Binaların tarihi insanların ortak tarihi ile örtüşür mü?

HÜRRİYET Medya Towers’tan taşınacağız.

Haberin Devamı

Yirmi yıla yakın çalıştığımız binada tatlı acı, mutlu mutsuz birçok olay yaşadık.
Arkadaşlar odama gelip gidiyor, binanın tarihi konusunda bana sorular yöneltiyorlar. Sebati Karakurt, neredeyse binadaki her halimizi fotoğraflıyor, bizi konuşturuyor, anılarımızı tazeliyor.
Temel atma töreninden itibaren buranın yapılışının her aşamasının tanığı oldum.
Taşınmalar, semt değiştirmeler, yeni mekâna alışmalar... Birçok kez bunu yaşadım. Bende iz bırakıp bırakmadığını kendime sorduğumda net bir yanıt veremiyorum.
Ben odamda yaşadığım için, semtin ve mekânın önem derecesini tayin konusunda kuşkulara düşüyorum. İyi bir kitap, iyi bir müzik, iyi bir yemek, dışarıyla ilişkimi kesmem için yeterlidir.
Bu binada hangi haberler bizi sarstı, hangi yazılar belleğimizde kaldı.
Değişen iktidarlar, değişen dünya, sanırım bu binayı terk ederken belleğimizde canlanacak.
Binanın yapılışına, yerleşimine verilen emekleri, mobilyalarından bugün duvarları süsleyen tabloların alınışına kadar birçok çalışmasında emeğimin olduğunu söylemek, sanırım alçakgönüllülük anlayışımı zedelemez.
  
“BİR mekânın biyografisi olur mu?” başlıklı yazımda İngiltere’deki Abbey Road stüdyolarının 80 yıllık tarihini okumuş, okurlarıma da bu bilgileri aktarmıştım.
Bu stüdyolarda birçok ünlü müzikçi kayıt yapmıştı. Pablo Casals’tan The Beatles’a birçok ünlü müzisyenin, müzik grubunun kayıt yaptığı stüdyo.
Bizde ilk plak kaydı yapanların da tarihini yazabilsek. Oraya gidip gelenleri saptayabilsek...
Arşiv eksikliğimiz bizi bu çalışmalardan uzak tutuyor. Bir müzik dergisinde okuduğum yazı, yeniden binaların, kiliselerin, kutsal mekânların tarihin düşünmeme vesile oldu.
Leipzig’deki St Thomas Kilisesi’nin (Thomaskirche) kuruluşunun 800. yılı, burada yapılan çalışmaları bugüne ve yeniden gündeme getirdi.
Bugün Gewandhaus Orchestra’nın kenti ama yıllar önce Johann Sebastian Bach, birçok bestesini burada yaptı.
Yıl yıl 15. yüzyılda kilise müziğinin merkezi oldu.
Yazıda, ünlü adların buradaki çalışmaları yer alıyor.
Bach gibi bir büyük bestecinin adının anılarak orada yapılanlar, bugün müzik tarihindeki, koro tarihindeki yeriyle anılıyor.
  
EVET, bu bilgiler ışığında, yargımda ısrar ediyorum.
“Bir mekânın da biyografisi olur.”

Haberin Devamı

Yararlandığım kaynak: Bach’s Leipzig, BBC Music, April 2012.

Yazarın Tüm Yazıları