İğneada’da neler oluyor

BULGARİSTAN Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliv’in Türkiye ziyaretinin sebebi ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın İğneada’nın (Kırklareli) 3. nükleer santralinin yapılması muhtemel aday yerlerden birinin olduğunun açıklanması dikkatle izleniyor bölgede. Olayın iki cephesi var.

Haberin Devamı

Bulgaristan sınırına 1.5 kilometre uzaklıktaki Beğendik Köyü’nde yapılacağı
yazılıyor nükleer santralın... Bulgar STK’ları geçen hafta İğneada’ya gelerek endişelerini belirttiler.
İğneada’da bir de termik santral kurulması olayı var. İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık “Nükleer için gündemdeyiz ancak yeri konusunda resmi bir açıklama yok” diyor. Beğendik Köyü sınırları içerisinde EMBA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan ‘Trakya Entegre Termik Santral Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘İmar Planlarında gerekli tadilat yapılmadan bölgeye Termik Santral yapılamayacağının’ belirtilmesi üzerine askıya alındığını söyledi. Bu bölge için sevindirici olmuş. Işık, halkın bölgede bir santral istemediğini, bölgenin vakit geçirmeden ‘turizm alanı’ ilan edilmesini, Beğendik Köyü üzerinden Bulgaristan’a sınır kapısının açılarak bölgenin kültür ve turizm alanında geliştirilmesini arzu ettiklerini belirtti. Tahir Işık, İğneada’nın bitişiğinde bulunan Longoz Milli Parkı’nın biyolojik çeşitliliğinin korunması ve Doğal Kaynak Yönetimi Hakkında GEF-2 projesi Dünya Bankası fonundan milyonlarca dolar hibe alınarak, yine Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin ise 2008 de AB’den mali destekle tamamlandığını anlattı.
Bu hedef doğrultusunda bölgemizin ‘turizm alanı’ olarak ilan edilmesini ve Bulgaristan ile sınır kapımızın Beğendik üzerinden açılması sureti ile komşumuz Bulgaristan ile turizm ve kültür alanında projeler geliştirerek
işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz.”
Eşsiz doğası ve tarihi ile İğneada’da ciddi projeler hazırlanmalıdır.

Haberin Devamı

Günün Sözü

“Bize bütün dünyada saygınlık kazandıran, aklımızı kullanıp onurlu insanlar olmamızı sağlayan Atatürk’ü aşağılayan âlim pozlu, ukala tavırlı zırcahilleri her gün halkın karşısına diken TV kanallarından ve gazetelerden gına geldi. Cehalet tüm fenalıkların anasıdır.”
(Prof. Dr. Celal ŞENGÖR)

Namaz her yerde kılınır

ALMANYA’dan telefonla arayan Hasan Soylu, “Size bir şeyler anlatmak istiyorum” diyor. Of’luymuş... “Aklınıza Süleyman Soylu gelebilir hemen... Akrabalık uzaktan var derler ama biz esas Erzincalıyız. Burada okudum, mühendis oldum... Köşenizden Recep Tayyip Bey’e bir şey söylemek istiyorum.”
- Evet...
- “Siz bir sürü cami yaptırdınız. Çamlıca ve Taksim’e de yaptıracak mısınız? Ankara Belediye Başkanı da iki cami de ben yaptıracağım diyerek yarışa katıldı. Sayın Başbakanım, Türkiye’de insanlar aç... N’olur o paralarla iş kurun; bu insanlar çalışsınlar. Türkiye, neredeyse dünyadaki toplam cami sayısını geçti sanırım. İbadet hep camide yapılmaz, insan evinde de, işyerinde de namazını kılabilir. Sıkıntılar büyük... Türkiye’den arayan akrabalar iş için Almanya’ya gelmek istiyorlar. Onların ne işi var burada; burada geçim de artık zorlaştı. Ben de burada açlık çekiyorum. Özürlüyüm, karımın bakımına muhtacım. Somun ekmek yiyoruz. çikolata yiyemem. Biraz ucuzdur diye Münih’ten Dresden’e taşındım... İki kez kalp ameliyatı oldum. Burada hastaneler eskisi gibi değil artık; bakımlar azaldı, masraflar arttı. Hastanelerde yabancılara da özenli bakmıyorlar. Bazı doktorlar yabancı düşmanlığı yapıyor.”
Almanya’dan bir fotoğraf.

Haberin Devamı

TRT göstermeye korktu

29 Kasım akşamı TRT1’de başrolünü Will Smith’in oynadığı ‘Devlet Düşmanı’ adlı film oynayacaktı. Ben daha önce bu filmi izlemiş ve çok beğenmiştim. Filmi izlemek için ekran başına geçtiğimizde, bir de baktık ki hiç ilgisi olmayan başka bir diziyi programa almışlar. Şaşırdık, çünkü hiçbir açıklaması yoktu. Gerçi kanalın açıklamak gibi bir zorunluluğu yok ama aklıma günümüzde düzmece delillerle sahte telefon listeleriyle insanların dünyaları karartılıp ailelerinden koparılan aydınların, gazetecilerin, yıllarını bu ülkenin güvenliğine adamış askerlerin bu filmdeki gibi senaryoların kurbanı olduklarını biliyoruz. Acaba bu film buna benzer bir konuyu işlediği için mi hükümetin kanalı haline gelmiş TRT1’de kaldırıldı? Merak ediyorum. Muhlis GÜLHAN

Haberin Devamı

‘Kanuni değil Halit Ergenç’

1960’lı yılların sonlarında, Kenterler Tiyatrosu’nda Murat Turan’ın 4. Murat oyunu sahneye konmuştu. Oyunun basına yapılan ilk gösteriminde, arada, gazeteci-yazar R. Cevat Ulunay kızgınlıkla “Beğendiniz mi 4. Murat’ı? Böyle 4. Murat mı olur?” der. Ressam Elif Naci, hemen yanıt verir: “Ayol o 4. Murat değil, Müşfik Kenter. Sen onu 4. Murat mı sandın!” Bugünlerde birisinin çıkıp dizideki oyuncunun ‘Kanuni değil, Halit Ergenç olduğunu’ söylemesi gerek..        
Prof. Dr. Süleyman ÇELİK-SAMSUN

Biliyor musunuz

- İSTANBUL Milletvekili Umut Oran’ın, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e “İlgili yönetmeliğin ‘Kılık ve kıyafet sınırlamaları’ başlıklı 4. maddesinin 1-a fıkrasında yer alan, “Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz” yasağı, Atatürk rozetini de kapsıyor mu? Öğrenciler okula giderken yakalarına, çantalarına Atatürk rozeti takamayacak mı?” diye sorduğunu...
- ISPARTA’da meydana gelen uçak kazasının 5. yıldönümünde, hayatını kaybeden fizikçilerimizden Özgen Berkol Doğan’ın ailesinin ‘O’nun adını yaşatmak ve birikimlerini genç kuşaklara aktarmak için ‘Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’ adlı kütüphanenin bugün 15.00’te Moda Cad. No: 6 Kat:1 adresinde açılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları