Barınma meclisi soruyor

‘BARINMA Hakkı Meclisi’; “Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa kentsel dönüşüm ve gelişim projesi uygulama esası hakkında’ şöyle diyor:

Haberin Devamı

“Belediye Başkanı Melih Gökçek’in dün itibariyle projeyi başlattıklarına dair basına yansıyanlar kamuoyunu ve mahalleliyi yanıltmaya yöneliktir. Gökçek’in halka rağmen yapmaya çalıştığı rant projelerinden birisidir.
Esas olarak Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 17.02.2006 tarihinde 484 sayılı kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa bölgesi, 14.01.2011 tarihinde belediye meclisinde kabul edilen uygulama esasları ile çerçevesi belirlenmişti. Ancak sözleşme imzalatma safhasına henüz geçilmemişti.
1940’lı yıllarda Ankara’nın ilk gecekondusunun yapıldığı en eski yerleşim yerlerinden olan Hıdırlıktepe-Atıfbey bölgesi, İsmetpaşa’nın Hacı Bayram camii projesinden artan kısımlarının katılmasıyla yaklaşık 6.000 evi ilgilendiren en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birisi olmuştur. 1.160.000 m2 lik bir alanı kapsamaktadır.
Büyük bir çoğunlukla yoksul dar gelirli vatandaşlarımızın ikamet ettiği Ankara’nın en eski gecekondu ve yerleşim alanlarını içeren bölgede, küçük arsa sahipliğinin oldukça yoğun olduğu görülmektedir. Evler çok küçük arsalar üzerine inşa edilmiştir.
Kentsel dönüşüm uygulama esasları vatandaşlarımızı evsizleştirmektedir.”
Açıklama’nın ‘sonuç’ bölümü ise her şeyi anlatıyor:
“Büyükşehir Belediyesinin 24 Ocak 2011’de bir soru önergesine verdiği cevapta, proje kapsamında kaç konut yapılacağına dair herhangi bir açıklamada bulunmamıştır. Belediye uygulama esasları çıkarmış, ancak proje alanına kaç konut yapacağını dahi tespit etmemiştir.
Belediye, yine aynı soru önergesine verdiği cevapta, bölgedeki hak sahiplerinin sayısını henüz tam olarak bilmediklerini söylemiştir. Kimin kaç m2 arsası var, bu bile tam olarak bilinmemektedir. Ancak uygulama esasları çıkarılmakta ve pek yakında sözleşme imzalatma dayatmasına geçilmesi düşünülmektedir.

KENTSEL RANT

Haberin Devamı

18.02.2011 tarihinde aldığı bir kararla 1,5 ay önce aldığı uygulama esasları hakkındaki kararında tadilata gitmiştir. Hak sahibi vatandaşı Doğukent’e sürgüne gönderen, hukuksuz ve mahkemeler karşısında kaybedeceği maddeleri çıkarmıştır. Belgesiz vatandaşlarımız için öngörülen 60 m2 konut satılmasını düzenleyen maddesi de 200 m2 arsa satılır şeklinde değiştirilmiştir.
Bütün bu tutarsızlıklar belediyenin kentsel dönüşüm işlerini nasıl baştan savma yürüttüğünün açık bir göstergesidir.
Büyükşehir Belediyesinin, Ankara’nın birçok bölgesinde uygulamaya çalıştığı ve neredeyse tümü başarısız olan kentsel dönüşüm uygulamalarının hakkaniyetsiz, hukuksuz içerikleri en vahşi haliyle Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa kentsel dönüşüm projesine de yansımıştır.
Bu proje, bu haliyle bir rant projesidir.
Bu projenin amacı, vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak değildir. Bütün amaç mahallelerimizin (belediyenin ve müteahhitlerin kasasını doldurmak üzere) boşaltılmasıdır.
Bu proje, halkın insanca yaşanabilir, sağlıklı, güvenli konut ihtiyacını çözmeye yönelik bir proje değildir. Çok sayıda vatandaşımız iyisiyle kötüsüyle altmış yıldır yaşadıkları evlerinden çıkarılarak evsizleştirilecek, barınma hakları ihlal edilecektir.”
Buyrun kim yanıt verecekse versin görelim bakalım!
 
19-29 Mayıs

Haberin Devamı

CHP’li Faik Tunay, 29 Mayıs İstanbul’un fetih yıldönümü resmi tatil olsun diye kanun teklifi vermiş! Buna kısaca ‘19 Mayıs’ta sus 29 Mayıs’ta konuş’ diyebiliriz!
Engin BALI

Yazarın Tüm Yazıları