Görkemli bir müzik gecesi

İKSV tarafından Hollanda Kraliyeti desteğiyle Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında cumartesi akşamı saat 20.00’de Haliç Kongre Merkezi’nde şef Lorin Maazel yönetimindeki Kraliyet Concertgebouw Orkestrası görkemli bir konser verdi.

Haberin Devamı

Kuruluşunun 125. yılını kutlayan Kraliyet Concertgebouw Orkestrası’nın başlangıcı olan konserde, Peter von Piet Hein Rhapsody, Sergei Prokofiev’in Romeo ve Juliet Suiti’nden bölümler ve Çaykovski’nin 4. Senfonisi seslendirildi.
Konsere Hollanda Kraliyeti Veliaht Prensi Willem Alexander ve eşi Prenses Maxima katıldı.
Konukları, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Hollanda Kraliyeti Dışişleri Bakanı Ekselansları Frans Timmermans, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Büyükelçi Ferden Çarıkçı, Hollanda Büyükelçisi Ekselansları Jean Paul Dirkse, Hollanda Başkonsolosu Onno Kervers ve eşi Bayan Kervers, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner karşıladı.
Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Uğur Doğan da bu konser nedeniyle Türkiye’ye gelmişti.
    Â
*

Haberin Devamı

FRANS TIMMERMANS, kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptı, konuşmasında helikopter kazasında kaybettiğimiz on yedi şehidimiz için duydukları üzüntüyü de  belirtti. Timmermans, Avrupa’da kültürel çalışmalara yatırım yapılmasını savunmasıyla tanınıyor.
Atatürk’ü Anma Günü olduğundan, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve milli marşlar çalındı.
Haliç Kongre Merkezi’nin fuayesine de ayrıca Atatürk panoları konulmuştu.
Şimdi konserler yapıldığı gün, fuayede bir masaya o orkestranın ve başka orkestra ve solistlerin CD’leri, DVD’leri konuluyor, konseri dinleyenler istedikleri CD ve DVD’yi buradan alıyorlar.
Dünyanın tanınmış, önemli şeflerinden Lorin Maazel’in yönettiği orkestra yoğun alkışlar sonunda başka parçalar da çaldı.
Konserden sonra verilen resepsiyonda Prens, Hollandalı gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
BBC Music Magazine’in 2007 yılında düzenlediği ankette Kraliyet Concertgebouw Orkestrası en iyi orkestra seçilmişti.
Daha önce de İKSV’nin 2007’de 35. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış  konserini de Mariss Jansons yönetiminde aynı orkestra vermişti.
İKSV’nin 40.yılı konserleri sürecek, 3 Aralık’ta Itri Sempozyumu gerçekleştirilecek.
40. yıl kutlamaları 7 Aralık’ta Zubin Mehta yönetimindeki Maggio Musicale Fiorentina konseriyle son bulacak. Konserin solistleri Güher ve Süher Pekinel.
  Â
*

Haberin Devamı

İSTANBUL, bu etkinlikleriyle kültür başkenti olmaya hak kazanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları