Kahire'de gergin Cuma

Güncelleme Tarihi:

Kahirede gergin Cuma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 00:00

Mısır'ın başkenti Kahire, tarihi Cuma günlerinden birini yaşadı. Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin son açıkladığı anayasa değişikliklerine tepki gösterenler ve Müslüman Kardeşler sokaklara döküldü. Tahrir Meydanı'ndan Başkanlık Sarayı'nın önüne taşınan gösterilerde kalabalık "Defol Mursi" sloganları attı, yeni cumhurbaşkanın istifası istedi.

Haberin Devamı

Sabahın erken saatlerinde indiğimiz Kahire'de ilk durağımız Tahrir Meydanı oldu. Zira devrik lider Hüsnü Mübarek'in görevden ayrılmasında önemli rol oynayan Tahrir Meydanı, bu gergin Cuma gününün de ana sahnesi.

Yalnızca Tahrir'de değil, Kahire'nin genelinde ilk fark ettiğimiz, sükûnet oldu. Herkesin ortak yorumu fırtına öncesi sessizliğin yaşandığıydı. Tahrir'e adımımızı attığımız ilk anda buldukları köşede uyuyanlar, çadırlarında güne hazırlanmaya çalışanlar ve su, yiyecek, patates ve hatta marul gibi şeyler satan tezgahlar gözümüze çarptı.

HÜRRİYET DÜNYASI TAHRİR'DE - ÖZEL GÖRÜNTÜLER / WEB TV

KAHİRE'DE GERGİN CUMA / FOTOĞRAFLAR: LEVENT KULU

Tahrir'de toplananlar, kendilerini devrimin üvey evlatları gibi görüyor. Zira, Mübarek'in devrilme sürecinde kol kola veren gruplar arasında bölünmeler yaşanıyor. Müslüman Kardeşler'e mensup Mursi'nin kendisine olağanüstü yetkiler veren anayasa değişikliklerine gitmesi, liberal, sol ve laik kanatta ciddi tepkiye yol açmış durumda.

Haberin Devamı

Meydanın bir köşesinde, elinde "Yalancı Lider İstemiyoruz" yazılı bir pankartla oturan 75 yaşındaki Faruk Ebu Şerif de bu isimlerden birisi. Ebu Şerif meydanda olma gerekçesini şöyle özetledi: "Mursi, sadece Müslüman Kardeşler'i kayırıyor. Bu devrimi birlikte yaptık. Bizim isteklerimiz hiçe sayılıyor. Sadece yaptığı anayasa değişikliklerini geri almasını değil, Mursi'nin görevden ayrılmasını da istiyoruz."

Bu sözler, genel olarak Tahrir'deki havayı da özetliyor. Tahrir'de toplanan kalabalıkta ciddi bir öfke ve hayal kırıklığı söz konusu. Müslüman Kardeşler'e tepki büyük. Şimdi bu tepkilerini, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yapacakları büyük yürüyüşle göstermeyi planlıyorlar.

HEDEF BİR MİLYON

Gösterinin adı "Bir Milyon Yürüyüşü". Hedef 1 milyon kişiyi toplamak. Planlanan, namazın ardından farklı kollardan Saray'a akın etmek. Elbette, güvenlik güçleri de önlemlerini almış. Bu uzun yürüyüş ilerledikçe ve kalabalık artıkça tansiyonun da yükselmesi bekleniyor. Başarabilirlerse, akşam saatlerinde Saray'ın önünde toplanıp, sabaha kadar protesto düzenlemeyi hedefliyorlar.

Haberin Devamı

Kentin bir başka yanında da farklı bir öfke yaşanıyor aynı saatlerde. Müslüman Kardeşler, bu hafta içerisinde vurularak öldürülen, "altı şehidini" son yolculuğunu uğurluyor. Müslüman Kardeşler de gergin ve öfkeli. Ancak kontrollü.

EL EZHER'DE GERGİN CENAZE TÖRENİ - HÜRRİYET DÜNYASI ÖZEL / WEB TV

HÜRRİYET DÜNYASI TAHRİR'DE - FOTOĞRAFLAR: LEVENT KULU

Kılınan namazın ardından kalabalık, Tahrir tarafına gitmekten ve olası bir çatışmaya girmekten kaçınıyor. Özellikle Mübarek yanlılarına ve muhalif liderler Amr Musa ile Muhammed el Baradey gibi isimlere tepki büyük. Müslüman Kardeşler'e göre, yapılanlar devrime zarar vermek isteyen bazı güçlerin provokasyonu.

Haberin Devamı

Mısır'da kamplaşma ve gerilim her geçen gün biraz daha artıyor. Mursi'nin dün yaptığı açıklamada, muhalefetle bir araya geleceğini söylemesi de yeterli görülmüyor. Herkesin ortak kaygısı, provokasyon ya da öfke nedeniyle çatışmaların ve can kayıplarının artması.

BARİKATLARI YIKTILAR

Mısır'ın başkenti Kahire'deki gösteriler, akşamın gelmesiyle birlikte Tahrir Meydanı'ndan Başkanlık Sarayı'nın önüne taşındı. Yaklaşık 100 bin kişi olduğu tahmin edilen göstericiler, Başkanlık Sarayı'nın olduğu alanda toplanarak, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi aleyhine slogan attı.

Aynı eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesine neden olan gösterilerde olduğu gibi "Defol Mursi" sloganları atan kalabalık, yeni cumhurbaşkanının istifasını istedi.

Haberin Devamı

MURSİ'NİN SARAYINA KUŞATMA / FOTOĞRAFLAR: LEVENT KULU

Polis, asker ve başkanlık korumaları, sarayın etrafını dikenli tellerle ve barikatlarla çevirerek, göstericilerin girmesine izin vermedi. Ancak kalabalığın giderek artması üzerine asker de geri çekilerek, barikatların göstericiler tarafından açılmasına izin verdi. Bu sırada, bazı göstericiler, askerlerin etrafını sararak sevgi gösterisinde bulundu. Bazıları da tankların üzerine çıkarak slogan attı.

Barikatların açılmasıyla birlikte kalabalık da Başkanlık Sarayı'nın kapısına kadar ulaştı. Saray kapısında da Mursi aleyhine sloganlar atıldı ve cumhurbaşkanının istifası istedi. Ortamda tansiyonun giderek yükselmesine rağmen, hem güvenlik görevlilerinin hem de göstericilerin herhangi bir çatışma ya da olaya mahal vermemek için çok temkinli hareket etmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Protestolar sırasında Mursi'nin Başkanlık Sarayı'nda bulunmadığı ifade ediliyor. Mursi, cumhurbaşkanının hem resmi konutu hem de çalışma ofisinin bulunduğu Saray'a henüz taşınmış değil. Mursi, cumhurbaşkanı olmadan önce yaşadığı evde kalmayı sürdürüyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!