Neriman Teyze vasiyetnamesini nasıl hazırlayacak

NERİMAN Teyze, yıllardır kira gelirlerinin vergisi ya da bankadaki mevduatı, Hazine bonoları veya eurobondlar ile ilgili konuları sorar.

Haberin Devamı

Bu kez farklı bir konu ile geldi.
- Artık bir ayağım çukurda. Bir vasiyetname hazırlayıp, öldükten sonrası için bir şeyler yapmak istiyorum. Vasiyetname olayını sadece ben değil, çok kişi bilmiyor. Nasıl oluyor bu vasiyetname?
- Neriman Teyze, ben genel olarak anlatayım ama bu konuda bir avukata gidip, onunla görüşmek daha doğru olur.

MİRASIN TAMAMI BİR KİŞİYE OLMAZ

Neriman Teyze’nin ilk sorusu torunuyla ilgiliydi.
- Ben torunumu çok seviyorum. Çocuklarımın, mala mülke ihtiyacı yok. Mirasımın tamamını veya büyük bir kısmını torunuma bırakabilir miyim?
- Neriman Teyze o dediğin olmaz. Vasiyetname hazırlarken, mirasın tamamını toruna veya eşe bırakmak ya da eşi devre dışı bırakıp çocuklara bırakmak mümkün değil. Aynı şekilde, çocuklardan birine veya başka birine, mirasın tamamı veya büyük bir kısmı bırakılamıyor.
- O niye?
- Eskilerin “mahfuz hisse” dediği, “saklı pay” olarak ifade edilen bir olay var. Eşine, mirasın 1/4’ü düşüyor. Bunu kimseye bağışlayamazsın.
- Peki çocuklar?
- Çocuklara da mirasın 3/4’ü düşüyor. Çocukların payının da en fazla yarısını başkasına bağışlayabilirsin. Yani çocuklara 3/4 olarak 300 birim miras düşüyorsa, 150 birimini istediğine bağışlayabilirsin. Saklı pay dedikleri bu.. Örneğin adamın biri, karısına ve çocuklarına kızıp, bütün mal varlığını vasiyetname ile sevgilisine bırakamaz.
- Bu kısmını anladım. Peki.. vasiyetnameyi kime yazdıracağım?

Haberin Devamı

VASİYETNAMENİN YAZIMI

- Vasiyetname elle yazılabileceği gibi, notere gidilip notere de yazdırılabilir. Noterde yapılan vasiyetnamelerde, yakın akraba olmayan “iki tanık” bulunması gerekiyor.
Elle yazılanı notere götürüp, saklaması için vermek de mümkün. Bu durumda işlem noterde yapılmış vasiyetname gibi olur. Noter, vasiyetçinin nüfusuna vasiyetnamenin varlığını bildirir. Nüfus müdürü de bunu nüfusa kaydeder.
- Peki.. noter şart mıdır?
- Noter olsa daha sağlıklı olur yoksa el yazısı ile vasiyetnamenin notere teslimi şart değil. Vasiyetname elle yazılıp, evde herhangi bir yere konulabilir. Ancak geçerli olabilmesi için, tarih ve imza atılmış olması gerekir. Vasiyetçinin ölümünden sonra da bunun geçerli bir vasiyetname olup olmadığına bakılmadan, mutlaka sulh hakimliğine teslim edilmesi gerekiyor.
- Vasiyetnameyi elle yazmak uzun iş. Ben söylesem, torunum da bilgisayarla yazsa, sonra okuyup imzalasam olur mu?
- Olmaz Neriman Teyze. Bu halde geçersiz sayılır. Tamamının elle yazılması ve tarih atılıp imzalanması gerekiyor. Notere yazdırırsan olur ama torununa yazdırırsan olmaz.
- Anladım evladım.. hepsini anladım. Şimdi gidip buna göre bir düşüneyim de ona göre karar vereyim..

Yazarın Tüm Yazıları