İşte belgesi

BU metin Gazi Mustafa Kemal’in eski eserlere, arkeolojiye verdiği önemi gösteren, camilerin harap halden kurtarılması için acilen yapılması gerekenleri bizzat belirttiği 21 Şubat 1931’de Konya’dan Başvekil İsmet Paşa’ya çektiği telgraftır.

Haberin Devamı

Bu önemli belgeyi arkeolog Nezih Başgelen gönderdi. Mustafa Kemal’in, İnönü’ye gönderdiği mektup şöyle:
“Başmüvekkil İsmet Paşa Hazretlerine,
Son tetkik seyahatlerimde muhtelif yerlerdeki müzeleri ve eski sanat ve medeniyet eserlerini de gözden geçirdim.
1. İstanbul’dan başka Bursa, İzmir, Antalya, Adana ve Konya’da mevcut müzeleri gördüm. Bunlarda şimdiye kadar bulunabilen bazı eserler muhafaza olunmakta ve kısmen de ecnebi mütehassısların yardımiyle tasnif edilmektedir. Ancak memleketimizin hemen her tarafında emsalsiz defineler halinde yatmakta olan kadim medeniyet eserlerinin ilerde tarafımızdan meydana çıkarılarak ilmi bir surette muhafaza ve tasnifleri ve geçen devirlerin sürekli ihmali yüzünden pek harap bir hale gelmiş olan âbidelerin muhafazaları için Müze Müdürlüklerine ve hafriyat işlerinde kullanılmak üzere (Arkeoloji) mütehassıslarına kat’i lüzum vardır. Bunun için Maarifçe harice tahsile gönderilecek talebeden bir kısmının bu şubeye tahsisi muvafık olacağı fikrindeyim.
2. Konya’da asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabi içinde bulunmalarına rağmen sekiz asır evvelki Türk medeniyetinin hakiki mimari şaheserleri sayılacak kıymette bazı mebani vardır. Bunlardan bilhassa Karatay Medresesi, Alâeddin Câmii, Sahip Ata Medrese Camii ve Türbesi, Sırçalı Mescit ve İnce Minareli Cami derhal ve müstacelen tâmire muhtaç bir haldedirler. Bu tâmirin gecikmesi ve âbidelerin kâmilen indirasını mucip olacağından evvelâ asker işgalinde bulunanların tahliyesinin ve kâffesinin mütehassıs zevat nezaretiyle tâmirinin temin buyurulmasını rica ederim.
Gazi Mustafa KEMAL
21 Şubat 1931”

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Başbakan’ın peşine takılmak istemiyorum

YAĞMURLU bir havada dün sabah erkenden Saraybosna’ya indiğimizde bir okurumuz internet üzerinden gönderdiği mesajda “Hiç duydunuz mu?” diye soruyordu.
“ABD’li Demokratların, Cumhuriyetçiler için ‘Bunlar Kennedy katliamını örtbas etti’, ‘Bunların döneminde büyük buhran yaşandı’, ‘Bunlar yüzünden dünya savaşına girdik’ diyerek geçmiş üzerinden gelecek inşa ettiklerini?.. Ya da İngiltere İşçi Partisi’nin 1970’leri işaret ederek ‘Muhafazakârlar yüzünden dünya hâkimiyetini ABD’ye kaptırdık’ dediğini... ABD’yi bırakın, AB ülkelerinde bile başbakanlar gündeme haftalık konular üzerinden yürür, 90 yıl öncesinden değil.”
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na uçakta yöneltilen sorular, Başbakan’ın son günlerde gündemde tutmak istediği suçlamalara ilişkindi daha çok. Biz İstanbul’da yaşadığımız için, her gazeteden davet edilen Ankaralı arkadaşlarımız soru sorabilme özgürlüklerini diledikleri gibi kullandılar. Acaba Başbakan’a bu kadar özgürce, yoğun ve çeşitli sorular sorulabilir miydi? Gazeteci her zaman soru sorar da sorulan taraf nasıl karşılar, esas sorun bu olsa gerek.
Başbakan’a bu kadar çeşitli soru sorabilme diye bir geleneğimiz olmadığını biliyoruz.
Kılıçdaroğlu bir ara, Başbakan’ın CHP’ye yönelik iddialarına aslında cevap vermek istemediğini söyledi.
Şöyle devam etti:
“Bu kez de ‘Başbakan bindiriyor, CHP cevap vermemiş oluyor, deniliyor. Cevap verdiğimde ise ‘Kılıçdaroğlu, gene Başbakan’ın peşine takıldı’ diye suçlanıyoruz.”
Türkiye’nin ‘siyaset yapma’ sorunu maalesef böyle.

Haberin Devamı

Çocuklardan karanfil

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Saraybosna ziyareti, CHP’nin bugüne kadar ihmal ettiği Balkan politikasını ve Türkiye’de yaşayan Balkan ve Rumeli kökenlilere karşı yeni bir açılım olarak nitelendiriliyor. Ankara’dan özel uçakla iki günlük Saraybosna ve Mostar temaslarına genel başkan yardımcıları Erdoğan Toprak, Faik Öztrak, Ayten Kayalıoğlu, Faruk Loğoğlu, milletvekilleri Recep Gürkan, Nedret Akova, PM üyesi Doç. Muhammet Çakmak ile kalabalık bir medya grubu katılıyor. Kılıçdaroğlu’nu havalimanında Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız karşıladı. Salona girildiğinde ellerinde karanfil ve Türk bayrakları bulunan öğrenciler karşıladılar CHP heyetini...
Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde toplam 46 bin öğrenci okuyor.
4 milyonluk ülkede, 30 civarında üniversite bulunuyor. Bunlardan 20’si özel, biraz da ‘butik’ sayılıyor. Ülkede üniversite öğrencilerinin sayısı 115 bin olarak verildi.

Haberin Devamı

AİHM’ye gideceğim

- KILIÇDAROĞLU, sorular üzerine kendisinin fişlenmesiyle ilgili çarpıcı şu durumu aktardı:
“Ben, Batı Çalışma Grubu (BÇG) tarafından fişlenmişim. Ama AKP tarafından 2004’te BÇG tarafından oluşturulan ham bilgilerle ilgili evrak devlet tarafından kayda alındı. Bu kayıtlar yapılırken, AKP kendi aleyhine olan BÇG bilgilerini imha etti. Durumu öğrendiğimde Başbakanlığa dava açtım. Bu dava sona erdiğinde, eğer adaletin tecellisi ikna edici olmazsa, AİHM’ye gideceğim...”
Kılıçdaroğlu özellikle bir konunun altını çiziyor; dini konulara girmek gibi bir çabam yok.
- 20 milyar dolarlık tablet bilgisayar alımı için neden ihale açmadığını soruyorum, bu konuya cevap veremiyor.
- Başbakan bize Sivas’tan öteye gidemiyorsunuz diyordu, şimdi kendileri gidemeyecek oraya.
- Başbakan konuları çok çarpıtıyor; doğruları söylemiyor.
- Dini istismar eden başka bir siyasetçi görmedim.
- Kamuoyuna açıkladığımız projeler AKP’nin projelerini 3-4’e katladı.
- AKP döneminde 10’un üzerinde cami yıkıldı.

Yazarın Tüm Yazıları