Tahliye talepleri reddedildi

Güncelleme Tarihi:

Tahliye talepleri reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 17:10

Türk futbolunda yaklaşık 1 yıldır devam eden Şike Soruşturması'nın 22. duruşması bugün sona erdi. Mahkeme Heyeti, sanıkların son savunmalarını aldıktan sonra ara kararını da açıkladı. Karara göre, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım Fenerbahçe Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu, Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker ve menajer Yusuf Turanlı için tutukluluk durumunun hukumle birlikte yeniden incelenmesi gerekçesiyle tahliye taleplerinin reddine karar verildi. Mahkeme heyeti şike davasına yönelik nihai kararını ve tahliye taleplerini kesin hüküm ile birlikte pazartesi günü açıklayacak.

Haberin Devamı

Türk futbolunda yaklaşık 1 yıldır devam eden Şike Soruşturması'nın 22. duruşması sona erdi. Aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davada mahkeme başkanı ‘davanın pazartesi günü karara bağlanacağını’ belirtti. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, tahliyeye dair talepleri de bugün verecekleri ara kararda değerlendireceklerini, beraate ilişkin kararların ise pazartesi günü açıklanacağını söyledi.

10 dakikalık aranın ardından duruşmaya başlayan Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, “Mütalaya karşı beyanlar alındı. Biz karar vereceğiz. Her sanık açısından müzakere yapıyoruz. Ara vereceğiz ve ara karar koyacağız. Kararımızı Pazartesi saat 09.00'da vereceğiz.İnşallah herkes için hayırlısı olur. Pazartesi saat 10.00’da duruşmaya başlayacağız. Son sözleri sorup karar vereceğiz. Güzel bir yargılama olduğuna inanıyoruz. İnanıyorum ki biz de hata yapmayız ve iyi bir karar olur. Tüm çabamız yanlış yapmamak üzere. Kimsenin bir saat dahil mağdur olmasını istemeyiz" dedi.

HAVUTÇU:  İTİBARIMI GERİ İSTİYORUM

Haberin Devamı

SAVCIYI UNUTUP DURUŞMAYA BAŞLADILAR

CEMAL AYDIN: DAVA BUGÜN BİTMEZ

'ŞİMDİLİK' DEĞİL 'ŞU ANDAN İTİBAREN' YAZIYOR

* Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoglu savunmasını yapıyor. Mosturoğlu; Trabzonspor odakli teşvik girisimi ifadesi bizim değil savcinin ifadesidir.. Şike ve teşvikte gözlemci ve hakem raporları dikkate alınır. UEFA yazısında 'şimdilik' değil 'şu andan itibaren' deniliyor. Trabzonspor, Şampiyonlar Ligi'ne katıldı. Dolayısıyla bu isten bir maddi kaybı da olmadı.. Aksine para kazandı..
* Uysever, "Örgütte süreklilik ve suç işleme kararlılığı aranır ama biz sadece bir sezon için örgüt kurmakla suçlanıyoruz. Fenerbahçe, hem şike ve teşvik, hem de örgüt kurduğu iddiasıyla, Trabzonspor hakkında ek iddianame hazırlanmasını talep etti. Asıl, tehdit vs olaylar Trabzonspor tarafında var. Şakar, cebir ve tehdit yapıyor. Ama Trabzonspor hakkında örgüt suçlaması yok."

"NEVZAT ŞAKAR CEZALANDIRILSIN"

* Uysever, "
Buca-Trabzonspor maci, Trabzonspor'un son dakikada attığı tartışmalı bir golle bitti ama dosyaya girmedi. Trabzonspor, Sivas'a teşvik gönderdi. Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Mithat Halis ve Asbaşkan Nevzat Şakar cezalandirilsin."
* Fenerbahçe vekili Ece Uysever, savunmasını yazılı okuyor.
* Ankaragücü Onursal Başkanı Cemal Aydın da Çağlayan Adliyesi'ne geldi.

KİME NE KADAR CEZA İSTENİYOR

ŞEFTALİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Haberin Devamı

"Futbolda şike" iddiaları üzerine aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davaya bir sanığın "tiki" damga vurdu.

Davanın tutuksuz sanıkların Şükrü Ongan, mütalaaya karşı savunmasını yaptı. Ongan'ın savunmasını yaptığı sırada avukat İsmail Gürses, 'şeftali' diye seslendi. 'Şeftali' kelimesini duyun sanık Ongan, yerinde duramadı ve sağa sola doğru eğilmeye başladı. Sanık Ongan'ın kürsüde yaptığı hareketlere anlam veremeyen Mahkeme Heyeti, bir süre şaşkınlık yaşadı. Mahkeme Başkanının, "Tikin mi var senin" sorusuna, sanık Ongan, zar zor "Evet" diyebildi. Mahkeme Başkanı, "Çık bir dışarı da rahatla" diyerek Ongan'ı salondan dışarı çıkardı. Bu olay salonda uzun süre gülüşmelere neden oldu. Daha sonra Mahkeme Başkanı, "Bu durumu kim ortaya çıkardı?" diye sordu. Avukat Gürses'in gülümseyerek 'Ben' demesi üzerine Mahkeme Başkanı, "Asıl seni dışarı çıkarmak lazım" diye konuştu.

