Anafartalar Zaferi’ni hatırlıyor musunuz?

YARIN 10 Ağustos... Anafartalar kahramanı Atatürk’ün Türk askeri tarihinde yerini aldığı en büyük süngü muharebelerinden biri...

Haberin Devamı

Çanakkale Kara Savaşları’nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi’nin 97’nci yıldönümü... Çanakkale Savaşları dendiğinde hepimizin aklına 18 Mart Deniz Zaferi geliyor. Oysaki müttefik kuvvetler, 18 Mart’taki bozgunla birlikte Boğaz’ı geçemeyeceklerini anlamışlar ve bütün kuvvetleri ile 25 Nisan 1915’te karaya çıkarak 8.5 ay sürecek olan Çanakkale Kara Savaşları’nı başlatmışlardı.
Çanakkale Savaşları ile ilgili tüm kahramanlık hikâyelerinin yazıldığı, bazı günler günde 8 bin şehit verdiğimiz kara savaşlarının dö-nüm noktasıdır Anafartalar Zaferi.
Çanakkale Savaşları’nın başlangıcında yarbay rütbesiyle 19. Tümen Komutanı olan Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915 gecesi Cephe Komutanlığı’nca Anafartalar Grup Komutanlığı’na atanmış ve emrine 8 tümen ve 2 alay verilmiştir. Mustafa Kemal’in yeteneği, bu kuvvetleri emrine alır almaz başarıyı yakalamasıdır.
İngiliz kolordusu ve Anzak kolordusunun Suvla Körfezi’nde 9 Ağustos’ta yoğun topçu atışı ile Conkbayırı’nı ele geçirmek için başlattıkları taarruz, 10 Ağustos sabahı tarihteki son süngü savaşı olmuş ve Atatürk’ün kahraman askerleri ile büyük bir zafere dönmüştü. Bu zaferden sonra müttefik kuvvetler Çanakkale Savaşı’nı asla kazanamayacaklarını anlamışlar ve geri çekilmeyi düşünmeye başlamışlardır. 9 Ocak 1916’da son askerini de büyük bir başarı ile (onlar öyle diyor) çekerek gittiler.
Bu anlamlı zafer bugün sadece Gelibolu’da savaşın gerçekleştiği Conkbayırı’ndaki resmi tören ile kutlanıyor. Çok az sayıda insanın katıldığı askeri törende sadece Atatürk ve Mehmetçik anlatılıyor. Birkaç yıl öncesine kadar TRT 2’den naklen bile yayınlanıyordu.X
Bu tören, Çanakkale Valisi dışında bir devlet büyüğü katılırsa dikkati çekecek veya yok olup gidecek... Başta Çanakkale’deki belediye ve STÖ’lerin buraya vatandaşı taşıması ile önemi hissedilecek
Zafer Günü yarın...
Ama, ramazan dolayısıyla Müftü-lük Mehmetçik için iftar verecek ve mevlit okutulacak. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal ve Mehmetçiğimizi rahmet ve şükranla anıyoruz.

Haberin Devamı

Süleyman TAŞ
Gelibolu Derneği Başkanı

Haberin Devamı

Akyarlar’ın canına okuyanları unutma!

BODRUM Akyarlar’da oturuyoruz yazın bir kaç ay. Akyarlar Koyu ve plajı, Bodrum Yarımadası’nın en güzel deniz ve plajlarından birisidir. Eski yıllarda yaz tatillerimizde Hasan Pulur ağabey ile mutlaka gelir, Kılavuz Motel’de kalan bazı melektaşlarımız ile de karşılaşırdık. O güzelim, tabii koydan artık eser yok. Kumsalın arkasındaki kafe veya moteller kumsalı betona çevirip, deni-ze de kazıkları çakıp denizin üzerine uzanmışlar. İnci kumlu Akyarlar Koyu’nun yarıdan çoğu betonlaşmış haldedir.Betonlaşmayan kumsal kesim de arkadaki tesisler tarafından denize kadar işgal edilmiş, hatta denizin içine dahi şezlonglar konmuş, belli bir harcama yapılmadan oralardan faydalanma şansı kalmamıştır.
Turgutreis’in son iki be-lediyesi maalesef bu doğa harikası, güzelim koyun kat-ledilmesinin mimarlarıdır. Şimdi belki betonlaşmaya müsaade etmiyorlar ama iyileştirici hiçbir şey de yapmıyorlar. Akyarlar, belediyenin üvey evladı. Bütün yaz boyu inşaat yasağına rağmen inşaatlar devam ediyor, yollar toz toprak, berbat... Belediye başkanı tutuklanmış, kime ne?
Erdal DUMANLI

