işgali ve İsrail yönetimini asla tanımayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Hamas'ın 25'inci kuruluş yıldönümü, Gazze'de düzenlenen büyük bir törenle kutlandı.

Gazze'nin batısındaki 'Ketibe' meydanında toplanan ve sayıları yarım milyonu bulduğu belirtilen kalabalıklara hitaben bir konuşma yapan Hamas lideri Halid Meşal, Filistin'in özgürlük mücadelesinin devam edeceğini belirterek, Filistin'in özgürleştirilmesinin bütün Filistin'in ve Arap dünyasının hedefi ve görevi olduğunu kaydetti.

Konuşmasında Filistin'in bölünmezliğine ve birliğine vurgu yapan Meşal, “Gazze'si, Batı Şeria'sı, Hayfa'sı, Yafa'sıyla Filistin birdir. Müslümanıyla, Hristiyanıyla, yurt dışındaki ve içindekiyle birdir” dedi.

GAZZE'DEKİ TARİHİ KUTLAMALARDAN KARELER

“SİYONİST OLDUKLARI İÇİN SAVAŞIYORUZ"
Konuşmasında Filistin'in özgürleşmesinin cihaddan geçtiğini ifade eden Meşal, direniş olmadan hiçbir mücadele yönteminin fayda vermeyeceğini savundu. Filistin'in geçmişten gelen Arap-İslam kimliğine vurgu yapan ve Filistin topraklarındaki işgalin meşruiyetini, dolayısıyla İsrail'i asla tanımayacaklarını vurgulayan Meşal, Arap ülkelerine de, Filistin direnişine silah ve mal yardımında bulunmaya çağırdı.
İsrail'e karşı yürüttükleri mücadeleyi, “Yahudi oldukları için değil, siyonist oldukları için savaşıyoruz” sözleriyle tanımlayan Meşal, topraklarına saldırana cevap verdiklerini kaydetti. Meşal, siyonist projesinin sadece Filistin halkının değil tüm Arap, müslüman toplumların, insanlığın düşmanı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

"FİLİSTİN'DEN BİR KARIŞ TAVİZ VERİLMEYECEK"
“Bizim için direniş bir araçtır, amaç değil” diyen Meşal, “Eğer, direnişin ve savaşın dışında Filistin'i, Kudüs'ü ve dönüş hakkını bize verecek bir yol bulursak o yolda yürürüz” diyen Meşal, Filistin topraklarının özgürleştirilmesinde kararlı olduklarını ve “bir karışından” dahi taviz vermeyeceklerini vurguladı.

Gazze halkına, Gazze'ye gelen misafirlere ve tüm Filistin halkına selamlarını gönderen Meşal, “Gazze'ye selam olsun, gençlerine, kadınlarına, çocuklarına, yaşlılarına selam olsun. Filistin'in yaşlıları tüm dünyanın gençlerinden daha gençtir” dedi.

Haberin Devamı

Konuşmasında İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular konusuna da değinen Hamas lideri, “Tüm Filistinlileri özgürlüğüne kavuşturacağımız zaman uzak değil, bu bizim ahdimizdir” diye konuştu.

"KUDÜS RUHUMUZDUR"
Kudüs'ün, Filistin davası için taşıdığı öneme de işaret eden Meşal, “Kudüs bizim ruhumuz, tarihimiz, geçmişimiz geleceğimiz, başkentimizdir. Karış karış özgürleştireceğiz” ifadelerini kullandı. Meşal, devrim sonrası dönemde Filistin davasına verdiği destek nedeniyle Mısır'a teşekkür ederek, “Mısır ile biz aynı hattayız. Sina'nın güvenliği bizim güvenliğimizdir” görüşünü dile getirdi.

"ARAP VE İSLAM STRATEJİSİ"
Gazze'deki Filistin yönetiminin Başbakanı İsmail Heniye de, “Hamas, Filistin'i özgürlüğüne kavuşturmak için Filistin, Arap ve İslam stratejisi başlatacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Kutlamalar kapsamında Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'den hemen önce söz alan Heniye, son saldırının “siyonizmin” çöküşünü hazırladığını belirterek, “Filistin ile Arap topraklarında yayılamayacaklar ve çöküşleri başlayacak” diye konuştu.

Son saldırılarda direniş göstererek zafere zemin hazırlayan el-Kassam Tugayları'ndan yaklaşık 40-50 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Heniye şunları söyledi:

“Senelerdir uzun bir sessizlik vardı. Gece gündüz çalışılıyor ve hazırlıklar yapılıyordu. Hazırlık aşamasında çalışanların onlarcası toprağın altında. Biz onların cihad görevinde şehit oldukların söylüyorduk ve insanlar cihad misyonunun ne olduğunu bilmiyordu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KUTLAMALARDA BİR İLK
Hamas'ın, 25'inci kuruluş yıldönümü kutlamalarına ilk defa Arap ülkelerinden heyetler de katıldı.

Kutlama törenlerinin başında Bahreyn, Katar, Malezya, Pakistan, Moritanya, Suriye, Libya, Endonezya, Cezayir, Tunus, Mısır bayraklarının taşındığı ve Cezayir, Libya, Lübnan, Mısır, Katar, Kuveyt ve Bahreyn'den heyetlerin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi.
Kutlamalara katılan Arap heyeti adına konuşma yapan Moritanya heyeti başkanı Muhammed Hasan eş-Şenkıti, Filistin İsrail işgalinden kurtuluncaya kadar Filistin'e maddi ve silah yardımı yapmanın Müslümanların üzerine vacip olduğunu söyledi.

Filistin'in bir karış toprağından bile vazgeçilmeyeceğini belirten Şenkıti “Bütün kahramanlara, şehitlere ve bizim bugün buraya gelebilmemizi, toprağına yüz sürebilmemizi kolaylaştıranlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hamas'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre kutlamalara dünyanın farklı yerlerinden gelen yaklaşık 2500 kişi katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!