Cami ve kilise

BEYOĞLU eski Belediye Başkanı Haluk Öztürkatalay’ın Taksim meydanı ile ilgili bazı önerileri var. Diyor ki:

Haberin Devamı

Başbakan Taksim’e cami yeri olarak, Taksim maksemi yeri olan 2500 metrekare civarındaki arsayı gösteriyor. Arsa halen Kasımpaşaspor Kulübü’nün otoparkı olarak kullanılıyor. (Öbür takımlar buradan neden pay istemezler diye düşünmek lazım.)
Bu alanda küçük bir cami yapılabilir. Ancak; maksem sular duvarı bu camiyi gölgeleyecektir. Beyoğlu’nun eski bir belediye başkanı olarak bu yer bana göre hiç uygun değildir.
Taksim’e yapılacak cami büyük olmalı, heybetli olmalı, uluslararası proje yarışmasına açılmalı, İstanbul ve İslam dünyasına hizmet etmelidir.
Taksim meydanı ve çemberine baktığımız zaman bu büyüklükteki tek yer, 28.000 metrekare’lik (28 dönüm) alanı ile eski Şan Tiyatrosu’nun bulunduğu Surp Agop Ermeni Vakfı’na ait olan alandır.
Bu yer günün rayiç bedeli ile satın alınabilir. Bu konuda elini cebine atacak birçok işadamımızı görür gibiyim. Konumu itibariyle Dolapdere’ye doğru eğimli olan bu yer için Türkiye ve dünya mimarlarının bir şaheser çıkaracaklarına inanıyorum.
AYA TRİADA KİLİSESİ
Taksim Sıraselviler Caddesi ile Meşelik Sokak arasında bulunan kilise 1880 yılı yapımıdır. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi olarak bilinmektedir.
Bu kilisenin Taksim Meydanı’na bakan tarafı 35 adet işyeri ile adeta kuşatılmıştır. Bu işyerlerinin tamamına yakını dönerci ve köftecidir. Bu manzara İstanbul’a yakışmamaktadır.
Taksim Meydanı düzenlemesi bittikten sonra bu yerlerin nasıl bir görüntü vereceğini düşünmek bile istemiyorum. Çoğu tek katlı olan ve bir kısmı da iki veya üç kata çıkan işyerleri de mevcuttur.
35 işyerinin yıkılması için Aya Triada Kilisesi yetkilileri ile konuşularak sorun çözülebilir. Bu işlemler gerçekleştikten sonra, İstiklal Caddesi, 27 kapı nolu Taxim Palas binasından başlayarak, kilise dekoratif şık demir parmaklıklarla çevrilerek ve açılan alan çimlenip çiçeklenerek yeni Taksim Meydanı’na güzellikler katılacaktır.”

Haberin Devamı

Zor ‘Boğaz’ soruları

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, İstanbul Boğazı’nda tüm yeşil alanların      % 30’unun imara açılacağı iddiaları gündemde ağırlık kazanıyor.
Özellikle Boğaz’daki yeşil alanların meçhul kişiler tarafından satın alındığı, İstanbul’un son kalesi olan Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetkilerinin de elinden alınarak, bölgede büyük bir rant yaratılmaya çalışıldığı, kentsel dönüşüm ve yenileme adı altında başta Beşiktaş olmak üzere tüm Boğaz’da bir belirsizliğin hâkim olduğu yaygın şekilde konuşuluyor.
Bu konuda İstanbul milletvekili Celal Dinçer, Bakan Erdoğan Bayraktar’a, bu iddialar doğru mudur ve hangi aşamadadır, diye sordu. Sorular şöyle devam ediyor:
“Yapılan ya da yapılacak imar çalışmalarında; Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar ilçe belediyelerinin görüşleri alınacak mıdır? Bu bölgede sit alanlarının imara açılması söz konusu olacak mıdır? Sizce bu doğru bir uygulama mıdır? Bakanlığınızın Boğaz’daki yeşil alanları imara açmadaki amacı nedir? Beşiktaş, Dolmabahçe ve Ortaköy’ün sit alanları ile ilgili planlar kabul edilirse yasal olarak  nerede askıya çıkacaktır?

Haberin Devamı

Rekor katılım

BALKAN Savaşları’nın 100. yılı dolayısıyla şimdiye kadar yapılan en büyük uluslararası ‘Balkanlar ve Göç Kongresi’ bugün başlıyor. Üç gün sürecek kongrenin ilk iki günü İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde, son günü de Bursa’da Orhan Gazi Kongre Merkezi’nde yapılacak. Bilim, tertip ve tebliğ sunacakl toplam uzman ve bilimadamlarının sayısı 100’ü geçiyor. Balkan ve göçler konusunda otorite kabul edilen Prof. Dr. Justin Mccarthy’nin (Louisville Üniversitesi) de kongrede çarpıcı bir konuşma yapması bekleniyor. Kongreyi hazırlayan ekip arasında Prof. Ali Arslan, Prof. Dr. Nedim İpek, Prof. Dr. Frances Trik (Indiana Üniversitesi), Prof. Mahir Aydın, Dr. Bilal Şimşir ve Prof. Dr. İlber Ortaylı da bulunuyor. Ayhan Bölükbaşı’nın genel başkanlığını yürüttüğü Rumeli Balkan Federasyonu’nun düzenlediği kongrenin onursal başkanlığını İ.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yürütüyor. Ayhan Bölükbaşı, “Bu kongre ile Balkan ve göç tarihi yeniden yazılacak” dedi.

Haberin Devamı

Melike neden intihar etti

BİR doktor daha intihar etti. Ani, ama beklenmedik değil.Ümraniye Hastanesi’nde asistan doktor olarak görev yapan Melike Erdem (30) için, “Bu yıl bu acıyı üçüncü kez yaşıyoruz” diyor Ankara Tabip Odası... “Nisan ayında Ersin’i katlettiler. Eylülde Mustafa Bilgiç Kırım Kongo’dan can verdi. Birkaç gün önce de Melike gitti.” Dr. Erdem, baskı ve yıldırmalardan kaçarak Samatya Hastanesi’ne gelmişti. Saçma sapan bir SABİM şikâyeti nedeniyle istenen savunmasını yazdı. Ardından kendini boşluğa bıraktı. SABİM şikâyet merkezi çalışanları bunaltıyor. Hep birlikte 184’ü arıyor ve kayıt veriyor doktorlar: “SABİM’in çalışanlar üzerinde baskı aracı olmasından şikâyetçiyim. Sizi altı ay önce uyardık, düzeltin dedik. Beceremediniz, kaldırın bu şikâyet mekanizmasını.”

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya’nın, Kars’ın adının ‘Gazikars’ olması için bir yasa teklifi verdiğini...
- BÜYÜKÇEKMECE Belediyesi’nin, Hazine’den 49 yıllığına kiraladığı 150 dönümlük sahilde yat limanı yapımını Büyükşehir’in, Kaymakamlığın ve STK’ların oluşurduğu Kent Şurası’nın kampanyasına karşı sürdürmesi ve %80’nin bittiği sırada Maliye Bakanlığı’nca el konularak kullanma izni sözleşmesinin iptal edildiğini ve yerin Hazine’ye iade edildiğini...
- BEYLİKDÜZÜ Belediye Başkanı Yusuf Uzun’un, daha önce belediye meclisinde reddedilmesi üzerine meclis üyelerini mahkemeye verdiği özel bir şirkete ait arsa plan tadilatıyla ilgili dosyayı aralık ayı meclisinde gündeme almasına CHP ve MHP gruplarının salonu terk ederek tepki gösterdiğini...

Yazarın Tüm Yazıları