Wellness’in altı boyutu

Sağlıklı ve formda bir hayat; hasta olarak geçirdiğiniz günlerin azaldığı daha iyi bir yaşamın altın anahtarı.

Sağlığın korunup, esirgendiği, beden ve ruhun birlikte büyüyüp geliştiği, farkındalığın, dinginlik ve dengenin bir yaşam biçimi olarak benimsendiği mutlu ve kaliteli bir hayattır bu. Yaşadıkça ve yaşlandıkça daha çok anlam kazanan, sevgiyle paylaşılan farklı, yeni ve güzel bir hayat...

DAHA İYİ HAYAT' veya 'KALİTELİ HAYAT' ı en güzel 'Wellness' sözcüğü ile tanımladılar. Şimdi artık wellness bir yaşam biçimidir. Var olmanın, farkında olmanın sahip olmaktan daha çok önemsendiği ve öncelendiği daha özel bir hayatın giriş kapısıdır. Son yıllarda büyük şirketler de çalışanlarının 'sağlıklı ve kaliteli yaşam' isteklerine ayak uydurmanın önemini kavradılar. Milyonlarca çalışan ve aileleri şirketlerin 'Kaliteli Hayat' kampanyalarından yararlanıyor.

Bu programlar esas olarak sağlığı koruma ve geliştirme amacı üzerine odaklanıyor. Kilo denetimini başarabilme, sağlıklı ve dengeli beslenme, stres ile başa çıkabilme, sigara kullanımı ve alkol tüketimi ile mücadele, fiziksel aktiviteyi artırma, iş yerinde psikolojik danışmanlık ve destek hizmetleri ile düzenli sağlık kontrolleri gibi kavramlar bu programların alt başlıklarını oluşturuyor.

İş yaşamında da kaliteli ve formda bir hayatı oluşturma programları gibi (WORK-SITE WELLNESS PROGRAMME) tanımlanan bu yeni trendde ofislerde uygulanabilecek egzersiz programlarına, stres azaltıcı tekniklere, çalışma saatlerinde de yeterli ve dengeli beslenmeye bol bol yer veriliyor. Bu programlar Wellness'in o bilinen altı temel boyutu ile de ilgilidir: Fiziksel, entelektüel, işyeri, duygusal, sosyal ve inançsal wellness öğelerinin tümü bu programlarda uyum içinde tutuluyor.

İŞ ORTAMINDA ALTINCI ADIM

İşyerlerinde oluşturulan egzersiz-fitness alanları ile fiziksel wellness sağlanmaya çalışılıyor. Gazete, kitap, dergi okuma olanakları, sosyal ve politik platformlar oluşturma çabaları ile entelektüel wellness destekleniyor. Takım ruhu ile çalışma ortamı yaratılarak, iş ve sosyal aktivite dengeleri düzenlenerek çalışanlara işyeri wellness'ını öğrenmeleri için yardımcı olunuyor.

Kendisi, ailesi ve iş arkadaşları arasında yapıcı ve pozitif bağlar düşünme, olumlu hisleri, düşünce ve davranışları daha kolay fark etme bilgi ve becerileri öğretilerek duygusal wellness büyütülmeye çalışılıyor. Sağlıklı, paylaşıcı, üretken bir iş yeri ortamı oluşturma ön plana çıkarılıp sosyal wellness öğretiliyor.

Ve mutlaka altıncı adım da bu programlara dahil ediliyor. Farkındalığın, var olmanın ve şükretmenin gücü ile ilişkili inançsal wellness ile yaşamın amacı ve anlamı işleniyor. Tam olarak anlaşılamayan, ama var olduğundan hiç kuşku duyulmayan değerlere ve inançlara hoşgörü ve bağlılık sık sık işleniyor.

Wellness'ın altı boyutunu günlük yaşamıyla özdeşleştirenlerden oluşmuş iş yerlerinin başarısı, toplumların da başarısıdır. Bu adımları yaşamınıza geçirdiğiniz andan itibaren iş ve sosyal yaşamınız arasında dengeyi daha kolay kuracak ve belki de 'YAŞASIN HAYAT' şarkısını eskisinden daha çok söyleyeceksiniz.

Stres düzeyinden ne haber?

Bu test sizin stres düzeyinizi saptayacak. Stresin bazı belirtilerini tanımlayacak ve hangi faktörlerin sizi daha çok etkilediğini ortaya koyacak. Her maddeye beş seçenekten hangisinin size daha uygun olduğunu samimi bir şekilde değerlendirerek yanıt verin. Testin sonunda toplam puanınızı belirleyin ve değerlendirmeyi dikkatle okuyun. Puanlar şöyle:

1. Asla 2. Nadiren 3. Bazen

4. Sık sık 5. Her zaman

İşim üzerinde kontrol yeteneğim çok az

İşimi ailem ya da özel yaşantıma karıştırıyorum

Yapacak çok işim var/işlerimi son ana kadar yetiştiremeyeceğim

Bütün işleri yapmak için sadece bir doğru yolun olduğunu düşünürüm

İyi bir iş yaptığım zaman başarmanın mutluluğunu hak ettiğimin farkında bile olmuyorum

İşim hakkındaki düşünce ve hislerimi yöneticilerime anlatmakta zorluk çekiyorum

Karar vermekte zorlanıyorum

Çok çabuk sinirleniyor, kolayca alınıyor, üzülüyorum

Her şeyi çok fazla abartıyorum

Fiziksel aktivite yapmakta gittikçe daha çok zorlanıyorum

Bazen içimden kaba kuvvet kullanmak bile geliyor

Her şeyi kendimle paylaşıyorum, yakın arkadaşlarıma bile pek çok şeyi anlatmıyorum

Diyetimi veya sağlıklı beslenmeyi ihmal ediyorum

Her şeyi kendim yapmaya çalışıyorum

Bütün gün koşturuyorum ve dinlenmeye ya da kendime vakit ayırmaya zaman kalmıyor

Sürekli olarak geçmiş şeylerden şikayet ederek zaman geçiriyorum

Uyumakta zorlanıyorum ve/veya aşırı şekilde uyuyorum

Baş, sırt ve omuz ağrılarından çok fazla şikayet etmeye başladım

Sık sık hiçbir neden yokken kendimi çok yorgun ve halsiz hissediyorum

Sanki sabah tekrar kalkamayacakmışım gibi hissediyorum

Değerlendirme

20-40 Düşük düzeyde stresiniz var. Hayatınızda strese neden olabilecek şeyler çok az ve sizi pek fazla etkilemiyor. Bütün stres faktörlerinin üstesinden gelebiliyorsunuz. Doğru yoldasınız.

41-60 Stres düzeyiniz hafif, ama var. Stresin bazı negatif etkilerini yaşıyorsunuz. Önünüze gelen değişikliklere göre, hayatınıza giren bu stres faktörleriyle etkili şekilde baş etmeyi öğrenmeye çalışıyorsunuz. Stres yönetimi konusunda biraz daha bilgilenin

61-80 Orta seviyede streslisiniz. Hayatınıza giren stres faktörleriyle etkili şekilde baş edemediğiniz zaman kronik stresten yakınabilirsiniz. Ancak etkili şekilde üstesinden gelmeyi daha iyi öğrenmenizde ve stresin yan etkilerini en aza indirmenizde fayda var. Sorunu önemseyin!

81-100 Stres seviyeniz oldukça yüksek. Stresin zarar verici etkilerinden yakınıyor olmanız çok doğal. Bu nedenle bir uzmandan yardım almanızda fayda var. Uyku problemleri (uykusuzluk ya da çok fazla uyumak), sinirlilik, konsantre olmada güçlük, depresyon ve endişe, ev ve iş arasındaki dengeyi kuramama ve kararsızlık gibi sorunların birçoğu sizde zaten mevcut olmalıdır. Kendinizi iyi hissetmek için stresle baş etme yöntemlerinden yararlanmayı deneyin. Yürüyüş yapın, kısa bir tatile çıkın, sosyal çevrenize yeniden öncelik verin. Ailenizi yeniden keşfedin. İnanç dünyanızı zenginleştirin. Yoga ve meditasyondan faydalanın. Hekiminizin önereceği uygulamaları ise asla göz ardı etmeyin.

Strese karşı ne kadar esneksiniz?

İşte strese karşı kişisel gücünüzün düzeyini kanıtlayacak bir başka test. Bu test size strese karşı koyma gücünüzü yani esnekliğinizi gösterecektir. Yine aynı yöntemi izleyin, samimi ve doğru yanıtlar verin. Puanlar şöyle:

1. Asla

2. Nadiren

3. Bazen

4. Sık sık

5. Her zaman

Vaktimin çoğunu ailem ve arkadaşlarımla birlikte geçiriyorum.

Kendime yeterli dinlenme aralıkları, kısa ve keyifli tatiller, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizle sürekli ödüllendirir, beden ve ruh sağlığımı dikkatle izlerim.

Önemli, faydalı, etkili ve sevilen biriyim! Hayatımın bir anlamı ve amacı var. Düzenli ve dengeli bir yaşama sahibim.

İşte nasıl evde nasıl davranacağımı, işi evden nasıl ayıracağımı çok iyi biliyorum. Her ikisi arasındaki dengeyi çok iyi oluşturdum.

İşimden çok memnunum, günlerim üretken, dolu dolu ve memnun edici geçiyor.

Kendime, arkadaşlarıma ve aileme yeterince zaman ayırabiliyorum.

Stresli durumların nasıl üstesinden gelebileceğimi yeterince biliyorum.

Yaşamımdaki bazı değişiklikleri yaşlanıp olgunlaşmanın doğal ve ayrılmaz bir parçası olarak görüyorum.

Her ne olursa olsun bir şekilde ve bir ölçüde üstesinden gelebilirim.

İşimdeki performansımdan ve sonuçlarından tamamen ben sorumluyum. Bu sorumluluktan kaynaklanan olumsuz sonuçları iş yerimde bırakırım.

Karşılaştığım bazı beklenmedik değişikliklerin üstesinden gelebiliyorum ve yanlış bir durum olduğunda durup geri çekilmekten korkmuyorum

Toplumda aktif şekilde ve dışa dönük yapım sayesinde sevilen bir kişiyim.

Değerlendirme

12-24 Çok düşük bir esneklik düzeyindesiniz. Beklemeden bir uzmandan yardım almanızda fayda var.

25-36 Dikkat! Hafif bir esneklik düzeyindesiniz. Yaşamınızda meydana gelen değişikliklere bağlı olarak kronik stresle bile yüz yüze kalabilirsiniz. Ancak etkili şekilde üstesinden gelmeyi daha iyi öğrenmenizde ve stresin yan etkilerini en aza indirmenizde fayda var.

49-60 Yüksek bir esneklik düzeyiniz var. Hayatınızda strese neden olabilecek şeyler çok az ya da olsa bile sizi pek fazla etkilemiyor. Bütün stres faktörlerinin üstesinden gelebiliyorsunuz.

Intelihealth'den yararlanılmıştır.
Yazarın Tüm Yazıları