Fakıbaba mucizesi

ŞANLIURFA, çok büyük bir turizm ve kültür potansiyeline sahip olmuş görmeyeli beri... ‘Kutsallığının’ yanına şimdi de ‘antikkent’ ifadesi ekleniyor. Balıklıgöl’den sonra dünyanın ilgisini son iki yıl içinde bir anda çeken Urfa’nın, gözbebeği olmaya başlayan Göbeklitepe’deki kazılar ve Amazon kadınlarından (kraliçelerinden) 4’ünün mercimekten daha küçük taş parçalarıyla işlenmiş mozaikler...

Haberin Devamı

Kayıp uygarlıkların ortaya çıkarılması dünyada heyecan yarattı.
İnanç ve kültür turizmi ile İstanbul’un arkasından büyük bir turizm merkezi olacağı 10 yıl içinde görülecek.
Son yıllara kadar, ‘hırpani’ bir kentti Urfa; kentin dokusu betona dönüşmüştü.
Şimdi öyle mi?
Ahmet Eşref Fakıbaba diye bir doktor çıkmış; aday olmuş (2. kez) kent halkı ile kucaklaşmış. Bir başkan bu kadar sevilir mi? Nedeni var; eski SSK Başhekimi olması, yardımseverliği, çalışkanlığı ve candanlığı ile ismini ve Urfa’yı zirveye taşımış. (Eskişehir gibi yakında Urfa’yı da görmeli belediye başkanları.)
AKP’den aday olabilir mi? Başbakan’ın geçen seçimler öncesinde kendisine kızarak “Ceketimi koysam kazanır” demesine karşın seçimi Fakıbaba’nın kazanması karşısında zor olabilir mi? Halkın AKP’ye geçmesinden rahatsız olacağı bir şey yok... Fakıbaba, bu konudaki soruları erken olarak değerlendiriyor. Ancak her şey ‘Bursa’dan transfer’ Artvin doğumlu, Devlet Bakanı Faruk Çelik’e bağlı... Raporu Başbakan’a o verecek.
Dünyanın bilinen en eski tapınağı, 12 bin yıllık Göbeklitepe’deki kazıyı gezdiğimizde Kanada’dan gelmiş ve 5 gündür burayı gezen turistler gördük. Biraz özensiz korunduğu anlaşılıyor. “Göbeklitepe’yi gezmediysen 5-6 bin yıllık mozaikleri göstermem” diye takılan Fakıbaba, bizi iki yanı açık turist otobüsüne bindirdi ve üç saat boyunca başımızı döndürdü. Bizim yazmamıza gerek yok; o anlatıyor zaten. Göstereceklerini, özellikle yardımcılarıyla yaptığını vurguluyor coşkulu bir şekilde:
3 YENİ MÜZE
“Kutsal gölümüz Balıklıgöl’ü biliyorsun... (Hafta sonları, Maraş, Antep, Malatya, Diyarbakır’dan 100 bin kişi geliyormuş; kadınların hemen hepsi türbanlı. Dikkat çekici bir manzara! Bu mevsimde hiçbir yerde bu kadar turizm hareketi yoktur.) Bak, bu gölün devamında, kalenin eteklerindeki Halepli Bahçe’de park düzenlemesi yaparken, Amazon kraliçelerinin mozaikleri çıktı; bu müthiş bir şey. Nizip’te çıkıp Gaziantep’te sergilenen Zeugma mozaiklerinden daha önemli sayılıyor. Eliyle işaret ediyor; “Şu kale eteklerinde 275’i valilik tarafından olmak üzere 1000’e yakın gecekondu yıkıyoruz. 75 mağara ortaya çıktı. Eskiden yaşam alanıydı, İbrahim Tatlıses de burada doğduğunu söylüyor.”
Mağaralar, Ürgüp’teki gibi butik ‘taş oteller’e dönüşebilir. Lokantalar, kafeler görebiliriz ilerde bu bölgede... Halepli Bahçe’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı üç müze projelendirmiş; Mozaik, Şehir ve Göbeklitepe’den çıkarılacak parçaların sergileneceği üçüncü bir müze. İhalesi yakında yapılıp inşaatına başlanacak.
5 YILDIZLILAR SIRADA
Fakıbaba “Gelecek yıllarda THY Urfa’nın gözbebeği olacak. 4 bin yatağımız var, ancak otel yetmiyor. El Ruha, Dedeman, Hilton, Arte, Harran gibi 4-5 yıldızlı otellerimizden sonra Sheraton’la birlikte üç otel daha geliyor. Otel yatırımları için aşırı talep oldu, hatta yer için torpil istiyorlar” diyor.
Evet, yaratıcılık kişiye özeldir ama burada durum başka; Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu’ya kadar herkes elbirliğiyle bir şeyler yapmak istiyor. Bir ilin yöneticileri ile gazetecilerin iç içe olmaları pek görülmemiştir ama durum farklı. Şanlıurfa Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Kamil Güler (yerel Şanlıurfa gazetesinin sahibi) ve yardımcısı Hasan Kırmızıtaş (DHA temsilcisi), üyeler Muhammet Taşçılar (Urfa Haber Ajansı Sahibi), Mehmet Yıldırım (Sabah temsilcisi), Faruk Bayuk (Güneydoğu TV Koordinatörü), Kadir Çelikkan (NTV temsilcisi, Kanal Urfa haber müdürü), Hasan Atmaca (Habertürk) ve Sedat Atilla (İlkhaber)... Urfa’yı sadece yöre insanına değil; Batı, Ege ve Karadeniz bölgesinin insanı da tanımalıdır” diyerek, tanınmış kişileri Urfa’ya davet edip onlara rehberlik yapıyorlar.
MISIR GİBİ TANITIM
Urfa için Mısır örneğinde olduğu gibi geniş bir dış tanıtım kampanyasına girişmeli; filmler yaptırılmalı, romanlar yazdırılmalıdır. Profesyonellerle hemen bir ‘tarama konferansı’ düzenlenmeli; hükümet, Urfa’nın tanıtımı için büyük bütçeler hazırlamalıdır. Sosyal etkinlik olarak nitelendirilen ‘sıra geceleri’nde patlıcanlı-domatesli kebap, şıllık tatlısı, acı kahve mırra’nın ötesinde yeni lezzetler çıkartmalı...

