Cephanelikte patlama: 25 şehit

Güncelleme Tarihi:

Cephanelikte patlama: 25 şehit
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 00:00

Afyonkarahisar’da askeri kışlada bulunan mühimmat deposunda el bombaları tasnif edilirken patlama meydana geldi. Patlamada 2'si astsubay, 2'si uzman, 21'i er 25 asker şehit oldu. 4'ü asker 8 kişi de ağır yaralandı.Türk Silahlı Kuvvetleri yayınladığı açıklamada "Afyonkarahisar’da Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda 25 askerimiz şehit oldu" dedi.

Haberin Devamı

TSK'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı' nın resmi intermet sitesinde yayımlanan açıklamada; "05 Eylül 2012 tarihinde saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar’da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel şehit olmuş, 4 askerî personel hafif şekilde yaralanmıştır. Olayla ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır.Elim olay sonucu hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve meslektaşlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileriz" denildi.

 

TRABZONSPORLU YÖNETİCİNİN OĞLU DA ŞEHİT DÜŞTÜ

YARALI ASKER O DEHŞETİ ANLATTI / WEB TV

CEPHANELİKTEKİ PATLAMA SONRASI GÖRÜNTÜLER / WEB TV 

PATLAMANIN OLDUĞU YERİN GÜNDÜZ GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

25 ASKER ŞEHİT, 4 ASKER YARALI

Türkiye’yi sarsan patlama Afyonkarahisar’da dün saat 21.15 sıralarında meydana geldi. Ataköy’deki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda erler, erbaşlar, astsubaylar ve subaylar 4-5 gündür mühimmat tasnifi yapıyordu. Ancak bu tasnif sırasında bir el bombasının patlamasının ardından patlamalar meydana geldi.  Kent merkezine yakın kışladaki patlama, çevrede deprem korkusu yarattı. Afyonlular kendilerini dışarıya attı. Çok sayıda evin camları kırıldı. Kışlaya yakın evlerin tamamı boşaltıldı. Kentte elektrik kesintisi oldu. Ama bilançonun ağırlığı gün ışıyınca ortaya çıktı. Sayım yapan ekipte aralarında subayların da bulunduğu 25 askerimiz şehit düşmüştü.

Haberin Devamı

ŞEHİT CENAZELERİ ANKARA'YA GİTTİ

Afyonkarahisar’da Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda meydana gelen patlamada şehit düşen 25 askerin çevreden toplanan ceset parçaları, DNA testi için Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Kışladaki 32 numaralı mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit düşen 2 astsubay, 2 uzman çavuş ile 21 er ve erbaşın cenazelerinin yüzde 90 oranında tamamlanarak ambulanslarla Ankara’ya götürüldüğü belirtildi. Ceset parçalarının torbalarda bir araya getirildiği kaydedildi. Patlamanın duyulmasının ardından kışlanın önünde toplanan şehit ailelerinin Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde DNA örneklerinin alınması işleminin de tamamlandığı bildirildi. Ailelerden, DNA karşılaştırma için kıl ve doku örneği alındı.

BOMBA UZMANLARI PATLAMANIN OLDUĞU BÖLGEDE ARAMA YAPTI / WEB TV

Haberin Devamı


FUTBOL DÜNYASINDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

YARALI ASKER OLAY ANINI ANLATTI
 
Afyonkarahisar'daki askeri mühimmat deposundaki patlamada yaralanan Afyon Devlet Hastanesinde tedavi gören asker olay anını anlattı. Bakan Veysel Eroğlu' nun hastanede ziyaret ettiği yaralı asker,"Patlamanın olduğu yerle aramızda 100 metre mesafe vardı. İki patlama oldu. Mevzide nöbetteydim nöbet mevzisinde. Birinci patlamanın ardından bir iki adım attım.İkinci patlamanın ardından basınç beni fırlattı. Sadece sağ kolumda biraz ağrı var." dedi.

Haberin Devamı


AFYONKARAHİSAR'DA MÜHİMMAT DEPOSUNDA PATLAMA / FOTO GALERİ

KOCATEPE'DE YANGIN

/images/100/0x0/55eac18ef018fbb8f894af6f

Patlamanın ardından etrafa yayılan kıvılcımlar nedeniyle yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan Büyük Taaruz’un yaşandığı Kocatepe sırtlarında yangın çıktı. Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi gönderildi. Patlamanın ardından cephanelikteki müthimmat ve el bombalarının çevreye saçılması nedeniyle itfaiye ve ambulanslar kışlaya giremedi.