Haberin Devamı

Mimar Sinanlar ve sporcu yetiştirmek

ÜSTAT Ahmet Hamdi Tanpınar’a sormuşlar “En iyi din hangisi?” diye... Cevabı “Babanızın dini” olmuş... Bırakalım isteyen istediği gibi inansın. Hatta inanmasın. ‘İnanmama inancı’ olsun onlarınki de ve her yurttaş kadar değerli olsunlar devlet için... Ne buyuruyor Kuran: ‘Senin dinin sana, benim dinim bana...’ Alevi olmayan çoğunluğa mensup birileri kalkıp iktidarın verdiği güçle ‘Alevilik diye bir mezhep yoktur’, ‘Bunlar dinsiz’, ‘Cemevi ibadethane değil’ diyebiliyorlar. Sünni İslam kadar, Alevi İslam’ı da geçerli bir İslam yorumudur ve Anadolu’da, Balkanlar’da özellile Bektaşilik adı altında başarılı biçimde yaşanmıştır.
Farklılıklarımızı dışlamak ve ezmek yerine zenginlik olarak görürsek yeniden Mimar Sinanlar da çıkarabiliriz, Londra Olimpiyatları’nda hezimete de uğramayız.
“Cemevi ucubedir” diyen anlayış ile olimpiyatta hezimete uğrayan bakış açısı arasındaki güçlü ilişkiyi çözdüğümüzde, toplumun her birey ve kesiminin zihin ve beden olarak özgürce gelişiminin ne kadar önemli olduğunu hem demokrasi hem spor açısından kavramış olacağız!

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Anayasa’daki 14. maddeyi kaldırdığınızda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş felsefesine uygun üç ana temeli oluşturan laiklik, demokratik cumhuriyet ve devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü yok olur.”
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih KANADOĞLU

Aklımız başımızda değil

HÜKÜMRAN bir ülkenin sınırları içindeki askeri birlikler, kamu kuruluşları silahlı saldırıya uğruyor, yol kesmeler yapılıyor ve kamu görevlileri kaçırılma, hatta bir bölgeyi çatışarak ele geçirme cüretinde bulunuluyorsa? Bu sorunları, TOKİ’ye karakol yaptırarak çözemezsiniz. Bu düpedüz devlet bekası ile ilgili bir sorundur ve çözüm yeri TBMM’dir. Devletin tüm yasal ve silahlı güçlerini seferber ederek devlet nizamını en kısa sürede tesis etmeniz gerekir. Aksi takdirde bu dünya kamuoyunda sizin bu oluşumlara rıza gösterdiğiniz anlamına gelir. Unutulmamalıdır ki hâkimiyet, boşluk, tartışma, hoşgörü de kaldırmaz. Güçlünün tarafına elinizdeki sabun gibi bir anda kayıp gidiverir. Her seçilmiş siyasetçi gerçek devlet adamı, her üniforma giyen de gerçek asker değildir. Bu değerler, yaşanan olaylardaki tavırları ve dik duruşlarıyla kaimdir.
Kazım ÇİLOĞLU - E. Dz. Kd. Albay

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

İZMİR Gazeteciler Cemiyeti’nin başkan Atilla Sertel’in sahipliğinde, Cafer Yarkent’in yayın yönetmenliğinde, Murat Kılıçarı’nın da yayın koordinatörlüğünde günlük ‘9 Eylül’ adlı bir gazete çıkarmaya başladığını...           (www.dokuzeylul.com)
İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin, Can Yücel’i ölümünün 13. yıldönümünde, Bornova Âşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda 12 Ağustos Pazar sahnelenecek ‘Can’ adlı tek kişilik tiyatro oyunu ile anacağını...
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı 1. Bölge (Kadıköy) muhtarlarına Sahan Restoran’da iftar verdiğini...
İSTANBUL eski Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in, 18. ölüm yıldönümünde bugün 11.00’de Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları