Gerçeği görün artık!

BİR tarafta Beşiktaş'ı, yani geçen sezon bizim ligi şampiyon bitiren Beşiktaş'ı iki maçta da yenen Valencia... Diğer yanda mütevazı bir bütçeyle UEFA Kupası'nda başarıdan başarıya koşan G.Birliği...

Bir önceki turda Beşiktaş, Valencia karşısında her iki maçta da bayağı gol pozisyonu yakalamıştı. Aynı Valencia, mütevazı G.Birliği karşısında bu sezon Avrupa kupalarındaki ilk mağlubiyetini aldı.

G.Birliği bu sezon Avrupa kupalarında hiç yenilmedi. Peki o zaman Türkiye Ligi ile kıyaslarsak ortaya nasıl bir durum çıkacak? Puan cetveline bakın, G.Birliği kaçıncı, Beşiktaş kaçıncı sırada? Bunları niye mi söylüyorum? Bizim muazzam spor basını, bizim muazzam Futbol Federasyonu ve bizim harika hakemlerimiz olduğu müddetçe bunlar hep olacak.

Gençler'in bir şansı var

Ancak, G.Birliği'nin bir şansı var. Artık maçlar eskisi gibi kapalı kapılar ardında oynanmıyor. Biraz dürüst yazan, biraz sağı solu oynamayan spor yazarları, pardon tarafsız spor yorumcuları yüzünden artık bazı şeyler meydana çıkmaya başladı. Yarın G.Birliği, Valencia'daki rövanş maçını kaybedip elenebilir. Hiç önemli değil. G.Birliği bu kadrosuyla ve bu futboluyla Türkiye Ligi'nde neden orta sıralarda geziniyor? Hiç olmazsa Avrupa'da aldığı bu başarılı sonuçlarla bazı gerçekleri bazılarının gözüne! tam olarak sokmuştur.

Bakınız, G.Birliği yerli-yabancı transferler yapıyor. En fazla bonservis ücreti ödediği oyuncu Youla. Onun için de 1 milyon dolar vermişler. Bu Youla öyle bir adam ki, Türkiye liglerinde onun kadar etkili bir hücum oyuncusu yok. Büyük dediğimiz takımlar bu tip oyunculara 5-10 milyon dolar bonservis ücreti ödüyorlar. Dün gece Valencia, bu Youla'yı hep üç kişiyle markaj yaptı.

Helal olsun Youla'yı alana

Siz televizyondan seyrederken bunu göremediniz. Valencia üç kişiyle bu oyuncuyu tutunca, G.Biliği defansı rakibinden hep fazla kaldı. Onun için de Valencia'nın maç boyunca bir tane etkili hücum pozisyonu yok. Yani dün geceki maçın kilit adamı Youla idi. Eğer bir Youla, Valencia'yı bu kadar korkutmuşsa o zaman transfer edenlere helal olsun demek lazım.

Şimdi ne olur? Bu netice G.Birliği için mükemmel. Çünkü düzgün, cesaretli bir hakemle Valencia kendi sahasında 80. dakikada 2-0 bile önde oynasa yiyeceği bir golle elenecek. Ve bu G.Birliği takımı, defansif yönden bireysel olarak hata yapmazsa bu turu geçer. (Son 5-6 maçtır Gençler defansı teknik ve taktik olarak hata yapmıyor. Ama bir futbolcu çıkıyor inanılmaz bir iş yapıp, bir çuval inciri berbat ediyor. Son zamanlarda da bunun baş aktörü Ümit.)

Norveçli hakem, Türkiye liglerinde verilmeyecek bir pozisyonda penaltı çaldı. Ama aynı hakem maç boyunca aynı pozisyonların hepsine faul verdi. Ama son 20 dakika herhalde biraz duygusal davranıp, Valencia lehine fazlaca düdük çaldı.
Yazarın Tüm Yazıları