Hipertansiyonu kontrol altına alın

Hipertansiyon, önemli, tehlikeli ama kontrol edilebilen bir sağlık riskidir. Günlük yaşamınızda kolayca yapabile-ceğiniz değişimlerle uzun süre ilaç bile kullanmadan onu kontrol altında tutabilirsiniz.

Eğer bu değişimlerin neler olduğunu bir kez daha anımsamak istiyorsanız bu yazıyı dikkatle okumalısınız.

DAMAR sağlığı bakımından önemli unsunlardan birisi ‘‘kabul edilebilir kan basıncı düzeyleri’’ne sahip olmaktır. Yüksek kan basıncı ‘‘hipertansiyon’’ olarak adlandırılır. Hipertansiyon, kalp krizi, inme ve böbrek hastalıklarının en önde gelen sebebidir. Yüksek kan basıncı hiçbir belirti vermeyebilir. Birçoğumuz hipertansiyonla yaşar, ama kendimizi iyi hissederiz. Ne yazık ki bu yüzden yüksek kan basıncının ciddiyetini ve sağlığımızı ne kadar tehdit ettiğini anlayamayız.

Birçok insan kan basınçları yüksek seyrettiği halde bir yakınmaları olmadığı için ilaç kullanmamaktadır. Ancak bu hastaların birçoğu daha sonra felç geçirmiş olarak, konuşma güçlüğü içinde, böbrek hasarından mustarip bir şekilde veya kalp yetmezliği ile doktora başvurmaktadır.

SESSİZ KATİL

Yüksek kan basıncının yaşlanmayı hızlandıran bir sebep ve aynı zamanda ‘‘sessiz bir katil’’ olduğunu unutmayın. Kan basıncınızı kontrol eden ilaçlara (antihipertansif ilaçlar) yan etkilerden dolayı direnç gösterebilirsiniz. Kan basıncınızı azaltan bu ilaçlar, su kaybına ve vücut potasyumunuzun azalmasına neden olabilir. Bu sorunu, beslenmenize her gün potasyumdan yüksek bir besin (muz, kayısı gibi) ekleyerek ortadan kaldırabilirsiniz.

Yaşlandıkça özellikle sistolik kan basıncınızda -büyük tansiyon- yükselme başlayacaktır. Çünkü yaşlandıkça, damar duvarlarınızda kalınlaşma ve sertleşme ile karakterli ateroskleroz -damar sertliği- kendini gösterir. Duvarlarda yağ toplanarak damarın esnek yapısını bozar. Damarlarınızdaki bu sertleşme kalbinize daha fazla yük getirir. Kalp zamanla büyümeye başlar ve damarlarınız hasar görür. Damarlarınız daha çok zarar gördükçe kalbiniz daha fazla çalışır, sonuçta bu kısırdöngü kalbinizin genişlemesine yol açabilir. Damarsal plaklar oluşur ve bu plaklar da kalp kizinin ve inmelerin hazırlayıcılarındır.

NE YAPABİLİRSİNİZ

Sağlıklı ve kabul edilebilir kan basıncı değerlerine sahip olabilmek için tuz tüketiminizi sınırlamalı, düzenli egzersiz yapmalı, fazla kilolarınızı verip sağlıklı kiloya sahip olmalı, bol sebze ve meyve içeren bir beslenme programı uygulamalısınız. Kan basıncı kontrolünde potasyum alımınızı arttırmanız, stresle mücadele yöntemlerini doğru bir şekilde uygulamanız da önemli yararlar sağlayacaktır. Ayrıca kolesterol düzeylerinizin kontrolü damarlarınızdaki sertleşme ve sert plakaların oluşumunu geciktirerek, kan basıncınızın yaşlanmaya bağlı yükselmesini önleyebilir.

Potasyum KORUYOR

Yapılan çalışmalar yüksek kan basıncı tedavisi gören kişilerin, potasyum bakımından zengin bir diyet uyguladıklarında kan basınçlarının değişebileceğini, felç ve kalp krizi geçirme risklerinin çok azaldığını göstermektedir. Fazla tuz ve düşük potasyum içeren besinlerin tüketimini azaltmalı ve az sodyumlu, sebze, meyve gibi yüksek potasyumlu gıdaları daha fazla tüketmeye özen göstermelisiniz.

Kan basıncınızı biliyor musunuz

Kan basıncınızı hipertansiyon sorununuz olmasa bile her iki yılda bir düzenli olarak ölçün, ölçtürün.

Bu ölçümlerin mutlaka tekniğe uygun yapıldığından, güvenli olduğundan, deneyimli kişiler ve sağlam aletlerle gerçekleştirildiğinden emin olun.

En az 5 dakika istirahat etmeden ölçüm yaptırmayın.

İdrar torbanız dolu ise, fazla miktarda alkol aldıysanız, sinirli, telaşlı, heyecanlı ya da uykusuzsanız ölçümleri erteleyin.
Yazarın Tüm Yazıları