Yine sivil katliam: 9 ölü, 66 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Yine sivil katliam: 9 ölü, 66 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2012 00:00

PKK’lı teröristler, Gaziantep’te dün akşam bomba yüklü otomobili infilak ettirerek gerçekleştirdikleri saldırıyla bayramı kana buladı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ve yanındaki Karşıyaka Polis Merkezi’ni hedef alan saldırıda kent merkezi, savaş alanına döndü, 9 kişi öldü, 4'ü ağır 66 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. Saldırıda kullanılan otomobilin Sakarya'nın Geyve İlçesi'nden çalındığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Uzaktan kumandayla patlatıldı

Patlama, kentin en merkezi yerlerinden Şehitkamil ilçesindeki Karşıyaka Polis Merkezi’ne önünde dün akşam saat 19.45’te meydana geldi. Tahrip gücü yüksek patlayıcı yüklü otomobili emniyete  25 metre uzakta park edip ayrılan bir terörist, uzaktan kumandayla bombayı infilak ettirdi.

SALDIRIYLA İLGİLİ 5 KİŞİ GÖZALTINDA

İŞTE OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Yine sivil katliam: 9 ölü, 66 yaralı
C-4 tipi plastik patlayıcı kullanmışlar

Gaziantep'te 9 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının ayrıntıları belli olmaya başladı. Terör örgütü PKK'nın çekici araçla olay yerine getirdiği çalıntı araçtaki patlayıcının türü belirlendi.

Üst düzeyde bir polis yetkilisi, olayda C-4 tipi patlayıcının kullanıldığını, patlayıcının etkisinin artırılması için de beton çivisi ve metal parçalarla etrafının beslendiğini açıkladı. (Turan YILMAZ/ANKARA)

Ortalık savaş alanına döndü

Haberin Devamı

Kulakları sağır eden patlamayla otomobil havaya uçarken, durakta yolcu indirip bindiren 2 halk otobüsü ile yabancı plakalı bir otomobil alev alev yandı, çevredeki binaların camları kırıldı, araçlar tahrip oldu. Yanan araçlar itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Patlamada karakol binası ve çevredeki apartmanlar hasar gördü. Patlama sonrası bölgeye gelen çok sayıda polis ve jandarma ekipleri olay yerinde ve ara sokaklarda güvenlik önlemleri alırken BDP binası da korumaya alındı. Olay yeri inceleme ekipleri, patlamanın meydana geldiği caddedeki araçları güvenlik çemberine alarak inceleme yaptı.   

Cam parçaları 500 metre uzağa sıçradı

Patlamanın meydana geldiği noktaya yaklaşık 500 metre uzaklıkta cam parçalarının bulunması bombanın şiddetinin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. Olay yerinde sabahın erken saatlerinde temizlik çalışmaları yapıldı. Belediye ekiplerince yerler süpürülürken, olay yerinde çok sayıda “beton çivisi” diye tabir edilen kalın çiviler bulundu.

Haberin Devamı

Genelde 5-6 katlı binaların bulunduğu bölgede, bazı binaların en üst katlarında bile maddi hasarın oluştuğu gözlendi. İş yerlerinin kepenklerinin dahi zarar gördüğü patlamanın ardından elektrik trafolarında oluşan arızalar da giderilmeye çalışılıyor.

Ölenlerden 4'ü çocuk

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, saldırıda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini ve hayatını kaybedenlerden 4'ünün çocuk olduğunu söyledi. Saldırıda 66 kişi de yaralandı.

Hüseyin Çelik: Yanarak ölüyorlar

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, NTV televizyonunda katıldığı canlı yayında patlamaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Cezaevine ait bir servis aracında 1 şoför, 2 gardiyan hayatını kaybetti. Diğer taraftan en dehşetli olanı, bir binek oto içinde 3 yetişkin vatandaş ve 1 çocuk hayatını kaybediyor. Yanarak bu insanlar vefat ediyorlar. Bir de halk otobüsünde çok sayıda yaralı var. Bu halk otobüsündeki çocuklardan biri sırtından aldığı bir isabetle maalesef şehit oldu.”

