Bugün 23 Nisan...

ÇOCUKLUĞUMUZDA ne öğretmişlerdi?

“Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan...”
Çocuk bayramı, çocuğa dair bütün sorunları, dertleri, istismarları unutturmuyor. Zaten unutturmamalı da! Belki daha da gündeme getirmeliyiz bu vesile ile... Bayram kutlamalarıyla ve bayram kutlamalarında çocukların sadece gülen yüzlerini anımsamak artık bugün bana yetersiz geliyor.
Çağrışımlar, beni bayramdan uzaklara atıyor.
Çocuk tacizleri, bu konudaki gevşek davranışlarımız, artık ‘utanç davası’ olarak anılan ama ne yazık ki birilerinin hâlâ utanmadığı davalar sonrası, sadece şekli hukuka dayanmamız!...
Koruma evlerinden, sübyan koğuşlarından sıradan yaşamlara kadar aklımızdan çıkmayan acılar.
Bence bugün bayramı kutlamak istiyorsanız, çocuğunuza iyi bir kitap armağan edin, ona insancıl bir dünyanın mesajlarını taşıyan bir içeriği olsun. Bu olanaklara sahip olmayan arkadaşlarını da düşünmelerini sağlayın. Güzel, yaşanılır bir dünyayı kurma hazırlıklarına şimdiden başlasınlar.
Bayramın değeri, önemi bayram yapmayanları düşünmek, onların da bayram yapmalarını sağlamakla artacaktır.
Çocuk tacizlerinin yaşanmadığı, çocuk işçilerin olmadığı, çocuk işçilerin iş kazalarında sakat kalıp ölmediği, çocukların çocukluklarını yaşayabildiği bir dünya mümkün. Bu bayramlar bize bunu hatırlatmalı ve neyi nasıl yapacağımıza dair durup düşünmemiz için bir vesile olmalı!
‘Çocuk gelinler için küresel çapta örgütleniyoruz’
UÇAN Süpürge, uzun yıllardır çocuk yaşta evliliklere yönelik yürüttüğü çalışmaları sadece Türkiye yerelinde değil, dünya ölçeğinde de sürdürüyor.
İngiltere merkezli “Girls Not Brides” adlı ağa da kabul edildi. Böylece bundan böyle çalışmalarını uluslararası alanda gerçekleştirip; gerekli kamuoyu bilinçlendirmesinde uluslararası kurum ve kuruluşlarla örgütlü olarak hareket edebilecekler...
Girls Not Brides temsilcileri Laura Dickinson, Ellen Travers ve Marianna Brungs, Çocuk Bayramı olan 23 Nisan günü Uçan Süpürge’yi ziyarete gelecek. Uçan Süpürge ekibinin ülke genelinde yürüttüğü çocuk gelinler temalı tüm faaliyetleri ve yayınladığı dokümanları yerinde görecek olan GNB temsilcileri, bu ziyarette Ankara’da çocuk hakları alanında çalışan diğer birçok kuruluşla da tanışacak. Uçan Süpürge’nin organizasyonuyla derneğin ofisinde buluşacak olan sivil toplum kuruluşları, çocuk gelinlere karşı küresel işbirliğini bu toplantıda tartışacak.
Girls Not Brides, çocuk gelinler olmasın diye yerel, ulusal ve uluslararası alanda mücadele eden örgütlerin oluşturduğu bir küresel ortaklık ağı. 30 ülkede 100’den fazla üyesi olan Girls Not Brides, Afrika, Güney Asya, Orta Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da örgütlü. Uçan Süpürge, Girls Not Brides’ın Türkiye’deki tek üyesi.
Girls Not Brides temsilcileri “Ortaklıklar kurarak, kolektif çabamızı örgütleyerek, birbirimizden öğrenerek, kaynak enerji ve deneyim paylaşarak çocuk gelinler sorununa karşı mücadeleyi en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz” diyor.
Bu küresel işbirliği ağı, çocuk yaşta evliliklere karşı farkındalık yaratmak ve toplumu tabularla yüzleştirmek, birlikte çalışarak erken evlilikler meselesini sarıp sarmalayan sessizliği kırmak istiyor. Girls Not Brides üyeleri sadece çocuk evliliklerinin zararlarına dikkat çekmekle kalmıyor, aynı zamanda bu yıkıcı uygulamaya boyun eğmemek için kız çocuklarını da yüreklendiriyor. Çünkü bu ağın üyeleri birlikte çalışmanın tek başına çalışmaktan daha etkili olacağına inanıyor.
* * *
SORUNSUZ, herkesin mutlu olacağı bir
23 Nisan özlemiyle, bayramınızı kutluyorum.
Yazarın Tüm Yazıları