Kale Kalıp, 200 milyar dolarlık uçak projesinde

Güncelleme Tarihi:

Kale Kalıp, 200 milyar dolarlık uçak projesinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2004 01:37

ABD Hava Kuvvetleri Ortak Saldırı Uçağı (Joint Strike Fighter -JSF) Projesi’nden 65 milyon dolarlık ihale alan Kale Kalıp, 200 milyar dolarlık Proje’nin lideri Lockheed Martin’in de ABD dışındaki iki Star Suplier’ından biri olmayı başardı. Kalıp, uçakların açılıp kapanan tüm kapak sistemlerinin tasarım, üretim ve uygulamasını yapacak.

TÜRK savunma sanayisinin başarılı şirketlerinden Kale Kalıp Makina ve Kalıp Sanayi A.Ş. (Kale Kalıp), ABD Hava Kuvvetleri Ortak Saldırı Uçağı (Joint Strike Fighter -JSF) Projesi’nden 65 milyon dolarlık ihale aldı. Şu anda 200 milyar dolarlık hacmiyle dünyanın en büyük savunma sanayi projesi olarak bilinen projeye, 9 ABD müttefiki de katılıyor.

Proje’nin lideri Lockheed Martin’in, ABD dışındaki iki Star Suplier’ından biri olmayı da başaran Kale Kalıp, uçakların açılıp kapanan kapak sistemlerinin tasarım, üretim ve uygulamasını yapacak. Kale Kalıp, bomba ve mühimmat kapakları için de 90 milyon dolarlık ihaleye teklif verdi. Ayrıca uçağın gövde parçalarından bazılarının üretimine de talip olan Kale Kalıp’ın projedeki iş hacmi 300 milyon dolara kadar çıkabilecek. Kale Grubu Şirketleri Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay dev projede aldıkları işle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

‘Kale Kalıp, Türk olarak bu projede ilk işi almış oldu. İhalesini kazandığımız iş 65 milyon dolarlık bir iş. Uçağın tüm açılır kapanır mekanizmalarını ‘Sytem Design and Development’ bazında aldık. Yani sadece parça üretimi bazında değil, komple çalışan mekanizmayı tasarlayıp imal etmek ve uygulamak şeklinde bütün bir proje ortağıyız. Bu kapak sistemi, uçağın en önemli özelliği olan radara yakalanmama özelliği için çok önemli. Eğer kapak/ zemin farkı oluşursa radara yakalanmama özelliği kaybolabiliyor. Gövde parçaları işi de aldık. 3 gövde parçasının proje boyunca imalatını biz üstlendik ama o küçük iş, Sadece referans olacak.’

STAR SUPLIER OLDUK

Kale Grubu Şirketleri Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay, proje ve proje lideri Lockheed Martin’in diğer projelerinde de 1998’den beri iş aldıklarını belirterek, ‘Lockheed Martin Corparation’a Star Suplier olduk. Bu dünya savunma sanayisinin en büyük şirketinin en değerli tedarikçileri arasına girmek anlamına geliyor. ABD dışında iki şirket Star Suplier. Biri İngiltere’de diğeri de biziz’ dedi. Lockheed Martin’in cirosunun 30 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan Osman Okyay şöyle konuştu:

‘Lockheed Martin’in son işi Ortak Saldırı Uçağı Projesi. Bu proje Amerikan Hava Kuvvetleri’nde F-16 ve A-10, Deniz Kuvvetleri’nde F-14 ve F-18, Deniz Piyadeleri ve İngiliz Kraliyet Donanması’nda ise dikine inip kalkabilen Harrier uçaklarının yerini alacak. 2007’den itibaren üretimine başlanacak, 3.000 uçaklık bir proje. Projede uçak alımının müttefiklerin katılımıyla 6.000’e çıkması bekleniyor bu gerçekleşirse toplam 400 milyar dolarlık bir projeye dönüşecek.’

Kale Kalıp ne yapıyor

1969
’da Türk Sanayiinin ihtiyaç duyduğu çeşitli makina ve kalıp imatını gerçekleştirmek üzere kurulan Kale Kalıp Makina ve Kalıp Sanayi A.Ş. üç ana konuda üretim yapıyor.

Savunma Sanayi alanında Türk Silahlı Kuvvetleri ve dost ülkelerin ordularının ihtiyaç duyduğu çeşitli silah sistemlerinin tasarımı ve imalatı, dünyanın en büyük sanayi kuruluşlarına da önemli savunma projelerinde alt yapımcılık üstleniyor.

Gaz ekipmanları alanında domestik ve endüstüriyel sayaçlar, basınç düşürme istasyonları üretimi yapan şirket, Hollandalı Habo Firması ortaklığında Kojenerasyon üniteleri de pazarlıyor.

Kalıp apartları bölümünde ise Kale Grubu firmalarının ihtiyaç duyduğu seramik kalıpları, plastik enjeksiyon ve metal kesme, şekillendirme kalıplarının yanısıra, yurtiçi ve yurtdışı firmalara yönelik küp şeker kalıpları ve çeşitli aparat/fixtürlerin üretimini gerçekleştiriyor.

Kale Kalıp’ın 3 fabrikası var ikisi İstanbul’da biri Çanakkale’de.

Harrier’den üstün dikine iniş yapıyor

SERİ
üretimine 2007’de başlanacak Ortak Saldırı Uçağı’nın prototipi üretildi. Uçağın yüzlerce üstün özelliğinin yanında iki önemli özelliği dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi, radara yakalanmaması, diğeri ise dikine kalkıp inmesi. Dikine kalkıp inme özelliği şu anda İngliz Harrier’larda da bulunuyor ancak bu manevra uçağın çok fazla yakıt harcamasına neden oluyor ve menzil-yakıt sorunu oluşturuyor. Ortak Saldırı Uçağı ise bu manevrayı (dikine iniş kalkışı) normal yakıt sarfiyatı ile yapabiliyor.

16 bin parça yaptık 1 hata çıktı

KALE
Grubu Şirketleri Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay, Lockheed Martin için daha önce yürüttükleri projeler nedeniyle büyük bir gelişme kaydettiklerini ve son ihalede bu sürecin önemli katkısı olduğunu söyledi. Okyay, ‘Hatasız çalışmak çok önemli. Biz Lockheed Martin’e 16 bin parça üretmiş teslim etmişiz, tek hata çıkmış’ dedi. Stinger füzelerinin 22 kritik parçasını üreten bir şirket olarak diğer global sanayicilere de üretim yaptıklarını belirten Osman Okyay, GE’nin de uçak motorları için parçalar yaptıklarını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!