Sosyal Sorumluluk Vergisi!

Şişli Belediye Meclisi, bırakın belediye meclisi kararını, Bakanlar Kurulu kararıyla bile vergi ve benzeri mali yükümlülük konulamazken bir ilke imza atarak yerel vergi uygalamasını başlattı. Belediye Meclisi, 19 Kasım 2012’de, gayrimenkulü olan vatandaşa ya da şirkete, ‘Sosyal Sorumluluk Katkı Payı’ tahakkuk ettirip 30 Kasım 2012 tarihine kadar vade belirlemiş!

Haberin Devamı

BU verginin adını ilk kez duyuyorsunuz.
Adını ilk kez duyuyorsunuz ama 30 Kasım 2012, yani dün çalışma saati bitimine kadar ödenmesi isteniyordu.
Ödenmediği takdirde, her ay için yüzde 1,40 “gecikme zammı” alınacağı da ayrıca belirtiliyor.

BU DA NEREDEN ÇIKTI?

Siz sormadan, biz açıklayalım; Şişli Belediye Meclisi’nden çıktı!
Anayasa’nın 73’üncü maddesini açıp okuyoruz;
“Vergi resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur” deniliyor.
Bırakın Belediye Meclisi kararını, Bakanlar Kurulu kararıyla bile vergi ve benzeri mali yükümlülük konulamaz.
Peki.. Belediye Meclisi kararıyla istenen “Sosyal Sorumluluk Katkı Payı” neyin nesi?
Kimine 15 bin lira, kimine bin lira !
Belediye Meclisi böyle münasip görmüş. Okurlarımızdan Babür Soykal’ın gönderdiği hesap bildirim cetveline göre; 19 Kasım 2012’de, gayrimenkulü olan vatandaşa ya da şirkete, “Sosyal Sorumluluk Katkı Payı” tahakkuk ettirip 30 Kasım 2012 tarihine kadar vade belirlemiş!

Haberin Devamı

NİÇİN ALINIYORMUŞ?

Anayasa’ya aykırı bir şekilde yani “kanunsuz olarak” istenen bu “Sosyal Sorumluluk Katkı Payı” acaba ne için isteniyor?
Bu sorunun yanıtını da, adı bizde saklı bir başka Hürriyet okurunun yazdıklarından okuyalım.
“Sosyal Sorumluluk adı altında istenen parayı görünce, hayretler içinde belediyeyi aradım. Belediye Meclisi’nin sosyal sorumluluk projeleri için böyle bir katkı payı alınmasına karar verdiğini ve 19 Kasım’da 30 Kasım vadeli olarak hesaplarımıza intikal ettirildiğini söylediler. ‘Nedir bu sorumluluk projeleri?’ diye sorduğumda, ‘Şişli’yi ticaret merkezi yapmak’ dediler. ‘Acaba ben Şişli’nin ticaret merkezi olmasını istiyor muyum. Bana böyle bir şey soruldu mu?’ dediğimde, ‘Meclis kararı sorulmaz’ yanıtını aldım. İstenen tutarı ödeyemeyeceğimi söyleyince de ‘Başkanlığa bir dilekçe ile başvurun’ dediler. İnanılır gibi değil!..”

RUHSAT NUMARASI

Kendisinden Sosyal Sorumluluk Katkı Payı olarak 15 bin lira istenen bir otel işletmecisi, “Bu da neyin nesi? Hangi kanuna göre istiyorsunuz?” diye tepki gösterince, “ruhsat numaranızı belirterek itiraz edebilirsiniz” yanıtını almış. Bu okurumuz ve başka okurlarımız ruhsat no.su istendiği için itiraz etmekten korkmuşlar.
Şirketinin Çevre Temizlik Vergisini ödemek için Şişli Belediyesi sayfasına erişim sağlayan bir başka Hürriyet okuru da bin lira Sosyal Sorumluluk Katkı Payı borcu olduğunu(!), hayretler içinde fark ediyor. Olayı bize yazdıktan sonra “Şişli Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösterdiğimizden, şirket adı ile ilgili hassasiyet göstereceğinizi ümit ediyorum” notunu da düşmeyi unutmamış.
Gerçekten olacak iş değil!
İstenen “Sosyal Sorumluluk Katkı Payı” kanunsuz.
Anayasa’da, mali yükümlülüklerle ilgili düzenlemelerin ancak kanunla yapılabileceğinin öngörülmüş olması, kişilerin sosyal ve ekonomik durumlarını ve temel haklarını etkileyecek keyfi uygulamalara meydan verilmemesini amaçlamaktadır.
Bu yol açılırsa, her belediye meclisi kafasına göre, karar alır ve “vergi, fon, katkı payı ya da başka ad altında” tahakkuklar yapar.
Bu vergi acilen iptal edilmeli...

Yazarın Tüm Yazıları