‘Memlekette gâvur var mı?’

SÜRYANİ kökenli bir okurumuz bir e-posta göndermiş. Mardin’de gazeteci Mehmet Çelik’in ‘Memlekette gavur var mı?’ başlıklı yazısını... Üniversite ile ilgili çok ilginç bilgiler aktarıyor.

Haberin Devamı

Bu sorunun sorulduğu kent, dinler kenti, hoşgörü kenti denilen Mardin...
Bir avluda Müslüman, diğer avluda Hıristiyan vatandaşların yaşadığı böyle bir kentte nasıl bir söz bu!
Artuklu Üniversitesi kuruldu; kuruldu da ne oldu? Üniversite kurmak çok önemli değil; ama kafalar!
Üniversitenin başına getirilen Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, kendisi Mardinli olmasına karşın, arkasından “Bu nasıl Mardinli; Mardin’i hiç bilmiyor galiba” soruları ile karşılaşıyor muhakkak...
Bir gazetecinin kentin ileri gelenleri ile ilgili yazı yazması zordur.
Mehmet Çelik, bu yürekliliği göstermiş. üniversitenin yaptırdığı bir anketteki ayrımcılık, ikilik yaratacak, dinler arası diyaloğa gölge düşürecek sorularla vatandaşın tepkisini gündeme getirmiş. Özetliyoruz Çelik’in yazısını:
“Artuklu Üniversitesi’nin yaptığı veya yapmak istediği anketin Değer Algısı Ölçeği bölümündeki soruların cevap şıklarında, Gayrimüslimler ‘Gavur’ olarak değerlendirildi.

AUDI SEVDASI

Rektör Omay’ın şimdiye kadar ki icraatlarına bakıldığında, Gâvur (gayrimüslim) söylemini çok da abartmamak lazım.
Geriye doğru bazı hatırlatmaları irdeleyerek asıl konuya gelecek olursak; üniversitenin kurulduğu günden beri, uçuk, içi boş ve tartışmaya açık faaliyetlerle gündeme geldi. Daha fakülte binaları yok iken lojmanlar alındı, öğretim görevlisi yok iken müzik ekibi kuruldu.
Rektör Omay’ı Audi Q7 sevdası sardı. Kendilerine sır gibi sakladıkları kira bedelini defalarca sormamıza rağmen açıklama gereği duymadı.
MARSEV’in bir toplantısında Sayın Rektör’e bu konuda yönelttiğim soruya karşılık dedikodulara cevap verme gereği duymadığını söylemekle yetindi. Makam ve araç saltanatı aldı başını gitti. Pahalı ve trafik kanuna aykırı araç alım ve kiralama iddiaları yanıtsızlığını ve gizemini korudu.
Çok ilginçtir, özerk üniversitede her kim sesini yükseltiyse, konuştuysa, doğruları söylediyse uzaklaştırıldı, bir şekilde cezalandırıldı. Sayın Rektör bilim, ilim yuvasında korku imparatorluğu kurma gayretine girdi. Önce ilin yöneticilerini tanımamaya başladı, ardından dışarıda bulunan onlarca Mardinli bilim insanına Artuklu Üniversitesi’nin kapılarını kapattı.
Bunu dillendirmeye çalışan gazetecileri, kullanımlarında olamayan Atatürk Kültür Merkezi’ne sokmama kararı aldı.”
İki soruya bakalım:
22. Soru: Çevrenizdeki insanları kendinize göre nasıl tanımlarsınız? Sorunun 8. şıkkı gavur (gayrimüslim). Bu soruyu ve cevap şıkkını hazırlayan bir üniversiteyi düşünebiliyor musunuz? Kim gavur? Gayrimüslimler gavur mu?
Bu düşünceyi ortaya atan bilim insanlarından açıklama bekliyoruz.
Bir başka soru ve şıkları yine tüyler ürpertici.
23. Soru: Mardin şehri için sizce hangisi en önemlidir. Cevap şıkları:
1- Arapların yönetiminde olması,
2- Kürtlerin yönetiminde olması.
3- Türklerin yönetiminde olması.
4- Süryanilerin yönetiminde olması.
5- Müslümanların yönetiminde olması.
6- Hıristiyanların yönetiminde olması.
7- Başka (lütfen yazınız)...
Bu düşünceyi ortaya atan bilim insanları açıklama yapmalıdır.
Artuklu’yu tanımak isterseniz, bu yazının tamamını internetten okuyabilirsiniz. Jammer cihazları, kameralar ve doğruları konuştukları için korkup istifa edip kentten ayrılan hocalar!...

Haberin Devamı

Bankalar şemsiyeyi kuru havada verir

Haberin Devamı

- KONU gene bankalar; tüketiciye karşı yapılan yasadışı işlemler... TÜDEF Başkanı Ali Çetin ayrıntılı bilgi veriyor. Gene hak savunuculuğu yapıyor.
Bir kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın, müşterilerin, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararlarına istinaden kart aidatını istemesi ve 10 yıllık aidat kesinti dökümünü talep etmesi üzerine hukuka karşı verdiği yanıt tartışma yaratıyor. Kararlar ortada ama bankalar başka türlü yorumluyor.
Çetin direniyor:
“Tüketicilerden faiz dışı kazançları ile tüm masraflar ödendiği gibi 3 milyar TL civarında net kâ kalıyor” diyor ve devam ediyor:
“Tüketiciler asla yılmamalıdır. Soygunun boyutları korkunçtur. Bankalarla sonuçsuz kalan yazışma yapmak yerine tüketici derneklerine müracaat etmeliler. Her bir ilçede kaymakamlıklar içinde kurulu olan TS Hakem Heyetlerine müracaat etmelilerdir. Hem kart aidatlarının, hem de alınan ekstre ücreti, hesap işletim ücreti gibi soygun paralarını geri almalıdırlar. Hukuk tüketicilerden yanadır. Durmak yok mücadeleye devam.”

Haberin Devamı

Türkçe’ye saygı mitingi

- TÜRKİYE’de bir ilk olarak Karaman’a bağlı Ermenek ve Balkusan’da bugün Türkiye’ye Saygı Yürüyüşü yapılacak.
Karamanoğlu Mehmet Bey Dil ve Kültür Derneği Başkanı Habip Çalışkan yürüyüşün ve panelin Türk Dil Bayramı nedeniyle yapılacağını bildirdi: “Türkçemiz toplumsal yaşamımızın hemen her alanında ciddi bir kirlenme ile karşı karşıyadır.
Arapça ve Farsçanın yayılmacılığına karşı, Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türk Dili Fermanı ile yabancı diller boyunduruğuna karşı, Mustafa Kemal Atatürk’ün uyarısı, Türkçenin korunması ve yaşatılmasına yönelik yaşamsal tedbirlerdir.”

CHP kulisleri

- OĞUZ Kaan Salıcı’nın il başkanlığı döneminde seçilen delegeler, ilk kez sandığa gidecek. Evet, Salıcı döneminde yapılan “mahalle ve ilçe delegeliği” düzenlemesi demokratik olmadı. Birçok ilçede sandık dahi kurulmadı. Örneğin; Selami Öztürk bile sandık konulmadığı için oy kullanamadı. Bu yüzden, delege dahi seçilemedi.
- Bir soru; İstanbul Kongresi’nde yeni tüzük uygulanacak mı? Kılıçdaroğlu, çarşaf liste istiyor mu? gercekgundem.com’a göre, başkan adayı Ali Özcan, Kılıçdaroığlu’nu arayarak “Efendim, seçimde çarşaf liste uygulaması istediğiniz konuşuluyor. Buna ilişkin görüşünüzü öğrenmek istiyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, “Söylenenler doğru. Seçimlerin çarşaf liste ile yapılmasını istiyorum” cevabını verdi.
- Salıcı, il başkan adaylığını 500 imza ile sunmak için çalışıyor. Yeni yönetimde 40 yönetim kurulu üyesi, 9 disiplin kurulu üyesi, 65 kurultay delegesi seçilecek.
- İstanbul örgütünün Erdoğan Toprak grubuna gireceği söylentileri daha yüksek tonda seslendiriliyor. Nitekim istanbulgercegi.com’da, bazı güçlerin Kılıçdaroğlu’nu başarısız ve itibarsız kılmak istediği ve bütün hesabın Mustafa Sarıgül’ü CHP Genel Başkanlığı’na taşımak olduğu ileri sürülüyor.
- Eski İl Başkanı Berhan Şimşek, Yeni Akit’in “Kurultayda genel başkan adaylığı düşünüyor musun?” sorusuna “Neden olmasın. CHP’de işlerin iyi gitmediğini herkes görüyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları