AKP neyi doğru yaptı ki...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Osman Ataman’ın yönetimindeki Babıali Toplantıları’nda konuşurken, “Toplumu uyandırmak o kadar kolay değil, olguları, gerçekleri değiştirmek için zamana ihtiyaç var. Ne zaman CHP’yi keşfedecek o zaman algısı değişecek” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, bir sunuş yaparak CHP’nin 2023 hedeflerini sıraladı.
Bu arada çok sayıda soru ile karşılaşan Kılıçdaroğlu’nun bunlara verdiği yanıtlar özetle şöyle:
-  Balyoz davası ile ilgili 1500 sahte ‘sahte’ belge olduğunu savundu ve “Sahteciliği kanıtlamak için Amerika’dan belge almak yetmiyor. Çünkü mahkeme başvurular üzerine karar vermiyor. Önyargılı, ‘ben seni mahkum edeceğim’ diyor. Yakında göreceksiniz, dışarı ülkelerden duruşmaları izlemek üzere milletvekilleri akın edecek, onlar da görecek yaşadıklarımızı... Herkes görecek bu ülkede yargıya ihtiyaç olduğunu...
-  Herkese öneriyorum, ya bir derneğe ya bir partiye üye olsunlar; mücadele etsinler.
-  (Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt için suç duyurusunda bulunacak mısınız?) sorusuna: “Hiç aklımıza gelmedi, bu konuyu arkadaşlarımla görüşeceğim.
-  AKP kullanıyor ama Türkiye’de darbeler önce CHP’yi iktidardan kesmiştir. Mağdur olan, zarar gören biziz.
-  Recep Tayyip Erdoğan ile Evren’in, kendi dönemlerinde neler yaptıklarını karşılaştıracağız. Despotluk aynı... Yargıla ama adil yargıla!
-  Hangi yasal gerekçelerle milletvekillerini içerde tutuyorsun; ne yazık ki hakimin takdiri ile tutuyorsun. Ben bir darbe olacağına inanmıyorum. AKP vesayetini kimse inkar etmiyor; bugünkü durumun sıkıyönetimden ne farkı var?
İstediğin gazeteciyi attırıyorsun, istediğine ihaleyi veriyorsun, istediğin yasayı çıkartıyorsun... Fark mı, Evren’in apoletleri var; Tayyip Erdoğan’ın yok...
-  Toplumundaki direnç noktasında kadınların ağırlıklı olacağını görüyorum. Gençlikten umutsuz değilim, ancak YÖK’ün baskısından ötürü konuşamıyorlar.
ANAYASA ÇALIŞMALARI
-  Çok iyi niyetlerle Anayasa Komisyonu çalışmalarına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Gelin Anayasa ile birlikte alt hukuku da değiştirelim dedik, Siyasi Partiler Kanunu gibi... Ama hayır dediler. AKP’nin planı ne olursa olsun, çağdaş, demokratik bir anayasa yapalım... Ama ortada bir şey yok. Biz masaya otururken belli teminatları aldık kendilerinden. Meclis’e sevk edilecek maddeler oybirliğiyle geçecek.
-  (Soru üzerine) Sayıştay, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni denetleyebilmeli.
KÜRT SORUNU
-  Meclis’te, Kürt sorunu için bir uzlaşma komisyonu kurabiliriz. Dışardan da akil adamlardan oluşan bir komisyon kurulabilir. Bu komisyon ister dışarıya gidebilir, ister Diyarbakır’a... Gelir Meclis’teki komisyona anlatır çalışmalarını, iki heyet uzlaşma ile çalışır. Bu sorun o zaman çözülür.
-  Demokrasinin kalitesi düşük... Yükselteceğiz. Bizdeki sözde demokrasiyi aşacağız.
-  Yeniden Ulusal Kurtuluş Savaşı başlatacağız.
-  AKP artık sorun üreten bir partiye dönüşmüştür.
-  TL’yi değerlendirmek, övünülecek bir şey de değildir. TL değerlenirse, dışarıdan kurbanlık koyun ithal etmek zorunda kalınır.
-  9 yılda 6 kez mali af çıkararak bir ülkede maliye iyi yönetiliyor denebilir mi?
-  Enerji bağımlı bir ülkeye dönüştük. Öyle yanlış kararlar verildi ki, bütün inisiyatifi Rusya’ya bıraktık, o da bize teşekkür etti.
Daha fazla üreteceğiz, ama adil bölüşeceğiz... Hedefimiz budur.
-  4+4+4, bir kuşağı perişan edecek... Bu proje ile din bezirganlığı hat safhaya varmıştır.
Ve arada ağzından çıkan bir sözcük:
“AKP bugüne kadar neyi doğru yaptı ki...”

Haberin Devamı

Kongrelere karışmam

Haberin Devamı

- PARTİMİZİN iyi bir örgüte, pazarlık yapmayacak bir delege yapısına ihtiyaç var. İstanbul İl Kongresi Mayıs sonu veya haziran başında yapılabilir.
İlkelerimiz, hedeflerimiz, umudumuz, kararlılığımız olacak. Falan kişiden yanayım demek, o partinin kaybetmesi demektir.
- Halk TV’ye özel bir destek vermemiz mümkün değil. Gerçi bir bedel ödüyoruz; mütevazı bir bedel... Dışarıdaki kanallar da grup toplantısını yayınlamak isterlerse onlara dair ödeme yaparız, hatta biraz daha fazla.

CHP’nin 4. devrimi

- CHP 3 devrimi gerçekleştirmiş bir partidir: 1. Cumhuriyeti kurdu, 2. Çok partili rejime geçişi sağladı, 3. Ülkemize sosyal demokrasiyi getirdi.
Şimdi 4. devrimi gerçekleştirmek istiyor: Demokrasi ve Özgürlük Devrimi...
- Ne yapmak istiyoruz? Her şeyden önce “siyasi ahlakı” gerçekleştirmeliyiz.
“Medya özgürlüğü”nü sağlayacağız...

Haberin Devamı

Ecevit’in Türkçe’ye kazandırdığı sözcükler

BÜLENT Ecevit ile ilgili bir araştırmamı ilginizi çekebilir diye gönderiyorum. Okuyucularınızla da paylaşabilirsiniz elbette.
Ecevit’imizin Türkçe’ye kazandırdığı sözcüklerden bazıları...
Biliyor musunuz?
Şart yerine Koşul, İmkân yerine Olanak, Tercih yerine Seçenek, Misal yerine Örneğin, Tespit etmek yerine Saptamak, Muteber yerine Saygın sözcüklerini halkımıza 1970’li yıllarda kazandıran kişinin dönemin başbakanı ve CHP Genel Başkanı olan M. Bülent Ecevit olduğunu,
Ecevit’in konuşmalarında bu sözcükleri kullandığı için dönemin sağ politikacıları ve sağcı yazarları tarafından ‘uydurukçuluk’ ile suçlandığını,
Çok değil 1970’lerin sonlarına gelindiğinde daha önce Ecevit’e bu sözcükleri kullanması nedeniyle hakaret edenlerin, yazılarında bu sözcüklerin sıkça yer aldığını ve böylece Ecevit’in yine haklı çıktığını...
Ahmet ÖZEN - Bülent Ecevit Derneği Başkanı, Türkolog

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Kötüler, kendilerine tahammül edildikçe daha çok azarlar.”
TOLSTOY

TRT ve Danıştay

DANIŞTAY’ın hizmet binasının açılışında bir skandal yaşanmış. Söz konusu açılışta TRT tarafından hazırlanan Danıştay belgeseli gösterilmiş. (Bu belgesel de bir skandal; Atatürk’ün bir başkası tarafından seslendirildiği videoda Atatürk’ün ağzı da özensiz bir şekilde metni okuyan TRT çalışanının ağzıyla değiştirilmış.) Bu, en hafif deyimiyle bir ‘şike’dir, TRT aleyhine açılan davaları etkilemeye yönelik bir rüşvettir. Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işlediği bir ülkede bu olayın tarafları derhal istifa ederdi.
HABER-SEN (Basın-Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası) soruyor:
TRT, Danıştay’ın reklam ajansı mı?

Yazarın Tüm Yazıları