Diyarbakır Kitap Fuarı bugün 12.00’de açılıyor

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı bugün açılıyor ve 27 Mart akşamına kadar sürüyor.

Haberin Devamı

Fuarın sunum başlığı şu: “Yazının Kadim Coğrafyasına Yolculuk”.
Fuarda etkinlikler, konuşmalar dört dilde yapılacak: Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça.
Yaklaşık 135 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda, konferans, söyleşi, panel, şiir dinletileri yapılacak. 40 kültür etkinliği gerçekleştirilecek, imza günlerinde ve diğer etkinliklerde 300 yazar okuruyla buluşacak.
Kitap fuarının yurtdışından konukları da olacak.
Fransa’dan iki araştırmacı-yazar fuarda konuşacaklar ve ardından kitaplarını imzalayacaklar.
Dinler tarihi uzmanı Sébastien de Courtois, özellikle Ortadoğu Hıristiyan topluluklarının durumu ve tarihte bıraktıkları izler üstüne çalışmalarını yoğunlaştıran araştırmalarıyla biliniyor. 1999 sonbaharında Mardin’e yaptığı bir yolculuk sırasında Turabdin’in tarihine ilgi duydu. Courtois, fuarda Süryaniler üzerine bir söyleşiye konuşmacı olarak katılacak ve ardından kitaplarını imzalayacak. Fuarın bir diğer konuğu ise Fransa’da yaşayan Kürt kökenli araştırmacı-akademisyen Fawaz Husên. İsveç Yazarlar Birliği, Uluslararası PEN ve Fransa Yazarlar Örgütü üyesi olan ve halen Fransa’da yaşayan yazar, fuarda “Fransızca Bir Bedende Kürtçe Bir Ruh” başlıklı söyleşi ardından kitaplarını imzalayacak.
Hollanda ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle, fuarda Hollanda kültürüne ait bilgiler ve kitaplar Hollanda standında sergilenecek. Bu yıl 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda da Onur Konuğu Hollanda olacak.
* * *
FUARDA iki önemli sergiyi de gezebilirsiniz.
Sabahattin Ali “Bir Fotoğraf Camı Sergisi”nde, 41 yıllık kısa yaşamına çok sayıda eser ve tercüme sığdıran, Türkiye’nin farklı yerlerinde öğretmenlik yaparken öğrencileri üzerinde derin izler bırakan, Ankara’da Devlet Konservatuvarı’nın kuruluşunda ve ilk öğrencilerinin yetişmesinde büyük emeği olan Sabahattin Ali’nin en büyük tutkularından biri olan fotoğrafları sergileniyor. Sabahattin Ali’nin yaşamöyküsünün fotoğraflarla anlatıldığı sergi, yazarın ailesi, çocukluğu, gençliği, Almanya’da yaşadığı yıllar, öğretmenlik, askerlik, evlilik ve babalık dönemleri gibi başlıklı bölümlerden oluşuyor.
“ESKİ Diyarbakır’da Kültürel Çeşitlilik” sergisinde Diyarbakır’ın kaybolan halklarının hikâyesini göreceksiniz. Burada, çoğunluğu 20. yüzyıl başına ait 200’den fazla fotoğraf aracılığıyla bir tarih anlatılıyor.
“Gezginlerin ve araştırmacıların sunduğu veriler 20. yüzyıl başında büyük ölçüde Suriçi’nden ibaret olan Diyarbakır şehrinin nüfusunun 35.000’e yakın olduğunu ve halkın yarısı kadarını gayrimüslim toplulukların oluşturduğunu gösteriyor. Çoğunluğu Ermenilerden oluşan bu grupların arasında Süryaniler, Keldaniler, Katolik ve Protestan Ermeniler, Ortodoks ve Katolik Rumlar, Yezidiler de bulunuyor. Ticari yıllıklar ise şehrin ekomonik hayatında gayrimüslim grupların büyük bir ağırlığı bulunduğunu gösteriyor. Annuaire Oriental adlı ticari yıllığın 1914 tarihli baskısında yer alan isimlerden kuyumculukla uğraşan 12 firmanın tamamının, 11 duvar ve taş ustasının 10’unun, 9 bakır tüccarının ve ipekli kumaş üretimi yapan 10 firmanın tamamının, pamuk, ipek, tahıl, yün vb. malların ticaretiyle uğraşan 38 tüccarın 29’unun Ermeni olduğu anlaşılıyor. Şehirde Ermeni ve Süryanilerin yanı sıra Katolik ve Protestanlar tarafından kurulmuş okullar da vadır. Ermenice yayınlanan gazeteler, tiyatro grupları, Ermeni ve Süryani bandoları şehrin hayatının çok renkli olduğunu gösteriyor.”
* * *
KİTAP fuarı, yalnız bölgeye yeni kitaplar, fotoğraflar, yazarlar götürmüyor, o bölgenin kültürünün de tanınmasını sağlıyor.
Fuara giriş ücretsizdir. Saat 10.30 ile 19.30 arasında fuarı gezebilirsiniz, pazar günü ise açılış 10.30’da, kapanış 19.00’da.

 

Yazarın Tüm Yazıları