Hürriyet Haber - Gündem - Ekonomi - Spor
SON DAKİKA
PİYASANET
EKONET
SANS OYUNLARİ
SİNEMALAR
TVREHBERİ
MAGAZİN
ÖZEL DOSYALAR
HAVA DURUMU
ASTROLOJİ2011
EN İYİ ON
HÜRRİYET İK
BİZE ULAŞIN
ÜYELİK
REKLAM
SERVİSLER
BİLGİ YARIŞMASI
AT YARIŞI SONUÇLARI
İDDİA PROGRAMI
CANLI MAÇ SONUÇLARI
MIND
CANLI MAÇ ANLATIMI
BENİM SAYFAM
BUMERANG
SOSYAL İLANLAR
HABER ALARMI
EKRAN KORUYUCU
YENİBİRİŞ
HÜRRİYET EMLAK
HÜRRİYET OTO
GAZETE SERİ İLANLAR
HÜRRİYET KIYASLA
HÜRRİYET AİLE
TİPEEZ
GAZETE-BÖLGE EKLERİ
KELEBEK
CUMA
CUMARTESİ
PAZAR
SEYAHAT
OTO YAŞAM
HÜRRİYET IK
ANKARA
EGE
KURUMSAL
HÜRRİYET KURUMSAL
REKLAM
BİZE ULAŞIN
KÜNYE / İLETİŞİM
UNICEF Kartları ve Hediyelikler
 Yazarlar
15 Mart 2004
Vahap MUNYAR  vmunyar@hurriyet.com.tr

1 milyara karaciğer nakli yapılır mı

MALATYA'ya her yolum düştüğünde, İnönü Üniversitesi'ne gidip, Rektör Prof. Fatih Hilmioğlu'ndan son atılımlarını dinliyorum.

İki hafta önce seçim gezisi nedeniyle Malatya'daydım. Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) Malatya Temsilcisi Mikail Pelit'le birlikte turumuzu bitirip saat 19.00'da soluğu Prof. Hilmioğlu'nun yanında aldık.

Prof. Hilmioğlu, üniversitedeki bilimsel gelişmeleri ve Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki atılımları anlattı. Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yıllık ameliyat sayısı 15 bine çıkmış. 2003'te gerçekleşen by-pass operasyonu sayısı 350'yi bulmuş. Prof. Hilmioğlu, ‘‘Günde 15-20 anjiyo yapıyoruz. By-pass'ı apandisit ameliyatına döndürdük'' diyor.

Prof. Hilmioğlu, telefona edip Doç. Dr. Vedat Kırımlıoğlu ve Doç. Dr. Sezai Yılmaz'ı evlerinden çağırıyor. Bize de ‘‘Hadi son karaciğer nakli yapılan hastayı görelim'' önerisi getiriyor. İki karaciğer uzmanı Kırımlıoğlu ve Yılmaz'la orada buluşuyoruz. Hilmioğlu, hastayla konuşuyor:

- Herhangi bir sıkıntın var mı?

- Sağolun hocam, hızla iyileşiyorum.

- Ne iş yapıyorsun?

- Üniversiteyi kazanmıştım, karaciğer yüzünden gidemedim.

- Baban ne iş yapıyor? Hastane masrafların nasıl karşılanıyor?

- Babam çiftçi. Yeşil kartım var, masraflar oradan karşılanıyor.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde iki yıldır karaciğer nakli yapılıyor. Prof. Hilmioğlu, ‘‘Kırımlıoğlu ve Yılmaz sayesinde bu konuda Türkiye'de ilk 10'dayız'' diyerek haklı övüncünü dile getiriyor. Ancak, iki yıl önceki ilk operasyonla ilgili haberlere hálá içerliyor: ‘‘Bir gazete bizim ilk operasyonu, ‘Skandal' diye verdi. Kanserli hastadan karaciğer aldığımızı iddia ettiler. Bir vericiden karaciğer, ancak beyin ölümü olunca alınır. Sözü edilen hastanın beyninde ur vardı. Ama karaciğere hiçbir şey yoktu. O karaciğeri naklettiğimiz hasta iki yıldır sağlıklı yaşamını sürdürüyor.''

Karaciğer naklinin faturasını merak ediyorum. Son hastayı örnek gösteriyorlar: ‘‘150 milyar lirayı bulacak...''

Ben, ‘‘Çok büyük para'' deyince, Kırımlıoğlu ile Yılmaz araya giriyor:

‘‘Karaciğer nakli 20 saat sürüyor. Aslında bizim ameliyat faturamız 200 milyonu vericiden karaciğeri alma operasyonu olmak üzere toplam 1 milyar lira. Gerisi malzeme ve ilaç. Karaciğer nakledilen hastanın belirli bir süre bazı önemli ilaçları kullanması gerekiyor. O da faturayı kabartıyor.''

Hilmioğlu
ve ekibinin hedefinde Yaman Tokat sayesinde kareciğer operasyonunda dünyada sayılı merkezler arasına giren Ege Üniversitesi'ni yakalamak var. Prof. Hilmioğlu ve iki karaciğer uzmanı, ‘‘Bazı eksikler tamamlayınca biz de parça yöntemiyle karaciğer nakline başlarız'' diyor.

Prof. Hilmioğlu, durumu şu sözle özetliyor:

‘‘Biz burada olimpiyat ruhu ile çalışıyoruz...''

Onların önünü açalım, olimpiyat ruhunu Anadolu'ya yayalım...

‘Canlı yayın'da izleyin bizim fiyatları anlayın

YAŞAR
Holding İcra Kurulu Başkanı Hasan Denizkurdu, ‘‘Arkadaşlar çok direndi ama sonunda başardık'' diyor... Denizkurdu bastırıyor, Pınar Gıda Grubu internetten bütün gıda tesislerini ‘‘canlı yayın''a sokuyor.

Denizkurdu, tüketiciye çağrı yapıyor: ‘‘Bugün et 7 milyon lira iken 3 milyon liraya sosis satanlar var. Bu nasıl mümkün olur? Bizim ürünlerimizin fiyatı bazı tüketicilerimize yüksek gelebilir. Bunu düşünen canlı yayında tesislerimizi incelesin, neden fiyatımızın farklı olduğunu anlasın.''

Denizkurdu
, et ürünleri tesisinin bazı bölümlerinin, ‘‘beyin ameliyatı ortamı'' kadar steril olduğunu vurgulayıp, tüm sektöre sesleniyor: ‘‘Bizde bu yürek var, herşeyimizi açtık, siz de açın. Herkes ne yediğini bilsin.''İnsanın ne yediğini bilmesi gerçekten önemli değil mi?



arkadaşıma yolla yazıcı için
Yazarlar Arşivi
Vahap MUNYAR
Tüm yazıları