Haberin Devamı

Atla otobüse, yeşili gör

Haberin Devamı

FAKIBABA “Biraz da ‘yeni Urfa’yı gösterdi: “Kentin Batı tarafında şu yeni şehir doğuyor. Bak bu kadar geniş mekanlı hal binasını göremezsin. 30 bin kişilik yeni stadyumda, geçen dönem Fenerbahçe-Trabzon finali oynanması “devrim”dir. Bizim Urfaspor, grubunda muhtemelen şampiyon olup Bank Asya Ligi’ne çıkacak. Şu gördüğün Ticaret Odamızın modern yeni binası. Şık değil mi? Yıkılan valilik binası yerine gördüğün muhteşem bu bina yapıldı; önünde kocaman bir meydan var; başka ilde yoktur. Belediye binamızı da yıkıp yerine meydanlı-park yapacağız. (Samsat Yolu’nda) gördüğünüz Orduevi, bakanımız Faruk Bey sayesinde belediyeye geçti; az ilerdeki Jüstisyen döneminde yapılan beş su kemeri ile projelendirip müthiş bir meydan yaratıyoruz. (Tarihi Urfa’nın taş evlerinin bulunduğu bir sokağa giriyoruz) bak böyle bir yeri ancak İtalya’da görebilirsin; sola dön, burası da Mutfak Müzesi, size Semsek ikram edeceğim. (Ediyor.)”
Sözlerini sürdürüyor:
BURSA’YA RAKİBİZ
“Bak, bu ağaçları bilmezsin, ‘kısır’ duttur, yaprakları geniş ve parlaktır, gölge için bölgemizde dikmeye başladık. Kırsalımız orman fakiridir ama beş yıl sonra yeşilde Bursa’ya rakip olabiliriz. GAP kanallarının yanındaki piknik alanlarına da bekleriz sizi... Cadde ve sokaklarımızı görüyor musun, bu şehir en temiz şehirdir. Bak, bak yaptığımız havuzu görüyor musun? Şehir içinde 6 alt-üst geçidimiz oldu; 2’sini Bakanımız sayesinde Karayolları yapıyor. Yeşil alanları görüyor musun? Güneydoğu’da bu kadar yeşil alan yoktur... Çimleri haftada iki gün suluyoruz. GAP’tan Mardin’e giden su kanallarında yakında sürpriz ‘sandallar’ımızla gezeceğiz. Bu soldaki otobüs terminalidir; bunun kadar havalandırması olan şık bir terminal var mıdır? Meydanlarımızı da sor; 6’ya yükseliyor. Eski stadyumun yeri otel ve AVM olacak... Otoparkları da unutmuyoruz; bir tanesi 140 dönüm olacak.” Urfa’yı yazmaya devam edeceğiz galiba.

Haberin Devamı

Gül ne dedi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, geçen perşembe-cuma günkü ziyaretinden sonra Urfa’ya cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk kez geldiğini belirterek, “Urfa’nın Fakıbaba ile hızlı bir gelişim ve değişim göstermiş olduğunu” söylemiş.
Cumhurbaşkanı doğru tespit yapmış.

Yazarın Tüm Yazıları