BİR EVDE DÖRT CENAZE / WEB TV

3 yaşındaki çocuk ailesiyle patlamanın ortasında kaldı

Gaziantep Otopsi Merkezi önünde toplanan ölenlerin yakınları da yanan cesetleri teşhis etmeye çalıştı. Cumhuriyet Savcısı ve adli tıp doktorları tarafından yapılan otopsi öncesi ölen 8 kişi arasında bulunan küçük çocuğun 3 yaşındaki Süleyman Alkan olduğu belirlendi. Yakınları tarafından cesedi teşhis edilen Alkan’ın babası İbrahim ve annesi Dilber Alkan ile bayramlaşmak için yaya olarak akrabalarına giderken patlamanın ortasında kaldığı belirtildi. Saldırıda oğullarını kaybeden İbrahim ve Diller Alkan çiftinin de yaralandığı, annenin durumunun ise kritik olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Patlamada ölen bir çocuğun akrabası olduğu öğrenilen İsmail Solmaz, İbrahim Alkan'ın eşi Dilber ve iki çocuğuyla akraba ziyaretine giderken, patlama olduğunu ve yaralandıklarını belirterek, 3 yaşındaki Süleyman Alkan'ın olay yerinde öldüğünü söyledi. Dilber Alkan'ın da durumunun ağır olduğunu ve ameliyata alındığını belirten Solmaz, “Diğer yaralıların durumu iyi, şu anda tedavileri sürüyor. Fakat bir çocuğumuz şehit oldu, cennete gidecek. Bayram günü, mübarek bir günde böyle bir kanlı eylem yapılmaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gece boyu kan anonsu yapıldı, binlerce kişi kan vermek için sırada bekledi

Patlamada yaralanlar, olay yerine sevk edilen çok sayıda ambulansla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Sağlık Müdürlüğü, hastaneleri alarma geçirdi ve bayram nedeniyle izinli doktorlar ve sağlık personeli göreve çağrıldı. Acil kan anonsları yapıldı. Kızılay Kan Merkezi’nin önünde kan vermek isteyen binlerce kişi toplandı. Kan merkezinin önünde uzun kuyruklar oluşurken, merkez görevlileri de hiç ara vermeden gruplar halinde içeri aldıkları kişilerden kan aldı. Kan vermek isteyen vatandaşlar arasında da zaman zaman izdiham yaşandı. Kan bağışında bulunmak için bekleyenlerden Nuri Doğan, ''Kardeşimle Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinden kan vermek için geldik'' dedi.

BİNLERCE VATANDAŞ KAN VERMEK İÇİN KOŞTU / Foto Galeri

Hayatını kaybedenlerin kimliği belli oldu

Ramazan Bayramını kana bulayan teröristlerin hain saldırısında yaşamını yitiren 9 kişinin kimlik belirleme çalışmaları bu sabah tamamlandı. Ölenlerin infaz koruma memurları 30 yaşındaki İsmail Darlel, 31 yaşındaki Davut Adak ve 49 yaşındaki Safi Canbaş, Şırnak’ta askerliğini yaparken izne gelen 21 yaşındaki Onur Fikret Aker, aynı yaştaki eşi Duygu Aker ve henüz 1 yaşındaki kızları Almina Melisa Aker ile çocuklar 3 yaşındaki Süleyman Alkan, 11 yaşındaki Sevgi Gülperi İnanç ve 12 yaşındaki Sema Büyükkoruk olduğu saptandı.

Başbakan Erdoğan saldırıyla ilgili bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan Gaziantep’teki patlamayı yakından takip etti. Erdoğan patlamadan hemen sonra ilk olarak Gaziantep Milletvekillerini ardından da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i aradı. Erdoğan, daha sonra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’i de arayarak kentteki son gelişmelerle ilgili bilgi aldı. Erdoğan ayrıca Gaziantep Valisi Erdal Ata ile de telefonla görüştü.