Haberin Devamı

BOMBA İMHA EKİPLERİ BÖLGEDE

El bombalarının imhası için ise bomba imha ekipleri bölgeye sevkedildi. Yeni bir patlama ihtimaline karşın bölge güvenlik güçlerince kordon altına alındı. Patlamanın ardından çıkan büyük yangın birkaç kilometrelik alana yayıldı. Yangının çıktığı yerin yakınında başka bir cephaneliğin olması üzerine söndürme çalışmaları bu bölümde yoğunlaştırıldı. İtfaiye, patlama riski nedeniyle sadece yangının yayılmasını engelleyebildi.

YAŞADIKLARINI BÖYLE ANLATTILAR / WEB TV

Patlamada yaralanan askerler Hasan Boncuk, Fethi Tuna, Soner Güleçyüz ve Fatih Yüksel ile sivil vatandaşlar Emrah Ulufer, Kevser Dalkılıç ve Sevilay Türk, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yaralılardan Ulufer, Dalkılıç ve Türk de, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Çeşitli yerlerinden yaralanan askerlerden Mustafa Durmaz ve Ramazan Yılmaz da 112 Acil Servis ekiplerince Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne getirildi.

Haberin Devamı

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban ve askeri yetkililer bölgeye geldi.

PEŞPEŞE PATLAMALAR

Saat 21.15’teki ilk patlamadan 15 dakika sonra ikinci bir patlama daha meydana geldi. Patlama sonrasında başlayan yangın devam ederken, cephanelikte patlamalar nedeniyle yangına müdahale edilemedi.

Saat 23.00 sıralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, patlamayla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’ndan bilgi aldı. Vali Balkanlıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada da olayın terör ya da sabotaj değil, tamamen kaza olduğunu duyurdu.

Sosyal medyada hastanelerdeki yaralı askerlere kan ihtiyacı olduğu yönündeki yazılar üzerine yüzlerce kişi kan vermek için Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne akın etti. Hastane önünde kuyruklar oluşurken, Vali Balkanlıoğlu kan ihtiyacı bulunmadığını açıkladı.

ASKER AİLELERİ KIŞLAYA KOŞTU

Patlamanın duyulmasının ardından kışladaki görevli askerlerin yakınları da Afyonkarahisar’a akın etti. Çok sayıda aile, asker evlatlarından haber alabilmek için nizamiye kapısında içeriden gelecek haberi gözyaşları arasında beklemeye başladı.

Afyonkarahisar Sağlık Müdürlüğü, kışlada yakınlarından haber alamayan ve kentte gelen asker yakınları için sağlık çadırı kurdu. Gece yarısından itibaren Afyonkarahisar’a gelen ve vatani görevini yapan yakınlarından haber alamayan aileler, çadırda sakinleştirilmeye çalışıldı.

YERLEŞİM YERLERİ UCUZ KURTULDU

Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’na bağlı 500’ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası, Afyonkarahisar kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Büyük Taarruz’un gerçekleştiği Kocatepe’ye 20 kilometre mesafedeki kışla, merkeze bağlı 3 bin 500 nüfuslu Ataköy Mahallesi ile 1500 nüfuslu Kışlacık Köyü arasında bulunuyor. Kışlacık’a daha yakın olan kışla, Kocatepe sırtlarında bulunuyor. Patlama ve hemen ardından başlayan yangından sonra Kışlacık Köyü boşaltıldı ve bölgedeki enerji nakil hatları kesildi.

İGLO TİPİ CEPHANELİK

Yerüstü patlayıcı madde depoları hafif yapılı, iglo tipi (üstü toprakla örtülü), kalın duvarlı ve sağlam depolar olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Orta sınıf korunaklı olarak adlandırılan iglo tipi cephanelikler, birbirinden bağımsız olarak inşa ediliyor. İnfilak rismi riski bulunan depolarda algılama ve söndürme sistemleri de bulunuyor.

Patlamanın meydana geldiği kışlada 30 mühimmat deposu ile 5 araç parçası ve yakıt deposu olmak üzere 35 iglo tipi depo bulunuyor. Patlama ve yangının 2 nolu mühimmat deposunda meydana geldiği ve patlama sonrasında deponun enkaza döndüğü kaydedildi.

EVLER BOŞALTILDI

Vatandaşları araziye dağılmış el bombaları konusunda uyaran Bakan Eroğlu, "Vatandaşlarımız bu konuda dikkat etmeli. Hiçbir şekilde bunları görenler ellemesin ve emniyet güçlerine haber versin" dedi.

Yeni bir patlamanın söz konusunu olmadığını, böyle bir tehlike bulunmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Kontrollü patlamalar yapılıyor. İkinci bir patlama riski yok. Uzman ekipleri araziye dağılmış el bombalarını topluyor. Tüm askeri uzmanlar arazide çalışıyor. Bombalar cephaneliğin yaklaşık 300-500 metre ilerisine kadar dağılmış durumda. Bölgeye yakın oturan vatandaşların evlerinde hasar var. Şu anda bölge boşaltıldı. Kontrollü patlamalar tamamlanıncaya kadar evlerine dönmelerine izin verilmeyecek. Bu vatandaşların zararları karşılanacak" diye konuştu.

