Çok dilli bir nikâh

DİYARBAKIR üzerinden karabulutlar geçmiş, açlık grevleri sona erince kent de bir haftadır kendine gelmeye başlamış. Endişeli günler yaşanmış... Gazeteci bir dostumuz “Emin olun açlık grevi süresince bütün bölge insanı aynı acıyı çekiyordu, oruçluydu sanki. Dışarıda yemek yemek istemiyordu, lokmalar boğazlara düğümleniyordu” dedi. BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana “Ölümsüz bittiği için çok mutluyum” dedi.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da önceki gün altı saat kadar kaldık. Antalya’dan, Ankara üzerinden Diyarbakır’a geldik, dostlarla karşılaştık, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın kızı Özlem Demirbaş ile Ali Fırat’ın düğününe kısa bir süre de katıldık. Sağlık sorunları bulunan Demirbaş “Tek kızımın nikâhını ben kıyacağım, hem de dört dilde” dedi. Nitekim Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Ermenice yemin ettirdi kızına ve damadına... BDP milletvekili Leyla Zana ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’den nikâhın başka sürpriz tanıkları vardı: Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Esenyurt Belediyesi kurucu başkanı Dr. Gürbüz Çapan... Çapan, tıp fakültesini Diyarbakır’da okumuş, bu nedenle geniş bir dost çevresi var. Sarıgül’ün de Türkiye Değişim Hareketi’nin (TDH) örgütlenmesi sırasında güçlü bir kadrosunun olduğu anlaşılıyor burada... Baydemir, evlilik cüzdanını geline verdi, “Bizde evin delisi kadındır” diye espri yaptı.
Leyla Zana çok saygı görüyor, Belediye Başkanı Demirtaş da... Zana düğünde kaldığı sürenin bir bölümünü kendisiyle fotoğraf çektirenlere ayırmak zorunda kaldı. Düğünde eski Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı, şimdiki Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanlığı’nı yürüten Mehmet Kaya,
Kadoğlu Şirketler Grubu’nun
Başkanı Tarkan Kadoğlu
(TÜSİAD üyesi) ve Reşit Cantürk gibi işadamları da vardı.

Haberin Devamı

‘Biji Sarıgül’

MUSTAFA Sarıgül, Diyarbakır Havalimanı’na indiğinde Kürtçe ‘Biji (yaşasın) Sarıgül’, ‘Serok (başkan) Sarıgül’ pankartlarıyla karşılaşmış, hatta caddelerde ‘Başbakan Sarıgül’, ‘Çare Sarıgül’ pankartları varmış. Sarıgül, TDH’nin ‘il başkanı’ (Zeynel Abidin) ve ‘kadın kolları’ başkanlarının bulunduğu ekibiyle yemek yedi ve onlara hitaben ilginç mesajlar verdi. “Şişli ve Yenimahalle’yi bölmek istediklerine göre, AKP’nin ne kadar açmaza düştüğünü gösteriyor. Artık demokratik güçbirliği yapmamız gerekiyor. AKP’ye karşı ‘ötekisi’ olmayan, halktan ve haktan yana adaylarla çıkacağız” dedi. Sarıgül’ün vurguladıkları özetle şöyle:
AKP’YE ELEŞTİRİ
- AKP, Erbakan Hoca’nın ekmeğini yedi.
- Mücahit olarak geldiler, müteahhit oldular.
- Merhametci gözüktüler, menfaatçi oldular.
- Biz (Kılıçdaroğlu’nun) önünü açtık. TDH 75 ilde var, üyelerimiz dimdik ayakta, onlarla her zaman irtibat halindeyiz. TDH’ye ihtiyaç varsa, her an sahneye çıkabilir. Kaydebilmeyecek her mücadeleye gireriz. Ama biz her zaman bir olalım, diri olalım diyoruz.
(Bu arada yemekte bir kişi ‘Karaoğlan vardı, şimdi
yerine Yağızoğlan gelsin diye sesleniyor.)
Sarıgül, ertesi gün (pazar) Van’da belediye olarak yaptıkları öğretmenevini açacaklarını bildirdi ve bahar aylarında Van’da 100 bin kişilik bir miting yapacaklarını söyledi.
‘Doğunun elçİsİ’
- Leyla Zana ve Altan Tan’ın dışında BDP’li vekiller yoktu ama tutuklu belediye
başkanları dahil herkesi ‘temsilen’ birileri vardı. BTP’yi de, Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt temsil ediyordu. Öbür partileri temsilen kimler vardı öğrenemedik.
- Hasan Kaya, ünlü siyasetçi Şerafettin Elçi ile bir nehir söyleşi yapmış.
‘Doğunun Elçisinden Yüce Divan’a Şerafettin Elçi’ (Fanos Yayınları) adıyla yayınlamış. Çocukluğundan bugüne kadar her şeyi anlatmış, Altan Tan gecede okuduğunu söyledi...
- Çanakkale ile Sur Belediyesi kardeş belediyeler, aynı zamanda Diyarbakır Özgür Haber ile Çanakkale Olay gazeteleri (genel yayın yönetmenleri
Naci Sapan ile Aynur Ganiler) de... Çanakkale’den gelen
heyete İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz ile İHD temsilcileri de vardı.

Haberin Devamı

Surların onarımı Gül’ün himayesinde

DİYARBAKIR’ın tarihi kale ve surlarında geniş bir faaliyet var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, surların onarımını ‘himayesi’ne almış zaten. Suriçinde kentsel dönüşüm hazırlıkları da sürüyor. İlgili kişileri Ankara’ya çağırmış, onlara talimatlar vermiş. Surlar, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerse, Türkiye’nin 12’nci yapısı olacak. Bu nedenle başvuru projeleri için hummalı bir faaliyet var.
- Diyarbakır için dinamik bir şehir demeye artık gerek yok. Yaşanan bütün olumsuzluklara karşın hızlı bir şekilde hem şehirleşiyor, hem de modernleşiyor. Çok ciddi yatırımların yapıldığı söylendi bize. Diyarbakır’ı içine alan çevre otobanı (Elazığ ve Urfa) çalışmaları sürüyor; şehirlerarası yollar yeniden düzenleniyor. Vali’nin dediğine göre, Elazığ ve Malatya üzerinden yapımı süren hızlı tren proje etüt çalışmaları bitme noktasında; Güneydoğu’nun ulaşımında yeni bir alternatif bu yatırım. Diyarbakır Havalimanı yenileniyor. Süt inekçiliği ve seracılık sektöründe ciddi yatırımlar gerçekleşmiş. 300 bin metrekarelik bir modern ve son teknoloji ürünü serayı çok övdüler. Terörsüz bir günde ailelerin mutluluğu vardı Diyarbakır’da.

Haberin Devamı

Kadına nasıl saygı

1999 yılında BM Genel Kurulu 25 Kasım’ı ‘Kadına Karşı Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’ ilan etti ve bu konuda bir bilgirge yayınladı. Bildirgenin 1. maddesi şöyle:
“Kadınlara yönelik şiddet ister kamusal ister özel hayatta olsun, her türlü eylemlerle tehdit etme, zorlama veya özgürlükten keyfi olarak yoksun bırakma dahil olmak üzere kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veya acı verme sonucu doğuran veya bu sonucu doğurması muhtemel olan cinsiyete dayalı her türlü şiddet eylemi anlamına gelir.”

Yazarın Tüm Yazıları