“Patlama gözümün önünde oldu”

Patlamanın meydana geldiği Karşıyaka'daki karakolun yanında bir internet kafede çalışan 19 yaşındaki Mehmet Derici de hastanede tedavisinin ardından taburcu edildi. Patlama anını gördüğünü belirten Mehmet Derici, otobüs durağına yanaşan siyah, plakasız bir arabadan şüphelendiklerini ifade ederek, şunları anlattı:
“Patlama gözümün önünde oldu. Ben dışarda kapının önündeydim. Otobüs durağına siyah bir araba geldi. Bir iki tane otobüs geldi geçti, siyah araba yerinden kıpırdamadı. Hatta biz 'bayram üstü burada park edilir mi?' dedik. Gitmeyince, ustamla şüphelenmeye başladık. Öyle demeye kalmadı, bir tane kalabalık halk otobüsü geldi. Otobüsün kapısı açılır açılmaz patlama meydana geldi. Arka taraftakiler kaçtı, ön taraftakilerin hepsi öldü.”

“Bilinç kaybı yaşadım”

Yaralılardan İbrahim Ceylan (20), Karşıyaka'da işe gitmek üzere servise giderken patlamanın yaşandığını ve patlama anında bilincini kaybettiğini söyledi. İnfaz koruma memuru olduğunu belirten Ceylan, “Personelimizi bir yerden aldık. Araba hareket etmeden önce, patlama oldu. Patlama esnasında bilinç kaybı yaşadım. Gözümü açtığımda, arkadaşlarımın hepsi yere serpilmişti. Patlamada yer alan arabayı görmedim. Yanımda personel olan arkadaşımla konuşuyordum” dedi.

Bombalı araç aranıyordu

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, üniversite öğrencisi M.E.H.  adlı kişiyi iki haftadır arıyordu. Şüphelinin iki hafta önce bomba yüklü otomobille Gaziantep’e geldiği istihbaratı alınmıştı. Ancak polisin bir türlü ulaşamadığı bu kişinin, saldırıyı düzenlediği sanılıyor. Güvenlik güçleri, bomba yüklü aracı park edip uzaklaşan bir kişinin eşkalini belirleyerek yakalanması için çalışma başlattı.

Sakarya'dan çalındığı ortaya çıktı

Saldırıda kullanılan otomobilin Sakarya'dan çalındığı tespit edildi. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Sakarya'nın Geyve İlçesi'nde adının açıklanmayan bir işadamına ait olan 54 EA 926 plakalı 2011 model aracın Karaçam Köyü'nden 11 Nisan 2012 tarihinde çalındığı öğrenildi. Aracın çalındığı günden itibaren bulunamadığı ve bombanın patlatıldığı sırada otomobilin üzerinde 34 YNU 86 plakalı olduğu belirlendi.

Çelik yelek uyarısı

Gaziantep’te yaşanan patlamanın ardından bölgedeki tüm iller de polis alarma geçti. Emniyet Müdürlüğü haber merkezlerinden, polislere çelik yelek giymeleri talimatı verildi. Güvenlik noktasındaki ekiplerin sayısının da arttırılması istenirken, şüpheli araçların, Terörle Mücadele ve bomba imha uzmanlarının kontrolünde durdurularak arama yapılması istendi.

"Çok şiddetli patlama oldu"

GAZİANTEP KENT KONSEYİ: KENETLENMELİYİZ

Gaziantep'te bombalı saldırıda  yaralanan 16 yaşındaki Mehmet Yıldırım, arkadaşlarıyla yüzme havuzuna gitmek için  yürüdüğü sırada çok şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini belirterek,  vücuduna isabet eden parçalar nedeniyle yaralandığını söyledi.

Şehit Kamil Polis Merkezi'nin yakınlarından geçerken çok şiddetli bir  patlama sesiyle irkildiklerini aktaran Yıldırım, “Patlamanın sesini duyar duymaz  yüzümü çevirdim. Zaten çevirmesem cam parçaları yüzümü parçalayacaktı. Bacağıma  çiviler batmıştı. Bir süre ilerledikten sonra yürüyemez hale geldim. Sağolsun bir  arkadaşım beni kucağına aldı ve hastaneye götürdü, ilk müdahaleyi yaptılar. Şu  anda iyiyim.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!