Belleğiniz için bol bol egzersiz yapın

Yaşlanma ile ilişkili doğal bellek kaybı önlenebilir mi? Çok sık sorulan sorunun yanıtı, 'evet' olmalıdır. Belleğinizi korumanız, tedavi etmekten daha etkili ve kolay bir çözümdür.

Bellek güçlendirici egzersizlere orta yaşlarda başlayabilir ve bu alışkanlığı yaşamınızın doğal bir parçası haline getirebilirseniz, işiniz kolay, başarı şansınız yüksektir.

DÜZENLİ yapılan bellek egzersizlerinin size yaşlılığınızda da yetecek kadar bir kayıt kapasitesi ve anımsama yeteneği sağlayacağını bilmelisiniz. Doğal olarak, 'bellek egzersizleri' deyimi size yabancı gelebilir. 'Bellekle egzersizin ne ilişkisi olabilir' diye de sorabilirsiniz. Yapılan çalışmalar, beyninizin de kaslarınız gibi sürekli olarak fit tutulma ve geliştirilme ihtiyacı içinde olduğunu gösteriyor. Israrla sürdürülen bazı kayıt ve anımsama egzersizlerinin, beyninizin sadece mevcut kapasitesini korumanın da ötesinde güçlendirici etkiler sağladığı biliniyor. Eğer siz de beyninizi güçlendirici ve geliştirici egzersizlerle aktif tutabilirseniz, yaşlanma ile oluşan doğal bellek kaybını oldukça azaltabilirsiniz. Yapacağınız egzersizler oldukça kolay, uygulanabilir şeyler: Bulmaca çözmek, telefon numaraları, şiir dörtlükleri, şarkı sözleri, fıkralar ezberlemek. Vaktiniz oldukça satranç, tavla, briç gibi akıl oyunları ile biraz ilgilenmek. Daha çok okumak, yeni oyunları, filmleri kaçırmamak... Bütün bunları fazlaca teláşa kapılmadan, bellek kaybını bir sorun haline getirip büyütmeden yapmalısınız. Belleğinize değil, beyninize güvenmelisiniz. Beyninizdeki sonsuz ve sınırsız güç, sizi daha az mahçup eder. Eğer bu gücün sürekli genç ve dinç kalmasını, tükenip azalmamasını istiyorsanız yapabileceğiniz daha pek çok şey var...

BELLEĞİNİZİN DOĞAL DESTEKLERİ

Ginkgo Biloba

B6 Vitamini (Piridoksin)

B12 Vitamini

Phosphatidylserine

Huperzine - A (Huperzia serrative)

E Vitamini

Omega-3

Gingko Biloba belleğinizi güçlendirmek amacıyla kullanabileceğiniz ve 'Akıllı Bitki' olarak da adlandırılan önemli desteklerden biridir. Dolaşım üzerinde olumlu etkileri olan, güçlü bir antioksidandır. Kalp, beyin ve vücudunuzun oksijenden daha iyi yararlanmasını sağlar. Zihinsel fonksiyonlarınızı arttırıp kas ağrılarınızı azaltır. Ayrıca kan basıncınızı düşürerek, kanın pıhtılaşmasını, dolayısıyla damarlarınızın tıkanmasını önler. Gingko Biloba aynı zamanda güçlü bir yaşlanmayı geciktiricidir. Antioksidan destek olarak günde 160-320 mg kullanabilirsiniz. Gingko Biloba'nın belleğinizi güçlendirmekten başka yararları da bulunmaktadır:

Alzheimer hastalığının belirtilerini azaltır, ilerlemesini yavaşlatır.

Baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı, bunaltı ve depresyon belirtilerini iyileştirir.

Şeker hastalığının dolaşım sistemi ve sinir sisteminde oluşturduğu hasarı sınırlar. Diyabete bağlı nöropati dışında, diyabetik göz hastalığında da yararlı olabilir.

Kalp krizi ve beyin felci-inme riskinizi azaltır.

BELLEĞİNİZİ GÜÇLENDİREN BAZI ÖNERİLER

Aktif olun Düzenli fiziksel egzersiz belleğinizi korur. Aerobik egzersizler beyinde oksijen verimliliğini arttırır.

Odaklanın Pazar akşamı oynanacak futbol maçlarını düşünürken, karşınızdaki insanın ismini ezberlemeyi beklemeyin. Çok basit bir kuralı en az üç kez hatırlayın: Odaklanın, odaklanın, odaklanın. Eğer bir şey gerçekten belleğinize girmezse, onu hatırlamanız imkánsızdır. Önemli bir bilgiyle karşılaştığınızda elinizdekini bırakın ve sadece ona odaklanın.

İyi uyuyun İyi bir akşam uykusu belleğiniz için mucizeler yaratabilir. Düzenli uyku beyninizi yeniden şarj eder, alarmda tutar ve dikkatinizi yoğunlaştırır. Uyku haplarından uzak durun. Eğer akşam evde bir konu üzerinde çalıştıysanız, mümkün olduğu kadar çabuk uyuyun. Çalıştıktan sonra bir şeyler içer ya da televizyon izlerseniz, ertesi gün hatırlamakta zorluk çekebilirsiniz.

Not alın: Telefon rehberi, adres defteri, bilgisayar dosyaları, kalem ve post-it'leri kullanın. Bu araçların hepsi hatırlamanıza yardımcıdır.

vitamin desteği alın Belleğiniz için sebze ve meyve dengeli, sağlıklı bir diyetten daha iyi hiçbir şey olamaz.

Kahve ve alkolü azaltın Kafein, kanıtlanmış bir bellek katilidir. Fazla miktarda kafein, konsantrasyonunuzu azaltır. Uykunuzu enkaz haline getireceği için hatırlamanızı zorlaştırır. Sigara ve alkolde de aynı şey geçerlidir. Uzun süre alkol alan insanların beyin hücreleri tamamen ölür.

Liste yapın Gününüzü iyi planlamanın ve unutmadan sürdürmenin en kolay yolu, 'yapılacak işler listesi' oluşturmaktır.

Zamanınızı planlayın Zamanınızı iyi değerlendirmek, yapacağınız işleri zamanında ve unutmadan tamamlamak istiyorsanız, işlerinizi ve zamanınızı iyi planlayın. İşyerinde ve evinizdeki takvimden, 'yaşamınızı ve işinizi planlama' konusunda yararlanın. Planlamanın hatırlatıcı etkisini unutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları