Güneş enerjisi ile aracı soğutacak

Güncelleme Tarihi:

Güneş enerjisi ile aracı soğutacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 16:35

Güneş enerjisi teknolojisi arabalara da giriyor. Tofaş, aracın üzerine yerleştirilecek bir güç sistemi ile aracın içini soğutacak bir teknoloji üzerinde ODTÜ ile birlikte çalışıyor.

Haberin Devamı

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (GÜNAM) Müdürü  Raşit Turan, Türkiye'nin enerji faturasını düşürmek adına güneş enerjisi teknolojileri ve güneş enerjisi güç istasyonları üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çalışmaları ile ilgilenen firmalardan birinin de TOFAŞ olduğunu kaydeden Turan, TOFAŞ’ın ürettiği bazı araçların tavanına fotovoltaik güç sistemi yerleştirerek araç içini soğutma ve havalandırma amaçlı kullanmak istediğini belirtti.

TOFAŞ: PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Konu ile ilgili çalışmaları hurriyet.com.tr'ye doğrulayan TOFAŞ Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Çolakoğlu, "Proje üzerinde çalışılıyor ancak endüstriyel aşamaya gelinmiş değil. Tofaş'ın Ar-Ge merkezinde çalışılan bir çok projeden biri. Bu konuda Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Projenin endüstriyel aşamaya gelip gelmeyeceği konusunda henüz resmi kararın verilmediğini kaydeden Çolakoğlu, hangi model araçta kullanılacağının da belirlenmediğini söyledi.

BİR ÇOK MARKA KULLANILIYOR

Tofaş'ın Ar-Ge merkezinde üzerine çalışılan güneş enerjisi sistemini şu anda bir çok uluslararası marka kullanılıyor. Bunların arasında Volkswagen, Toyota, Smart, Fisker Karma gibi markaların bir çok modeli bulunuyor. Tavana yerleştirilen güneş enerjisi paneli sayesinde depolan enerji, araçların klimalarında, havalandırılmalarında ve bazı teknolojik ekipmanlarında kullanılıyor. Bu sayede yakıt tüketiminde  tasarruf elde ediliyor.


İKİNCİ EL OTOMOBİL FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!