Mayıs sonuna kadar alınan evin KDV’si

- İSTANBUL’da Şişli’de, kaba inşaat halindeyken 800 bin liraya 120 m2 bir daire aldım.Bu dairenin net alanı 150 m2’nin altında olduğu için yüzde 1 KDV’ye tabi idi. İnşaatın bitimi ve teslimi, bu yılın Ekim ayında olacak. Basında yer alan haberlere göre, arsası değerli olan Şişli gibi semtlerde, 150 m2’nin altında olsa bile KDV oranı yüzde 18 olacakmış!

Haberin Devamı

Bu durumda benim, yüzde 17 KDV farkı (800 x % 17) olarak, 136 bin TL ilave ödeme yapmam gerekecek. Bu parayı ödeyecek gücüm yok. Babamdan miras kalan tarlayı satıp, üzerine de birikimlerimin tamamını ekleyerek bu evi alabildim. Şimdi ben ne yapacağım? 136 bin lira büyük para. Düşündükçe çıldıracak gibi oluyorum. Bir bir yol veya çözüm var mı?
YANIT: İNŞAAT RUHSATI ÖNEMLİ
Evet.. bir çözüm var.
Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen konulardan biri de “konut KDV’si” idi...
Yapılan değişikliğe göre; net alanı 150 m2’den az olan konutları, Mayıs sonuna kadar alanlara, “yüzde 1” KDV uygulanacak.
İnşaat firmasının 31 Mayıs Perşembe akşamına kadar “inşaat ruhsatı” almış olması koşuluyla, bu binalardan, “net alanı 150 m2’ye kadar” konut alanlar, “yüzde 1 KDV” ödeyecekler.
Buna göre siz ve sizin gibi, proje ve kaba inşaat halindeyken konut alanlar, inşaat ne zaman biterse ve konutunuz hangi tarihte teslim edilirse edilsin, “yüzde 1 KDV” ödeyeceksiniz.
Okurlarımız hatırlayacaktır, daha önce “proje veya kaba inşaat halinde ev alanlarla ilgili” Hürriyet’te yayınlanan önerimiz de buydu.
Anadolu’da kullanılan “Yemeden şükretme” diye güzel bir söz var.
Henüz yasa çıkmadı ama bu konuda olumsuz bir değişiklik olacağını sanmıyorum.
288 KAT FAZLA KDV
Net alanı 150 m2’nin altındaki konutlarda KDV oranının yüzde 8 ve 18 olması ile ilgili ciddi bir hata yapılıyor.
Şırnak’ta 120 m2 ev 50 bin TL’ye, Şişli’de 800 bin TL’ye satılıyor tamam ama Şırnak’taki 500 TL, Şişli’deki 8 bin TL yani  “16 kat fazla” KDV ödüyor.
Şişli’de KDV oranı yüzde 18 olunca 144 bin TL yani Şırnak’dakinin, 288 katı KDV ödeyecek,
KDV “değer üzerinden” alındığı için zaten lüks semtlerdeki konutlardan, fazla KDV alınıyordu. Getirilmesi düşünülen yeni uygulama ile adeta “KDV uçurumu” doğacak!
AF KANUNUNA GÖRE BORCUNU ÖDEYEMEYENE MÜJDE
- Gayrimenkullerimin vergisi ile ilgili olarak 6111 sayılı Af Kanunu’ndan yararlanmak için başvurdum. Ancak bir süre sonra taksitlerimi ödeyemedim.
Benim durumumda olanlara bir müjde var mı?
YANIT: Evet var.
Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun da Geçici Madde ile; sadece gayrimenkullerle ilgili borcu olanlara değil, 6111 Sayılı Kanundan yararlandığı halde borcunu ödeyemeyenlerin tamamına “dört aylık bir ödeme kolaylığı sağlanması” benimsendi.
Bu süre içerisinde vadesi geçmiş borçlarını ödeyenler, 6111 sayılı yasa hükümlerinden yararlanabilecekler.

Haberin Devamı

Daireyi ikiye böldüm vergimi de siz yarıya böler misiniz?

