Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

CHP’de ‘Evet doğru’ ile ‘Yanlış mı’ kıyası

YAPILAN çalışmalar gösteriyor ki CHP’nin oy artışı önündeki ilk iki engel, güçlü bir ‘yönetebilir’ görüntü verememek ve Kürt sorunuyla ilgili mesajlar.

Haberin Devamı

Bunda, iktidarın devasa propaganda üstünlüğünün etkisi inkâr götürmez. O nedenle CHP’lilerin, “İktidarın bu gücü nedeniyle bizdeki en küçük farklılıklar kamuoyuna derin çatlak diye yansıtılıyor” demesine hak verebiliriz. Ancak belki de bundan daha etkili olan gerçek, CHP’nin sosyal demokrat/sol çizgiyi ne kadar özümsediğidir.
Çünkü, geçmiş 20 yılında, sosyal demokrat ilkelerden çok, içekapanık, kimilerinin milliyetçi gördüğü ‘lider bakışına mahkûm’ edilmiş bir CHP’den söz etmek haksızlık sayılmaz.

SOSYAL DEMOKRASİ KRİTERİ

Kılıçdaroğlu ile birlikte başlayan süreç ise iki engelle karşılaştı.
- Art arda gelen seçimlerin yarattığı zaman darlığı.
- Özünde, çizgi/düşünce farklılığı olan Deniz Baykal ve Önder Sav’la ayrışma süreci, kişilerle bağlantılı gösterildi; o yetmedi, Kılıçdaroğlu da parti meclisi (PM) üyelerini ‘düşence/çizgi’ temelli değil, hep ‘kişi’ tercihli yaptı.
CHP yönetiminde bugün dahi, Kürt sorunu başta, yaşamsal konularda Kılıçdaroğlu çizgisine aykırı söylemler duymanın nedeni de burada aranabilir.
Sadece PM değil, TBMM grubunda da konulara yaklaşım, düşüncelere değil konuşan kişinin bölgesine göre farklılaşıyor.
Darbe de sosyal demokrasinin özü, insan odaklı bakışa ve hoşgörüye iniyor.
Geçmişte Kürt seçmenden en çok oy alan bir CHP’de şu söylem duyulabiliyor:
“Uludere’de bombalananları bu kadar öne çıkarmamız, anadil söylemimiz bize oy kaybettiriyor.”
Bunu diyenlerin, kendilerini ‘sosyal demokrat’ görmelerini de samimi karşılamalı.

Haberin Devamı

‘EVET DOĞRU’ VE ‘YANLIŞ MI’

Sonuçta bu tablo, Türkiye partisi olması gereken CHP’yi parçalı gösterdiği gibi kendi ifadeleriyle ‘CHP’yi parçalamak isteyenlerin’ işini de kolaylaştırıyor.
Evet doğru, “Silahla masaya oturulamaz, önce akan kan durmalı”.
Evet doğru, “Batı’daki taban korunup Orta Anadolu kazanılmalı”.
Evet doğru, “Her konu tartışılsın, ama zamanlama ve söylem AKP’nin rotasında olmasın, onuncu günde edilecek laf ilk gün söylenmesin. Örnek: Dersim ve af konuları”.
Bu ‘evet doğru’lara karşı görüşler de var tabii, işte birkaçı:
Yanlış mı, “Milliyetçi söylemle MHP dahi Orta Anadolu’da AKP’ye giden oyunu alamıyor. CHP, insan odaklı söylemle AKP seçmenine de seslenebilir”.
Yanlış mı, “Bu devlete ait olma duygusu zayıflamış Kürt yurttaşı geri kazanması, Alevileri dışlanmışlık duygudan uzaklaştırması gereken ilk parti CHP olmalı. Hak ve özgürlükleri ‘insan/birey’ temelinde cesaret ve tutarlılıkla savunan CHP’yi herkes sahiplenir”.
Yanlış mı, “Bölünme endişesini yok etmenin en etkili yolu herkesi eşit kılmaktır. Türkçe bilmeden okula giden çocukla, onu hiç anlamayan öğretmenin travmasını kavramayan sosyal demokrat bakış olmaz”.
Yanlış mı, “Mevcut politikalar sonuç verseydi, bunları konuşmazdık”.

Yazarın Tüm Yazıları