Şike davasında karar günü belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Şike davasında karar günü belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2012 09:18

Futboldaki şike davasında aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 21. duruşması Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Davada bugün sona eren duruşmanın ardından yarın ara verilirken Cuma günü sanıkların son savunmalarının alınarak kararın açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı getirildi.



MAHKEME BAŞKANI: AKSİLİK OLMAZSA CUMA GÜNÜ KARAR VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

Şike davasının 21 . duruşmasında aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 4 tutuklu sanığın savcının esas hakındaki mütalaasına karşı beyanları alındı. Tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı mahkemeden cezaevine gitmek için izin istediler. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'nin izin vermesi üzerine tutuklu sanıklar kaldıkları cezaevlerine gönderildi. Ardından Şekip Mosturoğlu, Tamer Yelkovan ve Levent Eriş'in de aralarında bulunduğu tutuksuz sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanları alındı. Böylelikle sanıkların mütalaaya karşı beyanları tamamlandı.

Haberin Devamı

"CUMA KARAR VEREBİLİRİZ"

Mahkeme Başkanı Ekinci, Cuma günü müdahillerin esas hakkındaki mütalaaya karşı diyeceklerinin alınmasının ardından sanıkların son sözlerinin alınması için söz verileceğini belirtti. Başkan Ekinci, "Aksilik olmazsa Cuma günü karar vermeyi düşünüyoruz, yetiştiremezsek de doğru karar vermek adına haftaya Pazartesi'ye gün verebiliriz" diyerek duruşmayı Cuma gününe erteledi.

MAHKEMEDEN AYRINTILAR

"MANİPULE OLSA RAPOR EDİLİRDİ"

-
Tutuksuz sanıkların esasa ilişkin son beyanlarının alınması devam ediyor.
Mehmet Yenice: Biz Yavuz Bey'le transferi yapabilseydik, 100 bin dolar alacaktık, yetkili bir menajer değiliz aslında. Transfer gercekleşmediği için parayı geri iade edelim diyordum, Yavuz Bey vermiyordu.
Tamer Yelkovan: Şaka yapmıştım, buralara kadar geldi. Her gün Dereağzı'na giderim, tahliye olduktan sonra da gitmeye devam ediyorum. Suçlamalari kabul etmiyorum, örgut üyesi değilim, 231'e muvaffakat ile beraatimi talep ediyorum.
Mahkeme Başkanı: Siz kibar birisiniz, bir tapede döveriz diyorsunuz.
Şekip Mosturoğlu: Transfer şikesinin dünyada bir karşılığı yok, ama bizde yargılanıyor. Sami Dinç, o gün Milan'la yaptığı konuşmayı bana değil babasına anlatsaydı, burada belki ben değil babası olacaktı. Eğer bir maç manipule edilmiş olsa, hakem ve gözlemci bunu yazar, MHK'ya ve TFF'ye bunu rapor eder.
- Tutuksuz sanıkların son kez esasa ilişkin savunmaları alınıyor.

OLGUN PEKER: KABUL EDİYORUM AMA KALBİM ACIYOR

"BERAATİMİ TALEP EDİYORUM"

Haberin Devamı

Yusuf  Turanlı: Ben unutuluduğumu düşünüyorum. Futbolcularla yaptığım normal konuşmalar suç sayıldı, bugün yine aynı sözleri söylerim. Bir yıldır tutukluyum, beraatimi talep ediyorum.

"TÜRK FUTBOLUNU BEN KİRLETMEDİM"

İlhan Ekşioğlu: Örgüt üyesi değilim. Örgüt, çıkar amaçlı olunca daha can yakıyor. Allah'a şükür hiçbir maddi ihtiyacım yok. Kimse bugüne kadar Fenerbahçe'yi kendi menfaatinden arkada tuttu diyemez. Etik Kurulu raporunu da, Etik Kurulu'nu da tanımıyorum. Yöneticilik bizi tanınmaz hale getiriyor. Tanımadan önce Serdal Adalı'ya çok küfür ederdim. Mapusta tanıdım. Şimdi en iyi arkadaşım. Türk futbolunu ben kirletmedim, benim üzerimden de temizlenemez. Şüpheden sanık yararlanır. Hakkımdaki şüphelerin en azından yarısından yararlanmak istiyorum ama hep suçlayanlar yararlandı. İki kişi kaldık sabahları böceklerle karşılaşıyoruz. Rezil bir hayatın içindeyiz. Beraatimi sitiyorum.

