İstanbul Opera Festivali cumartesi günü başlıyor

3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, cumartesi akşamı (7 Temmuz 2012) Haliç Kongre Merkezi’nde Mozart’ın Don Giovanni operasının sahnelenmesiyle başlıyor.

Denizbank’ın katkılarıyla gerçekleşen festivalin tanıtım yemeğinde, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen birer konuşma yaptılar.
Hakan Ateş bankaların, finansal kurumların sanata katkılarının gereğini, sponsorluk kurumunun bir reklam aracı olarak düşünülmemesini belirtti.
Üç yıldır Denizbank, opera festivalinin sponsoru.
Ayrıca banka İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı finansal olarak destekliyor.
Rengim Gökmen de festivalin özelliği üzerine konuştu:
“Festivalin kavramsal içeriği ve hedefi İstanbul’u, Türk ve Doğu kültürleri ile yaşam biçimini konu alan operaların tarihi mekânlarda sahnelenmesi yoluyla ülkemizin dünyaya tanıtılmasına katkı sağlamaktır.”
İstanbul Opera Festivali Sanat Yönetmeni Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara, “Niçin opera festivali?” yazısında, operanın vazgeçilmezliğini vurguluyor:
“Opera sanatı, 7’den 70’e herkes içindir diyoruz. Bu alanda üretim ve yönetimden sorumlu olan bizler, söz konusu sanat dalını her yaştan ve her kesimden seyirciyle buluşturmakla yükümlü hissediyoruz kendimizi.”
7 Temmuz’da başlayacak festival 19 Temmuz akşamı bitiyor.
İstanbul gibi bir kentin bir opera festivali olması şarttır.
Kültür Başkenti unvanını kazanmış bir kentin gerekli festivallerinden biridir.
Festivalin benim için bir başka özelliği daha var. Yıl içinde Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki başarılı temsilleri göremeyenler için bunları seyretme fırsatını da bu festival sağlıyor.
Topkapı Sarayı’nda Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma ile Okan Demiriş’in IV. Murat’ın sahnelenmesi,
tarihi mekânların seyirciyi ne
kadar etkilediğini gösterdi, gösterecektir de.
Ben Verdi’nin Aida operasını piramitlerin orada seyretmiştim, bu operayı her dinlediğimde, gördüğümde o mekân belleğimde canlanıyor.
Uluslararası ünde bir sanatçının, Jose Cura Gala Konseri de, sanırım yalnız İstanbul’da yaşayanlara değil, yurtiçinden ve yurtdışından gelenlere de unutamayacakları bir gece yaşatacaktır.
* * *
OPERA ve bale festivalleri, yaz boyunca Türkiye’nin çeşitli illerinde, yörelerinde yapılıyor.
Ünü Türkiye sınırlarını da aşan, Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin nasıl ilgi gördüğünü oraya bir kez gittiyseniz gözlemlemişsinizdir.
Yerli kadar yabancı dinleyiciler de bu festivale ilgi gösteriyor.
Bodrum Bale Festivali de bu yıl 10. yılını kutluyor.
* * *
OPERA, bir ülkenin kültür yaşamını, müzik beğenisini yönlendiren bir sanattır.
Yazarın Tüm Yazıları