ŞENER KONUŞTU, YILDIRIM MÜDAHALE ETMEDİ

"Futbolda şike" iddiaları üzerine aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davada Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, mütalaa karşı savunma yaptı.

Haberin Devamı

SADRİ ŞENER: “TEŞVİK İDDİASI KOMİK"

Hakkında Ankaragücü ve Sivasspor maçları ile ilgili iddialar bulunduğunu belirten Sadri Şener, “Ankaragücü maçı öncesi konuştuğum Melih Bey ve Hamdi Bey Fenerbahçeli zaten. Fenerbahçe’nın avukatı az önce, kulübün eskiden ikinci başkanı olan Hamdi Bey’in cezalandırılması talebinde bulundu. Bu bir ilktir herhalde. Fenerbahçelilerle yaptığım konuşmadaki teşvik iddiası komik oluyor"dedi.

Mahkeme Başkanının bu sözleri tutanağa geçirdiği sırada müdahale eden sanık Aziz Yıldırım, “Hayır ikinci başkanlık yapmadı" diye konuştu.

“BERAATİMİ TALEP EDİYORUM"

Sivas-Fenerbahçe maçına ilişkin Zeki Mazlum ile yaptığım bir telefon görüşmesi dışında bir beyan olmadığını ifade eden Şener, “Mazlum ile kulüpten olan alacaklarına yönelik bir görüşme yaptık. Ayrıca benim dışımdaki üçüncü kişilerin bu maça ilişkin görüşmelerinde ne Sadri ne de Başkan kelimesi geçmemektedir. Beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

"TAHKİM'İN KARARI KESİN BİR KARARDIR"

Avukat Şeref Dede, "TFF Tahkim Kurulu kararları, Anayasa'da yapılan değişiklik ile artık kesin nitelikte yargı kararı niteliğindedir.Tahkim Kurulu incelemesini yaptı ve Aziz Yıldırım ile Fenerbahçe'nin şike ile teşvik suçlamalarına karışmadığını belirtmiştir. Bu kesin bir karardır"

AVUKAT BAYRAKTAR: UEFA DELİLLERİ İNCELEDİKTEN SONRA KARAR VERDİ

Davada söz alan Aziz Yıldırım’ın avukatı Köksal Bayraktar, “UEFA’nın kendisine gelen delilleri inceledikten sonra tahlil ederek kararını verdiğini belirtti. UEFA kararında ‘her türlü dinleme hakkının ihlali’ diye beyanda bulundu. Ona karşı da UEFA kendi yargılamasını yaptığını belirtti. Şike iddiasının maçların dışında telefon dinlemelerini dayanılarak ortaya konulması ve buradan cezalandırılmaya gidilmesi hukuka aykırıdır. Telefon konuşmalarında iddiaların , maçlarda somut olarak yansıma gerektiğini UEFA kararlarında vurgulamaktadır" dedi.

Haberin Devamı

AVUKAT DEDE: TAHKİM KURULU KARARI YARGI KARARIDIR

Yıldırım’ın diğer avukatı Şeref Dede ise, “UEFA ve TFF’nin kararlarına ilişkin Trabzonspor’un avukatının söylediği sözler kabul edilemez. TFF Tahkim Kurulu kararları, Anayasa’da yapılan değişiklik ile artık kesin nitelikte yargı kararı niteliğindedir.Tahkim Kurulu incelemesini yaptı ve Aziz Yıldırım ile Fenerbahçe’nin şike ile teşvik suçlamalarına karışmadığını belirtmiştir.Bu kesin bir karardır" diye konuştu.

‘CEP TELEFONU’ YASAĞI

Öte yandan duruşmada bir avukatın telefonu çaldı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, “ O çalan cep telefonu mu? Nasıl bir çalma o öyle. Avukat bey canlı yayın mı yapıyor sunuz?" dedi. Avukatın, “Telefon efendim. Nasıl canlı yayın yapalım?"diye yanıt verdi. “Bilmem artık frekans falan olabilir" diyen mahkeme başkanı, öğleden sonra duruşmalara cep telefonu sokulmaması talimatını verdi.

KULÜPLER BİRLİĞİ, AZİZ YILDIRIM’I ZİYARET ETTİ

Öte yandan Kulüpler Birliği Başkanı olan Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal ile bazı kulüplerin başkanları salona geldi. Başkanlar, sanık Aziz Yıldırım ile önce tokalaştı sonra ayaküstü sohbet etti. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci ise, Kulüpler Birliği Başkanı Halil Ünal’a , “Başkanlığınız hayırlı olsun" dedi.