DEHŞETİ YAŞAYAN KÖYLÜLER ANLATTI

Cephanelikteki patlamanın izleri merkeze bağlı Ataköy Mahallesi’nin her köşesine yansıdı. Yatsı namazı nedeniyle camide olanlar, patlamayla birlikte namazı bırakıp kendilerini dışarı attı. Köylüler yaşadıkları dehşeti şöyle anlattı:

* Salim Öz: Allah günah yazmasın, biz gürültünün kopmasıyla namazı falan bırakıp dışarı fırladık. Caminin camları çerçeveleri döküldü. Ne olduğunu anlayamadık.

* Gevher Koç: Çocuğumuz okulu kazandı. Mevlit okutturmak için akrabamızın evindeydik. Ben hayatımda böyle gürültü duymadım. Herkes çoluğunu çocuğunu alıp dışarı koştu. Ev başımıza yıkılıyor zannettik. Evimizin çatısına kayalar düştü.

* Mehmet Türk: Sarsıntıyla birlikte öyle bir ateş yukarı çıktı ki aynı mantar gibi göğe yükseldi. Etrafı kara bulutlar kapladı. Hemen dışarı çıkıp uzaklaştık. Evde kimse kalmadı. Birkaç gün buralara gelmeyiz.

* Mustafa Gök: Dartlar mevkiindeki tarlamda bir çukur oluşmuş. Sabah farkına vardık. Burası patlamanın olduğu yere 1 kilometre uzaklıkta. Başka yerlerde de olabilir. Büyük patlamanın ardından oldu. Yağmur yağar gibi şarapnel parçası geldi.

* İsmail Sarı: Sanki dünyanın sonu geldi sandık. O sesi tarif etmek imkansız. Askeriyeye füze ya da atom bombası geldi, öyle düşündük. Köy karardı. Barut kokusu vardı. Evimizin camları kırıldı.

* Muzaffer Tan: Deprem oluyor gibi sarsıldık. Üçüncü kattaki evimde, geldim ve gittim. Evlerin çatılarında taş, demirler, bombalar var.

BAŞBAKAN ERDOĞAN ORG.ÖZEL'İ ARADI

Başbakan Tayyip Erdoğan, gece saatlerinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile görüşerek patlama hakkında ilk bilgileri aldı.

ASKER AİLELERİ GÖZYAŞLARIYLA BEKLEDİ / WEB TV

AİLELER KIŞLAYA KOŞTU / WEB TV

EROĞLU: PATLAMALAR OLABİLİR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:
8 tane yaralı var. Çok büyük bir acı. Bir değerlendirme yaptık. Şunu ifade etmek isterim. Bölgede patlama nedeniyle pek çok el bombası dağılmış durumda. Muhabiri el bombasıyla gezerken gördük. Çok büyük bir acı. Bu bölgeye hiçbir vatandaşın girmemesi lazım. Uzman ekipler geldi.

Bunlar kontrollü şekilde patlatılacak. Vatandaşlar endişe etmesin zaman zaman araziye dağılan el bombaları patlatılacak.

Gece bir yangın oluştu. Yangında bütün itfaiye teşkilatı buradaydı ama civara mühimmat saçıldığı için içeri giremedik.

Burada acısı büyük olan yakınları var. Ateş düştüğü yeri yakar, milletimizin başı sağ olsun.

Başbakan Afyon’a gelecek mi?

Hayır efendim burada yapılacak bir şey yok. Şu anda başbakanımızın ya da genelkurmay başkanımızın gelmesini gerektirecek bir durum yok. Duruma zaten buradaki arkadaşlar el attı.

İglo tipi bir cephanelik, el bombalarının bulunduğu bir cephanelikte sayım yapılırken içeride bir el bombasının kaza nedeniyle patlaması sonucunda maalesef büyük bir patlama meydana gelmiş, arkasından yangın meydana geldi.

İki astsubay, iki uzman, 21 erbaş, toplam maalesef 25 şehidimiz var. Kazanın nedenini araştırıyorlar, ama tamamen bir kaza neticesi, el bombasının yere düşmesi sonucu meydana gelen bir patlama. Pakistan’da Hindistan’da da oldu. Acı bir hadise, bir kaza neticesinde olan bir husus.

Vatandaşlarımız dikkat etsinler, herhangi bir şekilde el bombası gördükleri zaman dikkat edilmesi gerekiyor, bunlar patlatılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!