Menderes Türel, Bütünşehir Yasası’nı anlattı: ‘Köylü de şehirli olsun’

şehirli olsun’AKP yerel yönetimlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel’e, Kumluca’da “Bütünşehir Yasası ne oluyor?” diye sorduk. “Gayet güzel şeyler olacak” dedi hemen. Arkasından ekledi:

Haberin Devamı

“Bırakın da köylü vatandaş şehirli olsun, belediye başkanını o da seçsin”. Meclis’te kabul edilen yasa hâlâ Cumhurbaşkanı’nın onayını veya reddini bekliyor.
Muhalefet gibi iktidar partisi olarak yasayı Abdullah Gül’e anlatmışlar.
Cumhurbaşkanı’nın anayasaya uygun olup olmadığı konusunda titizlik gösterdiğini belirten Menderes Türel’in özetle vurguladığı hususlar şöyle sıralanabilir:
- Özel idarelerin yetkilerini büyükşehir belediye başkanlarına devrettik. Dolayısıyla valiler de asli ‘denetim’ işine dönecekler.
- 29 büyükşehirin gelirleri yaklaşık % 20 artacak... Genel bütçe vergi gelirleri % 2.5’ten
% 4.5’e yükselecek. İl vergilerinin payları % 5’ten % 6’ya çıkacak. Örneğin Antalya’nın geliri % 84.5 artmış olacak...
- Eskiden vali bir okul yaptırabilmek için İl Özel İdare Meclisi’ndeki partililere yalvarıyordu; şimdi öyle bir şey olmayacak... Belediye meclisi karar verecek bunlara... Bu durumda, belediye başkanı daha çok proje üretmek ve çalışmak zorunda kalacak... Demokrasinin daha da gelişeceği söylenebilir.
“Avrupa Yerel Özerklik Şartı’na bu yasa aykırı değil mi” sorusuna...
- Neden aykırı olsun, o şartta ‘mümkünse’ diyor referandum yapılabilir diyor. Ama anayasanın 67. maddesine göre bizde yeni bir kanunla düzenleme yaptığımız için böyle bir yorum anlamsız kalıyor. Sonra 2004 yılında İstanbul ve Kocaeli’nin belediye sınırları, il sınırlarına kadar genişletildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bu yasayı onayladığına göre, burada anayasaya aykırılık unsuru görmüyoruz. Siz referandum şartı gerektiğinde ısrar ediyorsunuz ama halk zaten belediye seçimlerinde oy vererek oyunu belirtmiyor mu? Oy hesabıyla yapmıyoruz bunları... Örneğin Muğla ve Sarıyer bizim için çantada keklik değil.
Türel’e “Güneydoğu’daki illerde bu yasa için ne düşünüyorsunuz... Çünkü yasada merkezi bir denetim kurulu da oluşturuluyor... Bu BDP’li belediyeleri etkiler mi?” diye sorduk. Cevabı şöyle oldu:
- O sizin yorumunuz. Bizim böyle bir tertibimiz yok; denetim varsa her belediye için olmalı...

Haberin Devamı

Kumluca’da domates fiyatı dibe vurdu

Haberin Devamı

ANTALYA’dan 98 kilometre uzaklıktaki ‘seranın başkenti’ Kumluca’da dün 1. Domatexpo Domates Fuarı açıldı. Türkiye’nin en büyük domates üretim bölgesi olan Kumluca’da ilginç sahnelerle karşılaştık. Domates üretimi bu yıl artınca, fiyatı tepetaklak olmuş; Kumluca halinde kilosu 50 kuruşa kadar düşmüş... Biber cinsleri 30-50 kuruş, patlıcan 50 kuruş, salata da 50 kuruştan işlem gördü. Salata geçen hafta 5 kuruşa düşünce, üreticiler isyan etmiş, yolları kapatmış; seslerini Ankara’ya kadar duyurmuştu.
İşte bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker bu açılışa katılmak zorunda kaldı. Aslında böyle bir fuar ilk kez düzenleniyor. Bunda biraz da 2016 yılında yapılacak Antalya Çiçek ve Çocuk EXPO’nun etkisi var. Eker, sebze üreticilerinin derdini biliyor; ama hemen yapılacak bir şey yok anlaşılan; çünkü “Sorunların üzerinde çalışıyoruz” sözünden bu çıktı. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kaymakam Salih Işık ile TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Bayrampaşa Hali’nin yöneticilerinden Sedat Toktürk gibi isimler konuklar arasındaydı.
Türkiye’nin sebze ve meyveciliğinin nereye gideceği konusunda çarpıcı bilgiler verdiler..
Dünyada en çok tarım üretimi yapılan domates konusuna yeniden değineceğiz...

Haberin Devamı

İstanbul Borsası’nda bunlar nasıl oluyor

TÜRKİYE’nin en büyük zahiriye borsası olan İstanbul Ticaret Borsası’ndaki ibretlik gelişmeleri zaman zaman buradan kamuoyu ile paylaşmış ve gelişmeleri yine bu köşeden duyuracağımızı belirtmiştik. Borsa Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz’un, borsa çalışanlarından Tuncay Kurttepe’yi sinkaflı küfürler eşliğinde darp ettiğini, Kurttepe’nin darp raporu alarak olayı yargıya taşıdığını da belirtmiştik. Bu yazımıza Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sümer, ”Öyle bir şey olmadı” diye açıklama göndermişti. Sümer bunu söylerken, geçtiğimiz günlerde, Kopuz’un Kurttepe’yi darp ettiği davanın duruşması İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Biz utandığımızdan Cumhuriyet savcısının iddianamesine aldığı “o cümleyi” köşemizde yazamamıştık. Oysa geçtiğimiz günlerde Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Sümer’in sekreteri Yasemin Genç, bizim yazamadığımız “o cümleyi” bütün çıplaklığı ile hâkime söylemiş. Gelinen süreçte aynı davanın idari soruşturmasında ‘darp edilen’ Tuncay Kurttepe’ye ceza verilirken, ‘darptan’ yargılanan İslam Ali Kopuz’un İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu tarafından ‘aklanması’ ayrı bir yazıya konu olacaktır. Bunun yanında Sümer, kendi yardımcısı Sadık Erdem’in de Kopuz tarafından ‘darp edildiğini’ yalanlamıştı. O davanın duruşması da önümüzdeki ay görülecek. Bekleyip göreceğiz, Sümer bütün yönetim kurulu üyelerinin gözleri önünde olup biten olay hakkında neler söyleyecek?
İstanbul Ticaret Borsası’nı iyi izleyin!

Haberin Devamı

Prof. Yazgan, Türk dünyasında 5 bin öğrenciyi burslu okuttu

TÜRK dünyasının Aksakalı, hocaların hocası, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan vefat etti. Uzun süredir kanser tedavisi gören Yazgan için yarın 11.00’de İ.Ü. merkez binada ve 12.30’da Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Merkezi’nde saygı toplantısı yapılacak. İkindi namazını müteakiben Fatih Camisi’nden kıldırılacak cenaze namazından sonra Kozlu Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na bağlı olarak açtığı Türk dünyasındaki okullarda Türkiye Türkçesi ve bulunduğu ülkenin Türk lehçesiyle Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı denkliği ile 5 bin öğrenci ücretsiz okumaktaydı.

Yazarın Tüm Yazıları