MÜDAHİL TRABZON’UN AVUKATI KONUŞTU

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya, müdahil Trabzonspor’un mütalaaya kaşı beyanlarını vermesi ile başlandı. Trabzonspor’un avukatı Nusret Yılmaz, “1974 yılında 1. lige çıkan, sonra şampiyonluklara ambargo koyan Trabzonspor aleyhine teşvik ve şike girişiminde bulunan sanıklar, Trabzonspor’un teşvik girişimini engellemek istediklerini belirttiler. Buna dayanak olarak, rakip takımdaki memleketi Trabzonlu olan futbolcuları gösterdiler. Bu yaklaşım Türk futbolunun yarınları açısından kabul edilemez. Bu savunmalara itibar edilemez. Burada avukatın biri Eskişehir- Trabzon maçında Trabzonlu doğumlu Eskişehirli futbolculardan bahsetti. Ancak o zamanki maçta oynayan Eskişehirspor kadrosunda Trabzon doğumlu kimse yok. Bu iş din, dil, ırk, meselesi değildir.Bu bir kişilik, şahsiyet ve adamlık meselesidir" dedi.

KAZIM KOYUNCU’NUN SÖZLERİNDEN ÖRNEK

Trabzon’un bir futbol şehri olduğuna dikkat çeken avukat Yılmaz, “ Trabzonsporluluk bir ruh, bir davranıştır. Rahmetli Kazım Koyuncu’nun dediği gibi bir direniştir. Bu ruh yediği ekmeğe ihanet etmemeyi gerektirir. Bu iddialar bir kenti, camiayı zedelemiştir. Sorumluluk sahibi insanlar beyanlarına dikkat etmelidir" diye konuştu.

“İÇİMİZE SİNDİREMİYORUZ"

3 Temmuz’da Türkiye’nin alışık olmadığı bu olayla karşılaştığını belirten Yılmaz, “Trabzon su süreci sükunetle karşıladı ve mahkemeye güvenini dile getirdi. Biz futbolun sahada oynanan oyun olduğunu, sahnelenen oyun olmadığını bilenlerdeniz. Bu yargılama aşamasında bazı Türk spor kulüplerinin totem ve uğur anlayışıyla yönetildiğine şahit olduk. Bunu da içimize sindiremiyoruz. Biz kimsenin mutsuzluğu üzerine mutluluk inşa etmeyiz. UEFA’nın Fenerbahçe’nin Avrupa Kupalarına kabul kararının, yargılamanız ile ilgisi olmamasına rağmen sanki ilgisi varmış gibi gösteriliyor. UEFA’nın kabul yazısı, sanki yargılama konusu eylemler gerçekleşmemiş gibi delil olarak sunulmaktadır" ifadelerini kullandı

ADALET İSTİYORUZ

Sanıkların cezalandırılmasını talep eden avukat Yılmaz,. “Biz şeffaflık, temizlik ve adelet istiyoruz" dedi

TUTUKLU SANIKLAR ÇAĞLAYAN'A GETİRİLDİ

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı getirildi.

TUTUKSUZ SANIK KATILDI

Tutuksuz sanıklardan Sadri Şener, Nevzat Şakar, Mecnun Odyakmaz, Tayfur Havutçu, Şekip Mosturoğlu, Bülent Uygun, Ümit Karan, Serdar Adalı, Korcan Çelikay, İbranim Akın, İlkay Çelikay ve Serdar Kulbilge’nin de aralarında bulunduğu 36 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

GÜVENLİK ÖNLEMİ

Duruşma nedeniyle adliye çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Spor polisi, çevik kuvvet ve sivil polisler adliyeyi sıkı bir güvenlik çemberine aldı. Polis köpekleri de adliye çevresine yerleştirildi. Adliye içinde de duruşmanın yapılacağı salonun katında barikatı oluşturuldu. Öte yandan salonun dolu olması nedeniyle duruşmaya sınırlı sayıda muhabirler alındı. Muhabirlere ve izleyicilere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ait akreditasyon kartı verildi.

KULÜPLER BİRLİĞİ'NDEN TAM DESTEK

Kulüpler Birliği Başkanı Halil Ünal ve diğer kulüp temsilcilerinin bugün kararın verilmesi beklenen şike davasında Aziz Yıldırım'a destek için Çağlayan'da bulunacak. Kulüpler Birliği'ne sadece Galatasaray'dan bir yöneticinin Çağlayan'a gidip gitmeyeceği belirsizliğini koruyor.

21. DURUŞMANIN DETAYLARI

20. DURUŞMANIN DETAYLARI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!