Demek ki kral çıplakmış

YAKLAŞIK sekiz ay önce “Kral Çıplak” dedik.

Başlangıçta çok kişinin kafası karıştı.
Nedenine gelince, neredeyse herkes “kralın elbiseleri çok güzel” diyordu. Gazetelerde, TV kanallarında, büyük otellerde düzenlenen toplantılarda, sürekli olarak “kralın elbiselerinin ne kadar güzel olduğu, krala ne kadar çok yakıştığı” anlatılıyordu.
Oysa, kral çıplaktı!..
AVRUPA MASALI
Kralın çıplak olduğunu anlatabilmek için 36 ile gidip konuşmalar yaptım. TV programlarında ve bazı gazetelerde en önemlisi sekiz aydır bu köşede, “kralın çıplak olduğunu” görüntüleriyle anlattım.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun, mevcut şekliyle yürürlüğe girip uygulanması halinde, hapse girmeyen işadamı ve vatandaş kalmayacağını, somut örnekler vererek açıkladım.
“Avrupa’da var, Türkiye’de de olmalı” denilen uygulamaların, Avrupa’da hatta dünyada olmadığını, “Avrupa masalı” anlatıldığını belgelerle kanıtladım.
BAZI GÖRÜNTÜLER
- Şirketten 1 TL borç para çekene de 1 milyon TL çekene de önce adli para cezası, ödemezse hapis cezası getirildi. Gerekçe olarak, “Avrupa’da şirketten para çekene 5 yıl hapis, 375 bin euro para cezası var” denildi.
Oysa Avrupa’da böyle bir uygulama yoktu. Ekonomik suça ekonomik ceza vardı. Hapis yerine, “örtülü kazanç dağıtımı” vergi ve cezaları vardı.
- Yönetim kurulu üyesi ve karısının, üçüncü derece dahil akrabaları şirkete nakdi veya ayni borçlanırlarsa, örneğin kayınvalidesi taksitle mal alırsa, kayınvalide ya 73 bin liraya kadar adli para cezası ödeyecek ya da iki yıla kadar hapse girecek.
Değil Avrupa’da, dünyada böyle bir uygulama yoktu.
- “Avrupa’da var” diye, internet sitesi zorunlu kılındı. Daha ötesi, bu sitede bir kısmı “ticari sır” niteliğinde olan bilgilerin birini bile açıklamayana, aynı anda hem hapis hem de adli para cezası getirildi. İşadamları, ticari sırların açıklanacak olmasına inanılmaz bir tepki gösterdi. Bu uygulamanın da dünyada örneği yoktu.
- “Avrupa’da var” diye, “her yıl noterden 14 kez defter tasdiki” getirildi. Birini dahi tasdik ettirmeyene 73 bin liraya kadar adli para cezası, ödemezse, “iki yıla kadar hapis” vardı.
AB Bakanlığı belgesiyle kanıtladık. Avrupa’da noterden defter tasdiki yoktu.
- “Avrupa’da var” diye işletmede kullanılan her türlü kağıt ve belgeye,
1 Temmuz’a kadar; yönetim kurulu başkanı, üyeleri, yöneticileri ve müdürlerinin adı-soyadı, kayıtlı sermaye, ödenmiş sermaye vs. çok sayıda bilginin yazılı olması isteniyordu. Yazılmazsa 73 bin TL ve 2 yıl hapis vardı!
Oysa Avrupa’da böyle bir uygulama yoktu.
Levha asmayana bile iki yıl hapis vardı!
Daha neler var neler...
ADIMI DEĞİŞTİRECEKTİM
Gerçekten, olay çok ciddiydi.
Bu kanundaki çarpık düzenlemeler mutlaka değiştirilmeliydi.
Ocak ayında Fatih Altaylı’nın “Teke-Tek” programında, kralın çıplak olduğunu uzun uzun anlattıktan sonra dedim ki;
“Bu kanun Temmuz’a kadar mutlaka değişecek. Değişmezse adımı değiştireceğim..”
Neyse.. adımı değiştirmeye gerek kalmadı.
Bu köşede belirttiğimiz maddelerin neredeyse tamamı, geçtiğimiz Salı günü TBMM’de değiştirildi.
Ben de adımı değiştirmekten kurtuldum.
DEMEK Kİ KRAL ÇIPLAKMIŞ!...
Yazarın Tüm Yazıları