Tatlı yorgunluğun mutlu günü

DÜN Tüyap Kitap ve Sanat Fuarı açıldı. Fuar, artık uluslararası niteliğini pekiştirdi.

Haberin Devamı

Dün açılışta yabancı konuklar da vardı. Hollandalı yazarlar, diplomatlar, Çin Halk Cumhuriyeti Basın Yayın Bakanı Lim Binjie başkanlığında Çin heyeti yer aldılar.
Ayrıca uluslararası PEN Başkanı da açılışta konuşanlar arasındaydı.
Hiç kuşkusuz bütün konuşmacılar, yazar özgürlüğüne değindiler ve kitapları dışarıda, kendileri içeride olan yazarların bir an önce okurlarıyla ve kitaplarıyla buluşması dileğinde bulundular.
Bu yılın Onur Yazarı çocuk edebiyatımızın en büyük isimlerinden Gülten Dayıoğlu.
Dayıoğlu, elli yıldır kendini çocuk edebiyatına adamış bir yazar. Onunla yapılan söyleşilerde mutluluğunu hep şöyle ifade eder: “Üç kuşaktan okurum var”.
Bu yıl Kitap Fuarı’nın teması da çocuklara adandı! “Çocukluğum Yurdumdur–Çocuk ve Gençlik Edebiyatı”. Tema dolayısıyla, düzenlenen konuşma ve etkinliklerin birçoğunda çocuklar, çocuk edebiyatı ve edebiyat-çocuk ilişkisi üzerine önemli oturumlar gerçekleştirilecek.
Geçen sene olduğu gibi bu sene de tutuklu yazarların okurlarla fuarda buluşan kitapları, yazarı tarafından değil dostları tarafından imzalanacak. Fuar alanında birbirinden farklı standlarda sanat, edebiyat dünyasından birçok isim, tutuklu arkadaşları adına okurlarının kitaplarını imzalayacaklar.

Haberin Devamı

İLK GÜN fuar alanında gördüğüm, sohbet ettiğim yayıncı ve gazeteci dostlarımın hepsi önce yorgunluklarından, sonra da fuarın verdiği mutluluktan heyecanla söz ediyorlardı.
Çünkü, okurlar fuarı gezerken fuardan haftalar öncesinin telaşını pek bilmezler. Yazarlar kitaplarını fuara yetiştirmek için yoğun bir çalışma sürecine girerken, yayıncılar da bu kitapları fuarda okurlarıyla buluşturabilmek için olağanüstü bir çaba gösterirler.
Yayın yönetmeninden editörüne, son okumacısından matbaa çalışanlarına, gazetelerin kitap eki hazırlayan kültür sanat muhabirlerinden stand görevlilerine kadar herkes fuardan öncesi son haftasını neredeyse uykusuz geçirip ilk gün okurlarla buluşmanın mutluluğunu yaşarlar.
Kitap fuarları sadece edebiyat eserlerinin yer aldığı, edebiyat okurlarına seslenen fuarlar değildir, bilimden sanata, arkeolojiden eğitim kitaplarına, bilgisayardan diğer teknik yayınlara kadar geniş bir skala üzerinde okura hitap ediyor.
Dolayısıyla herkesin okuyacağı kitap var fuar alanında!
Fuarın son yıllardaki en güzel çeşitliliği ise, birtakım sivil toplum kuruluşlarının temsilcilik standları ve elbette sahaflar... Böylece okur yeni kitaplarla arayıp bulamadığı eski kitapları ve önemli sosyal araştırma incelemelerini de bulacak ve kütüphanesini zenginleştirebilecek...

Haberin Devamı

KİTAP fuarları benim için ve benim gibi düşünenler için aslında birer kültür bayramıdır.
Bayramınız kutlu olsun!

 

Yazarın Tüm Yazıları