O mozaik Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

O mozaik Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 14:32

ABD'deki Dallas Sanat Müzesi’nden Türkiye’ye iade edilen Orpheus mozaiği, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde basına gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, mozaiğin Türkiye'ye getiriliş serüvenini anlattı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dallas Sanat Müzesi tarafından iade edilen Orpheus Mozaiği'ni İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde tanıttı.

İŞTE, O MOZAİK / FOTO GALERİ

O mozaik Türkiyede

Dallas Sanat Müzesi tarafından ülkemize iade edilen Orpheus Mozaiği'nin Şanlıurfadaki Arkeoloji Müzesi'nin faaliyete geçeceği tarihe kadar İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergileneceğini belirteren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ülke dışında ne varsa alıp getirmeye çalışıyoruz, tabii takip ettiğimiz yeni eserler de var" dedi.

Haberin Devamı

Bakanlığının son zamanlarda ilgi uyandıran çalışmasının, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eski eserlerin yeniden Türkiye'ye kazandırılması olduğunu belirten Günay, "Duyarlılık arttıkça hem dışarıdaki eserlerin alınma hem de içerideki bazı kaybolmuş ama bir yerlerde olan eserlerin bulunma sürecinin hız kazanacak" dedi.

"BİZDEN ÖNCEKİ DÖNEMDE GETİRİLEN ESER SAYISI TOPLAMINI 5 YILDA GETİRDİK"

Son 5 yılda 4 bine yakın eserin ülkeye getirildiğini belirten Günay, "Buna, gayretlerimizin, önemli bir ivme kazandırdığını düşünüyorum. Çünkü önceki 4- 5 yıl içinde bu rakam binler civarındaydı. Ondan önceki 4- 5 yıl içinde, hatta 10 yıl içinde yine binler civarındaydı. Son 15 yılda, 2007'den bizden önceki dönemde getirilen eser sayısı kadar eser getirildi. Rakamlar burada beni doğruluyor" diye konuştu. Günay, eserlerin ülkeye geri kazandırılması çalışmaları sırasındaki üsluplarının önemli olduğuna dikkati çekerek, "Ülke dışında ne varsa alıp getirmeye çalışıyoruz, tabii takip ettiğimiz yeni eserler de var. Bunu da diplomatik bir nezaket anlayışı içinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Herhangi bir dava sürecine yol açmamaya, maddi bir karşılık fazlaca sarf etmemeye çalışarak" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ESERLERİN AİT OLDUKLARI ÜLKELERE VERİLMESİ ETİK BİR MESELE"

Bakan Günay, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışarak,eserlerin ait oldukları ülkelere geri verilmesinin etik bir mesele olduğunu ifade etti. Çalışmalarının bölgede önemli bir duyarlılığın oluşmasında etkili olduğunu kaydeden Günay, "Çeşitli ülkelerle bu konuda anlaşmalar ve görüşmeler yapıyoruz. Attığımız imzalar var. Geçenlerde Bulgaristan'a giderek 19 eseri, aldık ve getirdik" diye konuştu.

ESER DAHA SONRA AİT OLDUĞU YERE GİDECEK

Eser hakkında teknik ve detay bilgiler veren Bakan Günay, Mozaiğin 1998'de Şanlıurfa'dan götürüldüğünü, 1999'da Türkiye'nin bir müzayedede buna müdahale etmeye çalıştığını dile getirdi. Dallas Müzesi Başkanı'nın envanterlerinde böyle bir eser olduğunu tespit ettiğini belirten Günay, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın eserin geri getirilmesi konusunda mücadele ettiğini belirtti. Bakan, eserin muazzam şekilde korunup ufak bir deforme olduğunu, restorasyonun neredeyse mükemmel yapıldığını ifade etti. Günay, eserin üzerinde eswer sahibinin isminin bulunmasının ayrı bir önemi olduğuna da değinerek, eserin İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne şimdilik emanet edildiğini söyledi. Şanlıurfa Müzesi açıldığı zaman mozaiğin ait olduğu yere gideceği belirtildi.

Haberin Devamı

BEYKOZ'DA BULUNAN KİTABE DE GÖSTERİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, basın mensuplarına daha sonra eçen günlerde Beykoz'da bir evin ahırında bulunan Yoros Kalesi'nin kitabesi de tanıttı. Kitabe hakkında kazı başkanının verdşiği bilgilere eklemelerde bulunan Günay, "Halkımız nasıl muhafazaya almış görüyorsunuz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!