Taşıt ve lojman saltanatına devam

TÜRKİYE, kamu kurumlarının taşıt, lojman ve sosyal tesis sayısı bakımından, ayrı bir “dünya rekoruna” sahip. Bu rekortmenliğini hiçbir ülkeye bırakmadı, bırakmıyor, bırakacağa da benzemiyor.

Haberin Devamı

TAŞIT SAYISI 8-10 KAT

Kamuya ait taşıt sayısı bakımından, Türkiye ayrı bir rekora sahip! Örneğin; Japonya’da 10, İngiltere’de 12, Almanya’da 11, Fransa’da ise 9 bin taşıt var. Türkiye’de ise Tablo-I’de de gördüğünüz gibi tam 90.011 taşıt var.
Her yıl “Kamuda taşıt saltanatına son vereceğiz” denilmesine rağmen, taşıt sayısı da artıyor.Bu arada bazı kurumlar, taşıt almıyor ama kiralıyorlar. Bunların sayısı nedense açıklanmıyor. Kiralanan taşıtlar da göz önüne alındığında, kamudaki taşıt sayısı gözükenin de üzerinde artıyor. Dünya rekorunu kimseye bırakmıyor hatta her yıl arayı açıyoruz.

LOJMAN SAYISI

2012 yılı Haziran ayı itibariyle, lojman sayısı 2011 yılının aynı dönemine göre, yüzde 1 azaldı. Buna rağmen, 235 binin üzerinde kamu lojmanı var.Özel bütçeli kurumlar ile yükseköğrenim kurumlarındaki sosyal tesis sayısında ciddi artışlar var. Genel bütçeli kamu kurumları ise, 2011 yılından 2012 yılının Haziran ayına kadar, mevcut sosyal tesislerinin üçte birini elden çıkartmış. Lojman sayısı bakımından sıralamada; Emniyet Genel Müdürlüğü (46.356), Milli Eğitim Bakanlığı (41.599), Milli Savunma Bakanlığı (42.308), Jandarma Genel Komutanlığı (19.825) ve Sağlık Bakanlığı (20.455) ilk 5’i oluşturuyor.

KİRA YARDIMI

Haberin Devamı

Bu arada Cumhurbaşkanlığı’nın 364 lojmanı, Başbakanlığın 639 lojmanı, 1 sosyal tesisi, TBMM’nin 466 lojmanı ve 15 sosyal tesisi bulunuyor. Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlardan, SPK (146 lojman) ve Rekabet Kurumu’nun (244 lojman) dışında; RTÜK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, BDDK, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na ait lojman ve sosyal tesis yok. Ancak üst kurulların büyük kısmı çalışanlarına ve yöneticilere, ciddi tutarda “kira yardımı” ödüyor.

KAYIRMACILIK DA VAR

Mevcut uygulamada, lojman olayı, devlette kayırmacılığı ve adaletsizliği beraberinde getiriyor. Herkese lojman sağlanamadığı için kamu görevlileri arasında eşitsizlik yaratılmış oluyor.Kamudaki savurganlık ve israfın göstergelerinden biri olan lojman ve makam aracı olayına, çok özellikli durumlar ve kurumlar dışında son verilmesinde yarar var.

Haberin Devamı

Taşıt ve lojman saltanatına devam

Yazarın Tüm Yazıları