Kendi sesinden şiirini dinlemek

ŞAİRLERİN şiirlerini kendi sesinden dinlemeyi sever misiniz?

Haberin Devamı

Yazdığını nasıl okuduğunu merak eder misiniz?
Doğrusu ben seslendirmeyi merak ederim. Birçok şairin de kaset kaydını, CD’sini dinledim.
Ayrıca ben Hürriyet Gösteri dergisi için sesli şiirler kasedi yayımlamıştım. Yaşayan şairler kendi şiirlerini okumuşlar, aramızdan ayrılanların da şiirlerini dönemin önemli tiyatro sanatçıları okumuştu.
Birçok şairin şiirini sesinden dinlerken, onun şiirini benim okuyuşumla şairin okuyuşu arasındaki farka bazen şaşırırdım, ama hoşuma giderdi.
Nâzım Hikmet’in, Orhan Veli’nin de kendi seslerinden şiirleri yayımlandı yakın zamanda.
Okurlarım başka şairlerin de okudukları şiirlerin kasetler halinde yayınlandığını anımsayacaklardır. Attilâ İlhan’ın kendi sesinden şiir albümleri de beğenilmişti.
İnsanın kendi okuması ile şairin okuması arasında bir fark vardır.
Şairin tonlaması, o şiire başka bir özellik katar.
Ayrıca şairin yazısıyla sesi bir başka anlamda birleşmedir.
Çünkü şair de kendi sesinden dinlediğinde, sanırım şiirine başka bir yaklaşımda da  bulunacaktır.
Hürriyet Gösteri için doldurduğumuz kasetlerde dikkatimi çeken bir nokta, aramızdan ayrılan şairlerin şiirlerini okuyan tiyatrocuların kayıtlarının daha fazla beğenilmesiydi... Sanırım şairin kendi şiirini okuyuşuyla, okurun kendi okuyuşu arasındaki farklar bunun temel sebebiydi.
Gerçekten ben o şiirleri okuyan Türk tiyatrosunun bütün ünlü adlarına hâlâ teşekkür borçluyum.
Dinleyerek bir şiiri okumak ya da bir başka kitabı okumak nasıl bir duygudur?
Ben şiir için bu yöntemin doğru olduğu ama buna karşılık, roman, öykü gibi türler için doğru olmadığı kanısındayım.
  
ÖZDEMİR ASAF’ın şiir okuyuşunu, birçok edebiyat matinesinde dinledim, ayrıca gazetede buluştuğumuz zamanlarda da şiirlerini okurdu.
Yapı Kredi Yayınları, Kendi Sesinden Şiirler’e bir yazı yazmamı istediğinde doğrusu sevdiğim bir şairi yazacağım için çok sevinmiştim.
Dinlemeye başlar başlamaz, ilk edindiğim izlenim aradan onca yıl geçmiş olmasına rağmen değişmemişti, Asaf çok güzel şiir okurdu.
Matinelerde, gazetede dinlediğim okumalarından çok farklıydı. Bir profesyonel spiker gibi okumuş kayıtlarda. Açıkçası, yeni bir icra ile karşılaşmıştım.
Kendi Sesinden Şiirler’in başında Seda Arun’un Erguvan Ağacı adlı duygusal yazısı, özlü bir dille bir Özdemir Asaf portresi çiziyor. Seda Arun, bakın ne diyor:
“Düşünmeden bastığım o teybin düğmesiyle Özdemir Asaf’ın sesini kaydetmiş olmamın ne kadar önemli olduğunu çok sonraları anladım.”
Benim burada yer alan yazımın adı da Şairi Kendi Sesinden Dinlemek. Gerçekten insan bazı yazıları yazarken geçmişten bugüne bir şairin tarihini anımsıyorsunuz. Şiirleri dinlerken kulaklarımda eski dinlediklerim yeniden bir plak gibi dönmeye başladı.
Kitaptaki şiirleri okurken bir yandan da CD’den şiirleri dinleyeceksiniz. Bu çalışmanın bence belirtilmesi gereken yanı bu. Okurken dinlemek ya da dinlerken okumak. Kelimelerin nasıl daha farklı vurgularla daha zengin anlamlar kazandığına şahit olacaksınız...
Hangi kitaplardan şiirleri seslendirmiş Özdemir Asaf.
Dünya Kaçtı Gözüme, Sen Sen Sen, Bir Kapı Önünde, Yumuşaklıklar Değil.
İstanbul Radyosunda Bir Konuşma’da şair Nevin Akkaya’nın sorularını yanıtlıyor.
Çok güzel sorulara çok güzel yanıtlar veriyor.
  
KİTABI elinize alın, CD’yi de CD çalara koyun, iyi bir şairi kendi sesinden dinleyin ve okuyun. Gününüz değişecek.

Haberin Devamı

Özdemir Asaf, “Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum” - Kendi Sesinden Şiirler, YKY

Yazarın Tüm Yazıları