Haberin Devamı

"İSPATLANIRSA KENDİMİ KÖPRÜDEN ATARIM"

 

Aziz Yıldırım: Akın’ın 100 bin euro karşılığında şike yaptığı mütalaada belirtiliyor. Akın, 50 bin dolar aldım dedi bir kere. Nereden aldığı belli değil. Bari onları doğru yaz. Ben 100 bin euro vermedim. MASAK araştırıyor bunun doğru olmadığını göreceksiniz. Ben vermediğim halde nasıl yazılıyor. Savcı olarak vicdanınız kabul ediyor mu? Bunu yazanlar ispat etsin ben kendimi Boğaz Köprüsü'nden atarım dedim. Ama ispatlayamayanlar istifa edecek mi? Ben ceza alabilirim. Yatarım da sorun olmaz. Bizi lütfen ciddi suçlayın. Hiç ciddiyet yok ya. Ben parayı vermedim. Ben ispat etmeye mecbur muyum? Yoksa iddia makamı mı ispat etmek zorunda. Vermediğim bir şeyi ispatlamaya çalışıyorum. İlle beni mahkum mu edeceksiniz? Adalet için üzülüyorum. Nasıl olsa ceza alacağım belli.

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı: Anlamadım nasıl?

Aziz Yıldırım: Ceza alacağım belli.

Mahkeme Başkanı: Böyle savunma olmaz. Savunmanızı düzgün yapacaksınız. Biz karar vermeden siz kendi hakkında karar vermişsiniz.

 

 

"BİZ DEVLET DERKEN DERİN DEVLETTEN BAHSETTİK"

 

Aziz Yıldırım: Dün 40 telefon kullanıyorsunuz dediniz. Ben baktım öyle bir şey yok. 2007 yılında ben dinlendiğime dair konuşma yaptım devletin üst kademelerinde. Savcılığa başvurdum böyle bir şey yok dediler. Biz devlet dinliyor derken, Başbakan'ın da söylediği ‘derin devletten’ bahsettik. Ben bu durumu devletin büyüklerine anlattım. Benim iki tane telefonum var.
Aziz Yıldırım: 1080 tapenin 100 küsürü iddianameye konuyor. Telefonlardan biri kandillideki evimin kardeşim Acar'ın adına kullandığım telefon.

Haberin Devamı

"BÖYLE ÖRGÜT OLMAZ"

Aziz Yıldırım: Olgun Peker silahlı örgüt başkanlığından istifa ediyor bana devrediyor. Kayıda geçin.
Mahkeme Başkanı: Siz kabul ediyorsunuz yani.
Aziz Yıldırım: Etsekte etmesekte bir şey değişmiyor. Böyle örgüt olmaz.

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Aziz Yıldırım'ın avukatlarından Prof. Dr. Köksal Bayaraktar esas hakkındaki savunmasını yaptı. Bayraktar, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını içeren CMK'nın 231. maddesinin uygulanmasına muvafakat etmediklerini bildirdi.

"25 MİLYON BU DAVAYI TAKİP EDİYOR"

Duruşmada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar savunmasına başladı. Yazılı savunmalarını duruşma öncesinde sunduklarını belirten Bayraktar, "Duruşma arasında da yine mütalaaya karşı beyanlarımızı genişleterek sunduk. Bunları tekrar ediyorum" diye konuştu. Yıldırım'ın "Örgüt kurmak ve yönetmek, dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik pirimi vermek" ile suçlandığını hatırlatan Bayraktar, "Bu duruşma tarihi bir duruşma. Aynı zamanda 25 milyon bu davayı takip ediyor" dedi.

"YASAL SÜRE 4 GÜNKEN 8 GÜN GÖZALTINDA KALDI"

Yıldırım'ın yasal süre 4 gün olmasına rağmen 8 gün gözaltında tutulduğunu ifade eden Bayraktar, müvekkilinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde bodrum katta 2 gece ve 2 gün tutulduğunu ve daha sonra birçok kez hastaneye götürüldüğünü söyledi. Müvekkilinin mahkeme sorgusunu, kolunda serum ve izleyiciler için ayrılan bandın üzerinde yatarak ifade verdiğini kaydeden Bayraktar, "Bu durumda davada delil olarak yer alan müvekkilimin ifadesi kanuna aykırıdır" dedi.

"TELEFON KAYITLARINDA HATALAR VAR"

"Bir spor kulübüne üye olan bir savcının aynı kulüple ilgili soruşturma yürütürken çekilme hakkı yok mudur? İçinde taşıdığı taraflılık olgusunu da ortaya koymuş mudur?" diye soran Bayraktar, bu gibi olguların soruşturmayı şüpheli hale getirdiğini vurguladı. Soruşturmada bazı isimlerin Kasım 2010'da dinlenmeye başlandığını anlatan Bayraktar, oysa ki bu tarihte Sporda Şiddet Yasası'nın çıkmadığını ve dolayısıyla ortada da bir suç olmadığını belirtti. Telefon kayıtlarının hukuka uygun kayıtlar olmadığını kaydeden Bayraktar, tarihlerde ve kayıtlarda birçok hatalar olduğuna ve bu kayıtlara hiçbir şekilde itibar edilmemesine dikkat çekti.

