Uzmanlar krizi Hürriyet Dünyası'na değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar krizi Hürriyet Dünyasına değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2012 22:21

Konuyla ilgili Hurriyet.com.tr’nin ulaştığı uzmanlar uçak krizini değerlendirdi.

Haberin Devamı

YALIM ERALP (emekli büyükelçi)

“Silah taşıdığı şüphesiyle yapıldığı açıklandı. Eylül ayında Associated Press bir rapor yayımlamıştı. Kuzey Kore uçağını da Irak bu nedenle durdurdu. Sivil havacılık kurallarına göre bu tür sivil uçaklar silah taşıdığını bildirmek zorundadır. Bu nedenle gelen bilginin değerlendirilmesi için uçak indirilmiştir.”

MURAT BİLHAN (Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi eski Başkanı, emekli büyükelçi)

"Şu anda uçakta arama yapılmakta. Aramalarda eğer silah bulunursa ayrı bulunmazsa ayrı değerlendirmek lazım. Şu aşamada değerlendirme yapmak çok zor. Ancak yaşanan durumu Rusya ile ilişkilerimiz bakımdan değerlendirmenin çok da doğru olmayacağını düşünüyorum. İki ülkenin çok boyutlu ve değişik ilişkileri var. Başta enerji konusu olmak üzere karşılıklı olarak birbirimize bağımlı durumdayız. Dolayısıyla Rusya ile Türkiye’nin darılmasının çok kötü ve büyük sonuçları olur.

Haberin Devamı

İki ülke Suriye konusunda farklı düşünüyor olabilir ama bu Rusya bizi feda edecek ya da biz Rusya’ya darılacağız anlamına gelmez.

Sivil yolcu taşıyan bir uçakta silah bulunması Rusya’nın sorumluluğundadır. Bunun farklı yaptırımları ya da karşılıkları vardır. Ancak uçakta silah bulunmaz ise Türkiye haksız çıkar ve bunun da dönüşü hoş olmaz. Böyle bir durumda uçağı indirme kararı ihbar üzerine yapıldıysa ki açıklamalar bunu gösteriyor o zaman muhbirin haklı ya da haksız olduğunu bakmak gerekiyor. Muhbir iftira atıyorsa üç ülke açısından da bunun üzerine gidilmesi gerekir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!