Bizim seremonimizde ne çalacak?

BİR zihin jimnastiği ile yazıya gireyim.

Haberin Devamı

Diyelim ki, 2020 Olimpiyat Oyunları’na Türkiye ev sahipliği yapacak. Bütün hazırlıklar, yapılması gerekenler bir kenara, benim asıl merak ettiğim, 2020’de Olimpiyat Oyunları’nı düzenleme hakkını kazanırsak açılış ve kapanış seremonilerinde hangi müziği çalacağız.
Siz bu sorunun yanıtını düşünedurun, ben, şimdiye kadar çalınan müziklerden örnekler vermeyi sürdüreceğim.
Böylece bizim -olası- olimpiyat ev sahipliğimizde ne çalacağımız konusunda, yardımcı malzemeyi sunmuş olacağım.
En baştan anımsatmalıyım ki, ben genellikle olimpiyatlarda çalınan klasik müzik parçalarından söz ediyorum.
Onların içinde ısmarlanan da var, halihazırda bilinen bir eser de. Bunlar da birer yöntem.

BARSELONA OYUNLARI’nda (1992) Montserra Caballe ve Freddie Mercury düeti öne geçmişti. Hatırlarsanız, 1990 Dünya Kupası’nda iki tenoru dinlemişti seyirciler, Placido Domingo ile Alfredo Kraus’u.
Ayrıca 1992 Barselona Olimpiyat Oyunları’nın resmi parçası, Amigos Para Siempre’yi Jose Carreras ile Sarah Brightman söyledi. Birçoğumuz hem onların sesinden hem başka sanatçılardan bu popüler parçayı duydular.
İki tanınmış besteci yazmıştı bu parçayı, Andrew Lloyd Weber ve Don Black.
Atlanta’da (Amerika) Mark Watters’in bestesini ünlü soprano Jessy Norman söyledi. Atlanta’da The Power of the Dream de oyunların tema’sına dayanarak bestelenmişti.
Pekin’de piyanist Lang Lang da vardı.
Listeye bakınca bazı özelliklerin öne çıktığını görüyoruz.
Her ülke kendi bestecisini, kendi ezgilerini, kendi icracılarını tercih ediyor. Küresel durumda bile, bir ülkeye aidiyet dikkat çekici. Fakat tema üzerinden gerçekleşen bestelerde de özellikle ‘birlik’, ‘beraberlik’, ‘kardeşlik’, ‘barış’ gibi temalar tercih ediliyor. Olimpiyat oyunlarının felsefesine uygun olarak...
200’deki Sydney Olimpiyatları’nın müzik programında iki tanınmış parça vardı..
Biri dün sözünü ettiğim, sözlerini Kostis Palamas’ın yazdığı, Spyridon Samaras’ın bestelediği, The Olimpic Hymn’di. Bu beste, Olimpiyat Oyunları’nın kurumsal marşı olduğu için sık sık icra edildiğini fark etmişinizdir.
Diğer bir beste de Berlioz’un bir bestesiydi.
2008’deki Pekin Olimpiyatları’nın resmi parçası “You and Me”yi İngiliz Sarah Brightman ile Çinli Liu Huan seslendirdiler.
2004’te Atina Olimpiyatları’nda, açılış seremonisinde Gustav Mahler’in Üçüncü Senfoni’si çalındı. Ayrıca Manos Hadjidakis, Mikis Theodorakis, Konstantinos Bita gibi ünlü bstecilerin yapıtları da dinletildi.
Los Angeles’taki olimpiyatlar için John Williams, “Olympic Fanfare and Theme” bestelemişti. Birçok Oscar, Emmy, Grammy ödülü kazanmış ünlü besteci, Yıldız Savaşları, Jaws, İndiana Jones, Schindler’in Listesi gibi unutulmaz sinema filmlerinin de müziklerini bestelemiş, dünyaca tanınan çağdaş ustalar arasındadır...

Haberin Devamı

BİZ 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği için komiteler kurduk ve temaslar hâlâ devam ediyor. Logolar belirlendi, yapılacak faaliyetlerin programı yavaş yavaş belli oluyor. Peki seremoniler için hazırlanıyor muyuz? Bu konuda çalışmalarımız var mı? Biz hangi bestecilerin eserlerini çalacağız veya kime eser siparişi vereceğiz? Bu da ayrı bir yazı konusu.

Yazarın Tüm Yazıları