"ÖZEL YETKİLİ MAHKEMEDE OLMAMALI"

Davanın 93 sanığının özel yetkili mahkemelerde yargılanmaması gerektiğini savunan Bayraktar, "Buradaki 93 kişi de, Kadıköy Asliye Ceza ya Sulh Ceza Mahkemelerinde yargılanma hakkına sahip. Ama biz sizin karşınıza getiriliyoruz. Bir varsayım olarak karşınıza çıkıyoruz. Bu insan haklarına ne kadar uygundur?" dedi. Örgütün olması için bir hiyerarşinin, ast – üst ilişkisinin olması gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, "Söz konusu davada ne çıkar amaçlı suç ne de çıkar amaçlı örgüt vardır. Kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"KİMSE ALEYHİMİZDE İFADE VERMEDİ"

"Şike ve teşvik pirimi vermek" suçlamalarını da kabul etmeyen Bayraktar, "Biz dolandırıcılık suçunu işlemedik. Hiçbir zaman örgüt yoktur. Biz şike ve teşvik pirimi vermek suçlarını işlemedik. Bunun en güzel kanıtı da ifadelerdir. Hiç kimse 'Aziz Yıldırım bana para verdi' demedi. Kimse Aziz Bey'in aleyhine ifade vermedi. Bizimle ilgili olarak 12 tanık dinlediniz. Sorularınıza muhatap olurken ayakları titriyordu belki de. Bunların içinde TFF Başkanı da vardı. Bunların hepsi kamu tanığı. Biz çağırmadık, siz çağırdınız. Hiçbiri müvekkilimin aleyhine beyanda bulunmadı." dedi.

Şike yapıldığı iddia edilen hakem raporlarının, temsilci raporlarının da dosyaya geldiğini hatırlatan Bayraktar, bu raporlarda da şikeye dair bir ifadenin olmadığını kaydetti. "Bu raporlara da itibar etmeyeceksek neye itibar edeceğiz?" diyen Bayraktar, sadece telefon tapelerine itibar edilmemesini talep etti.

"SURVIVOR'DAN MI GELDİNİZ"

Mahkeme Başkanı'ndan Murat Özaydınlı'ya: Murat Bey sakallarınız uzamış, Survivor'dan mı geldiniz? Yas için mi sakal bıraktınız?
Murat Özaydınlı: Söylersem alınırsınız.
Mahkeme Başkanı: Söyleyin.
Murat Özaydınlı: Adalet için.
Hakim: Dünya yıkılsa da adaleti sağlarız.

EMRE DE MAHKEMEDE

İspanya'nın Atletico Madrid takımına transfer olan Emre Belözoğlu da mahkemeye geldi. Emre salona geldikten sonra Aziz Yıldırım'la tokalaştı. İkili arasında kısa süreli bir sohbet gerçekleşti.

DİZDAR: SİZLER TARİHE GEÇECEKSİNİZ

Avukat Ali Rıza Dizdar: 6222 düşünceyi bile cezalandırıyor, bu kükum anayasaya ve tüm sozleşmelere, hükümlere aykırılık taşımaktadır. Ümit'in pas vermemesi hususu da ancak, disiplin cezası niteliği taşır.
Böyle bir çete olamaz, iddiaların içi bomboş, bütün sanıklar beraat etmelidir. Son sözüm: Sizler tarihe geçeceksiniz vereceğiniz adil kararla.

TUTUKSUZ SANIK KATILDI

Tutuksuz sanıklardan Serdar Kulbilge, Abdullah Başak, Haldun Şenman ve Halil Köntek'in de aralarında bulunduğu bir kısım tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

YOKLAMA YAPILDI

Sanıkların ve avukatların salona alınmasının ardından ilk olarak yoklama yapıldı ve duruşmaya gelen sanıklar tespit edildi. Salona tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar ve tutuklu sanıkların yakınları alındı.

GÜVENLİK ÖNLEMİ

Duruşma nedeniyle adliye çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Spor polisi, çevik kuvvet ve sivil polisler adliyeyi sıkı bir güvenlik çemberine aldı. Polis köpekleri de adliye çevresine yerleştirildi. Adliye içinde de duruşmanın yapılacağı salonun katında barikatı oluşturuldu. Öte yandan salonun dolu olması nedeniyle duruşmaya sadece ajans muhabirleri alındı.

20. DURUŞMANIN DETAYLARI

19. DURUŞMANIN DETAYLARI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!