Dünya devinden komÅŸuya seçim öncesi büyük darbe

Güncelleme Tarihi:

Dünya devinden komşuya seçim öncesi büyük darbe
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 17, 2012 12:10

Bugün bütün Avrupa'nın sonuçlarını dört gözle beklediği Yunanistan seçimleri gerçekleşirken, seçim öncesinde Atina'ya kötü haber Fransa'dan geldi. Fransa'nın perakende devi Carrefour ve Credit Agricole, ülkedeki operasyonlarını durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Carrefour'un yeni CEO'su Fransız perakende devinin Yunanistan'daki maÄŸazalarını, yerel iÅŸ ortağına 1 milyar euroya sattı. DiÄŸer yandan Credit Agricole'ün de varlıklarını Yunan iÅŸtirakinden Fransa'ya transfer ettiÄŸi Cuma günü ortaya çıktı.  Â

Carrefour, satışlarının azaldığı Yunanistan'daki operasyonlarının satışlarından 220 milyon euroluk zararı ülkedeki iÅŸtiraki Marinopoulos grubuna aktardığını açıkladı. Marinopoulos artık Carrefour'un Yunanistan, Kıbrıs, Bulgaristan ve diÄŸer balkan ülkelerindeki iÅŸtiraki olacak.    Â

Yaklaşık altı hafta süren görüşmelerin sonunda gerçekleşen satış, Carrefour CEO'su Georges Plassat'ın geçen ay göreve gelişinden bu yana imza attığı ilk hamle.

        Â

Haberin Devamı

Credit Agricole Yunan Emporiki adlı finans kuruluÅŸunun varlıklarını Romanya, Bulgaristan ve Arnavutluk operasyonlarının sahipliÄŸini, hisseleri Paris borsasında iÅŸlem gören ve ortak yönetilen bir bankaya havale edecek.  Â

Dünya devinden komşuya seçim öncesi büyük darbe
    Â

Credit Agricole'un bu hamlesi, bankanın euro bölgesinin sıkıntılı ülkesine olan güveninin artık oldukça azaldığının bir göstergesi olarak kabul edildi.

Credit Agricole, Avrupa'nın elinde en fazla Yunanistan varlığı bulunduran bankası ve Yunan iştiraki Emporiki'nin kötüye giden durumu nedeniyle bu kurumdan bilançosuna yazdığı zararları azaltmanın yollarını arıyor.

 Â

Analistler bankanın zararının 5 ile 7 milyar euro arasında değişeceğini belirtilen, şirketin Yunanistan'ın elindeki varlıklar bakımından en büyük beşinci bankası olan Emproki'nden bilançosuna yazacağı zararın 6 milyar euro olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!