Hangi diyet daha güvenli?

Her diyet zayıflatır ama bazıları sizi kaslarınızdan da edebilir!

Haberin Devamı

Bu sorunun cevabını bulmadan yola çıkarsanız, belki arzu ettiğiniz fazlalıklardan kurtulabilirsiniz ama yağlarınızın yanında kaslarınızı da kaybedebilirsiniz. Birkaç ay sonrada verdiğiniz kilonun en az iki katının göbeğinize ve kalçanıza yerleşiverdiğini fark edersiniz. Nedeni şu...
Yanlış planlanmış diyetler, özellikle Atkins ve Dukan diyeti gibi aşırı protein yüklü diyetler yalnız yağlarınızı değil kaslarınızı da yakar. Kaybedilen her gram kas daha az enerji yakmak, daha az kalori harcamak anlamına gelir.
İki-üç kiloluk fazlalık için bile diyet seçerken dikkatli olun, saçma sapan diyet planlarına itibar etmeyin. Etmeyin ki hiç olmazsa metabolizmanız arıza yapmasın!
Mevcut kilonuz ideal kilonuzun yüzde 5’inden fazlaysa, sorunun bir diyet meselesi olmaktan daha ileri boyutlarının olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Böyle bir durumda “Diyet için doktor mu, diyetisyen mi?” sorusuna yanıt arayın ve bu sorunun tek doğru cevabının “sürece bir doktorla görüşerek başlamak” olduğundan kuşku duymayın.

Haberin Devamı

DİYETİSYEN DOKTORLAR

Çok önemli bir nokta da şu: Eğer bir doktor sizi değerlendirdikten sonra uygun gördüğü beslenme modelini uygulamak üzere bir beslenme uzmanından yardım almıyor da önünüze kendi yazdığı bir beslenme planını koyuyorsa sürecin yine yanlış başladığından emin olun. Ben bu tür tavırları olan doktorlara “diyetisyen doktorlar” diyorum. Onlar beslenme bilgilerine güveniyor olabilirler ama beslenme biliminin ayrı ve özel bir eğitim gerektirdiğini unutmuş gibiler. Bir hatırlatma daha: Eğer doktor size “ozon terapi, akupunktur vs” gibi ek bazı yöntemler de uygulamayı düşünüyorsa o merkezde pek fazla oyalanmayın.

DOKTOR DİYETİSYENLER

Benzer bir sorun diyetisyenler için de söz konusu olabiliyor. Bunlar “kan tahlili isteyen, kilo sorunlarına teşhis koyan, hatta hızını alamayıp reçete bile yazan”, yani kendilerini hekim yerine koyan “doktor diyetisyenler!” Burada da başınıza bir iş geleceğinden emin olabilirsiniz.
Anlatmak istediğim şey şu: Her kilo sorunu, ya metabolik/hormonal, ya ruhsal/duygusal ya da çevresel faktörlerin sonucu olarak oluşmaktadır. Özellikle vücut ağırlığının yüzde 5’ini geçen yağ kazanımları ruhsal ve bedensel problemlerden kaynaklanmaktadır. İşte bu nedenle “sorununuzun ne olduğunu” öğrenip anlamadan ve “doğru çözüm yollarını” bulmadan yola çıkmayın.

Haberin Devamı

Yani süreci sadece bir “diyet problemi” gibi görmeyin ve sadece “kilo yönetimi” ne  odaklanın.

Diyet listesi (1. Gün)

Düşük glisemik indeksli (Kadınlar için 1200-1300, erkekler için 1600-1700 kalorilik) beslenme planı

KAHVALTI
4 çorba kaşığı sade müsli
100 gram az yağlı yoğurt
İçine (5 adet çilek + 5-6 adet badem)
· Erkekler için 6 çorba kaşığı sade müsli

ÖĞLE YEMEĞİ
Kalp dostu salata
1 ince dilim tam tahıl ekmeği 
· Erkekler için 2 ince dilim tam tahıl ekmeği

ARA ÖĞÜN
Yumurtalı peynirli ekmek dilimi (1 dilim)
Yeşil çay (tarçın ilave edebilirsiniz)
· Erkekler için yumurtalı peynirli ekmek dilimi (2 dilim)

AKŞAM YEMEĞİ
6 çorba kaşığı kıymalı taze fasulye yemeği
1 su bardağı yoğurt (yağsız)  1 ince dilim tam buğday ekmeği
· Erkekler için 8 çorba kaşığı kıymalı taze fasulye yemeği ve 2 ince dilim tam tahıl ekmeği

ARA ÖĞÜN
1 porsiyon elma (1 Amasya elması kadar)  + 5-6 adet fındık
Kalp dostu salata
4 çorba kaşığı ton balığı (yağı süzülmüş), yarım demet semizotu, 2 salatalık, 2  yeşil biber, 2 domates, 2 orta boy havuç, 1 dolmalık kırmızı biber, 1 kırmızı soğan, yarım demet maydanoz, 1 çorba kaşığı üzüm çekirdeği ekstresi yağı, 3-4 parça ceviz, 1 tatlı kaşığı keten tohumu, yarım limon, tuz.

Yazarın Tüm Yazıları