Haberin Devamı

- ÇOK büyük olan dairemi ikiye böldüm. Yarısını işyeri, yarısını da konut olarak kiraya verdim.
2012’de yıllık bazda; işyeri kirası olarak 8.400 TL, konut kirası olarak da 13.200 TL gelir elde edeceğim. Gayrimenkulü alırken, banka kredisi de kullandım biraz sıkışığım. Benim evi yarıya böldüğüm gibi mümkünse ödeyeceğim vergiyi de siz yarıya böler misiniz?
YANIT: Bölmeye çalışalım.  İşyeri ve konut kiranızın yıllık toplamı 25 bin liranın altında kaldığı için “iş yeri kiranızı” beyan etmeyeceksiniz. Konut kiranız olan 13.200 TL’den de 3.000 TL “istisna” düşün. Kalan 10.200 TL’nin yüzde 25’ini (2.550 TL’yi) “götürü gider” olarak düşün. Kaldı 7.650 TL.
Bunun da gelir vergisi 1.147 TL eder. Evet..yarıya değil üçte bire indi.
Gerçek gider yöntemini seçerseniz,
sıfıra da inebilir!

Haberin Devamı

Ne muafiyeti rüyanıza girecek başka bir vergi daha var

- İki evim var. Birinde kendim oturuyorum, diğerinde de kayınpederim. Kayın pederimin
kira ödemeden oturduğu evi üç yıl önce banka kredisi ile aldım.
Yurt dışında çalışıyorum ve oturma iznim var. Her iki evim de emlak vergisinden muaf olur mu?
YANIT: Ne muafiyeti, ikisi içinde emlak vergisi ödeyeceksiniz.
Ancak rüyanıza girecek bir başka vergi daha var. Onun adı da; “kayınpeder vergisi”.
Kayınpederinizin kira ödemeden oturduğu eviniz için, kira geliri beyan edip, gelir vergisi ödeyeceksiniz. Beyan edeceğiniz yıllık kira ise, o evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’inden aşağı olamayacak.

Doktorun evi ve yazlığı var diye eşi vergi öder mi?

Haberin Devamı

- İstanbul’da bir evim, Kuşadası’nda yazlığım var. Eşim ev hanımı ve hiç bir sosyal güvencesi yok. Amasya’da 200 m2’den küçük bir evi var. “Eşinin de evleri var, emlak vergisi ödemen gerekir” demişler, doğru mu?
YANIT: Doğru değil. Eşiniz emlak vergisi ödemeyecek. Daha ötesi, ilgili belediyeye başvurup ödediği emlak vergisini de geri alabilir.

Babam deniz kenarında kiraya taşındı diye vergi istiyorlar

- Babam emekli ve 110 m2’lik bir evi var. Kendisi rahatsız olduğu için deniz kenarında kiraya taşındı ve kendi evini de kiraya verdi. Belediyeden, “Kendisi oturmadığı için muafiyetten yararlanamaz. Kiraya verdiğiniz tarihten itibaren, muafiyeti kaldırıp vergi alırız” dediler. Dedikleri doğru mu yoksa yanlış mı biliyorlar?
YANIT: Yanlış biliyorlar. Nedenine gelince, indirimli yani “sıfır oranlı” emlak vergisinden yararlanabilmek için evde bizzat oturmak gerekmiyor. Maliye Bakanlığı 38 No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği ile evini kiraya verip, kendisi kirada oturanların da sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabileceğini açıkladı. Belediyedeki memura, tebliğin bir fotokopisini verin o da sizin sayenizde doğrusunu öğrenmiş olur.

Haberin Devamı

Daireyi işyeri olarak mı kiraya vereyim?

- Kirada olan iki dairem var. Apartman girişi olan bir dairemi işyerine kiralamam mümkün. İşyerine kiralayınca gelir vergisi vermeyeceğim söylendi. Doğru mu?
YANIT: 2012’de işyeri kiranız + ev kirası geliriniz toplamı 25 bin TL’yi aşmazsa, sadece yıllık 3.000 TL’yi aşan konut kira gelirinizi beyan edeceksiniz. Ancak ikisinin kira geliri toplamı 25 bin lirayı aşıyorsa, her iki kira gelirinizi de beyan edeceksiniz. İşyerinden kesilen vergiyi (stopajı) mahsup edeceğiniz için, avantajlı olacak ve daha az vergi ödeyeceksiniz.

Aldığımdan çok kira ödüyorum beyanda bulunacak mıyım?

- İstanbul Halkalı’da bir evim var. İşim nedeni ile Kurtköy’e taşındım. Halkalı’daki evimi kiraya verdim. Kurtköy’de ev kiraladım. Halkalı’dan aldığım kiradan daha fazla kirayı Kurtköy’deki oturduğum eve ödüyorum. Bu durumda kira gelir vergisi beyannamesi vermem gerekli mi?
YANIT: Evet, vereceksiniz. Ancak gerçek gider yöntemini seçerseniz, ödediğiniz kirayı aldığınız kiradan indirmek suretiyle, vergi ödemezsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları