Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Erdoğan ‘uygulama’ sözü verse de iş zor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, yabancı konuklar sözü AB yasalarının uygulanmasına getirdiğinde, ‘‘Bu işin bizzat takipçisiyim’’ diyor.

Son iki konuğu Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'le İsveç Başbakanı Göran Persson'un ziyaretinde de aynı tablo yaşandı.

Schröder, ‘‘Bu yılki performansınız çok önemli’’ dediğinde de, Persson somut bazı olaylar ortaya koyduğunda da Erdoğan'ın tavrı netti.

Ancak, Erdoğan'ın bu tavrı ve çabası bürokraside aynı yankıyı bulmuyor.

Erdoğan'a destek için genelge üstüne genelge yayınlayan, demeç üstüne demeç veren bakanların çabaları da yetersiz kalabiliyor.

Son bir örnek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun 12 Şubat tarihli, ‘‘İşkence iddiaları nedeniyle haklarında dava açılmış kamu personelini bulup mahkemeye çıkarın’’ yönündeki genelgesi.

POWELL'IN MEKTUBUNDAKİ DAVA

Bu genelge, Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ın öldürülmesiyle ilgili davanın bazı sanıklarının 9 yıldır yakalanıp mahkeme önüne çıkarılamaması üzerine yayınlandı.

Altınbaş davası, uluslararası temaslarında sık sık Erdoğan'ın önüne getirilen, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın da yakın zamanda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e gönderdiği AB'ye destek mektubunda atıfta bulunduğu iki konudan biri olan dava.

Aksu'dan önce de aynı konuda sonuçsuz iki genelge daha yayınlanmıştı.

Çünkü daha önce de aynı tür genelgeler yayınlayan İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, belki de sanıklardan birinin kabine arkadaşı bir devlet bakanının danışmanı olduğunu bilmiyordu.

VALİNİN KAYINPEDERİ

Muhtemelen, aynı sanığın, kendisinin memuru olan İçişleri Bakanlığı Strateji Dairesi Başkanı Dr. Hasan Canpolat'ın kayınpederi olduğunu da...

Son genelgeyi yayınlayan Aksu da bundan habersiz olsa gerek.

Yoksa; genelge yayınlamak yerine, kendi döneminde Sivas Valisi yaptığı Canpolat'a, ‘‘Şu kayınpederinin mahkemeye çıkmasını sağla artık’’ talimatı verebilirdi.

Muhtemel ki, Aksu'nun bu akrabalıktan haberi yoktur, ya da hukuken valinin kayınpederden sorumlu olmadığı gerçeği ile hareket ediyor olabilir.

Fakat kayınpederin, dava karar aşamasına geldiğinde, önce avukatını çekmesi, ardından ortalıkta dolaşıyor olmasına rağmen ‘görünmez adam’ haline gelmesi de bir gerçek.

Uluslararası sorun haline gelen bir başka dava da Persson'ın, ‘‘Türkiye'ye gelen BM ve Avrupa Konseyi temsilcilerine raporlar verdikleri gerekçesiyle İnsan Hakları Vakfı hakkında Vakıflar Genel Müdürlüğü dava açmış’’ sözleriyle gündeme getirdiği dava.

Bu sözleri duyunca, aynı konuyu Uluslararası Af Örgütü Başkanı İrena Khan'ın da gündeme getirdiğini anımsayan Erdoğan, Persson'a mümkünse davayı geri çektirme sözü verdi.

Bu davanın duruşması 9 Mart'ta, Altınbaş'ınki ise 5 Mart'ta.

Bakalım Erdoğan'la Aksu'nun çabaları bu kez sonuç verebilecek mi?

NOT: Akrabalık bağını sormak amacıyla Sivas Valisi Canpolat'ı aradık, mesajımızı bıraktık; ama iki gündür yanıt alamadığımızı belirtmeliyiz.
Yazarın Tüm Yazıları