“Umut”ayolculuk…

LONDRA-CARDİFF ARASI-
Londra’nındoğuucundanbaşlayıpşehriboydanboyageçmekneredeyseikisaatialdı.Birikisaatdahayolalarak, Cardiff’evaracağız.Cardiff, BirleşikKrallıkya da BüyükBritanya’yımeydanagetirendörtparçadanbiriolanGaller’inbaşkenti.Diğerüçparça, bilindiğigibi, İngiltere, İskoçyaveKuzeyİrlanda.

Haberin Devamı

Bizimminibüs, Galleryönündeİngiltere’ninyemyeşil, dağlarhalindeyükselmesineizinvermedenyumuşakeğimlealçalan-yükselenkırsalalanındangeçerekilerliyor. Ali Bayramoğlu’na, “Bizde ‘Bircihandevletiyarattıkbiraşiretten’ diyeOsmanlıDevleti’nianlatansözübilirsin” diyorum, “Bunlar da, ‘GüneşinBatmadığıİmparatorlukyarattıkşukırlardan’ diyerek, benzerbirövünmepayıilesözetseleryeridir…”

DPI’ınbiryıldırsürdürmekteolduğu “ÇatışmalıÇözümlerdeKarşılaştırmalıÖrnekler”çalışmasınınBirleşikKrallık’ta son ayağıiçin, artıkaramızdaepeybir“hukuk”oluşturduğumuz“yolarkadaşlarımız”layinebirlikteyiz. Geçenyıl, Londra (İngiltere), Belfast (Kuzeyİrlanda), Edinburgh (İskoçya) yollarınadüşmüştük.Cardiff’le“seri”yitamamlayacağız.Dublin’e (İrlandaCumhuriyeti) zatengeçensonbahardagitmiştik.

Haberin Devamı

“Britanya(ya da BirleşikKrallık) dosyası”nıkapattıktansonra, muhtemelenönümüzdekisonbahardasıradaGüneyAfrika var. Dahasonraİspanyave Bask deneyimi.Şiddetkullanılaraknihaiçözümüneldeedildiğisanılan Sri Lanka bile üzerindeçalışılmasıdüşünülenörneklerarasında.

Bu çalışmanın, Türkiye’ninKürtsorununaizdüşümünübırakmasıiçinyapıldığınısöylemeningereği bile yok.Dahaönce“Kuzeyİrlandaçözümü”bağlamında, buköşedekonuyudefalarcagündemegetirmiştik.DPI da, buçalışmanıntümzabıtlarınıyayımlıyorzaten.

AkParti, CHP, BDP milletvekillerininyanısıra, tanınmışakademisyenlervegazetecilerinyeraldığıyaklaşık 20 kişinin tam şugünlerdeBritanyatopraklarındaolduğunuöğrenenbiryakını, YılmazEnsaroğlu’naTürkiye’denmesajgöndererektakılıyor.  DPI’ın (DemokratikGelişimEnstitüsü)girişimininbaşınıçekenlerden, eskiMazlum-Der BaşkanıYılmazEnsaroğlu’nagelenmesajda“Bu nasıliş, “devletaklı’ Meksika’da, ‘AkilAdamlar’ Avrupa’da, İdrisNaimŞahinburada. Onaemanetizyani...”diyeşakayapılmış.

Son PKK saldırısıolduğusırada, şimdiGalleryolundaolanhepimizTürkiye’deydik.‘Devletaklı”nınkastedildiğiBaşbakanTayyipErdoğanveberaberindekilerise,Meksika’danBrezilya’yageçmişdurumdalar.

Bu arada, Britanya’dabirlikteolacağımızbazıarkadaşlarımızı, Meksika-Brezilyagezisindeolduklarıiçin, “devletaklı”na, HasanCemal’i “futboldilencisi”olmayakararverdiğiiçinPolonyaveUkrayna’daki Euro 2012 finallerinekaptırdık. Eksiğimiz var.

Haberin Devamı

Şakabiryana, DPI girişimi, AkParti, CHP ve BDP milletvekillerinin TBMM çatısıdışındabirarayageldiklerivegelmeyedevamettikleritek“ortaktemasalanı”nıoluşturmasıbakımındanbaşlıbaşınadeğertaşıyor.

Aynıinsanlar son biryıliçinde, ikidışgezi (BirleşikKrallıkileİrlanda) veTürkiye’deikitoplantıdabuluştular. Hiçbirzaman DPI çerçevesiiçindekiçalışmadankopmadılarveçalışmayıaksatmadılar.

İşin en önemliyanı, TBMM’detemsiledilenüçpartidengelenmilletvekillerinikapsayan ilk DPI gezisinin, geçenyılmeydanagelen“Silvanolayı”nınhemenardındangerçekleşmişolmasıdır. İkincidışgeziolanİrlandaCumhuriyeti’neyapılangeziise, Çukurca’dakikanlıgelişmelerinardındansözkonusuoldu.

Haberin Devamı

Yani, son biryıliçinde, özellikleSilvan’danbaşlayarakKürtsorununailişkin en olumsuzgelişmelerinyaşandığıbiruzunzamandiliminde, AkParti, CHP veBDP’limilletvekillerininDPI’ınsağladığı“platform”üzerindebirliktelikleribozulmadı. Katılımcımilletvekillerinin, partileriningenelmerkezlerininbilgisiveonayıilebuçalışmayakatıldıklarıdüşünülürse, Kürtsorunununsiyasiçözümükonusunda“umutbeslemektenvazgeçmemek”gerekir.

DPI çalışmasınaAkParti, CHP ve BDP katılımı,  DPI’ınKürtsorunununsiyasiçözümünedolaylıvemütevazıbirkatkıdabulunmaamacına, kendiliğinden, destekvermişoluyor.

Ne Londra’da, ne Belfast’ta, ne Edinburgh’da, ne Dublin’de, ne İstanbul’dakiikitoplantıda, AkPartili, CHP’liveBDP’limilletvekilleriaralarında“Kürtsorununasılçözülür?”tartışmasındabulunmadılar. Tümkonuşmalar, İngiltere, Kuzeyİrlanda, İskoçyaveİrlanda’da“Kuzeyİrlandasorunu”nun“müzakereler”yoluylave“ne türbirmetodoloji”ileçözüldüğü, İskoçya’da“yetkidevri”ninnasılyapıldığıüzerinde, konularındoğrudanaktörlerinindeneyimleriniaktarmalarıylasınırlıtutuldu.

Haberin Devamı

Bununlabirlikte, DPI’ın “ÇatışmalarınÇözümündeKarşılaştırmalıUluslararasıDeneyimler”çalışmasınakatılantümmilletvekilleri –ayrıcaakademisyenler, aydınlarvegazeteciler- bukonudadağarcıklarınasüreklibilgidepoluyorlar; “bilgivalizleri”nisüreklidolduruyorlar.

Bu birikim, güngeldiğindevegereklibir an ya da durumda“Kürtsorununaçözüm”esözkonususiyasetadamlarınınbireyselvedaha da tercihedilirşekliyle“kolektif”katkısınadönüşebilir.

Ancak, böylebirkatkı, ancaköylebirbirikimieldeetmekvebu da “uluslararasıdeneyimleriyerindeincelemek”için“yollaradüşmek”lemümkünolabilir.

DPI’ınönayakolduğugirişimveoluşturmakistediğizeminbundanibaretti.BugünedekAkParti, CHP ve BDP, bugirişimeuydularvesözkonusuzeminüzerindebuluştular.

Haberin Devamı

Ülkeniniçinikarartan son PKK saldırısındanyaklaşık 48 saatsonra, Galler’eyaklaşırken, pencereden“GüneşinBatmadığıİmparatorluğu”yaratanİngilterekırlarınıseyretmeyibırakıp, minibüsüniçinedönüyorum. MinibüsüniçindeyanyanaoturanAkPartive BDP milletvekillerinigörünce, Türkiye’ninKürtsorunununüstesinden“siyasiçözüm”legelebileceğinedairumudun,pekalageçerliolduğunahükmediyorum.

CHP milletvekilleriyleCardiff’tebuluşacağız.

“Gallernotları”naCardiff’tendevamedeceğim…

Yazarın Tüm Yazıları