Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Devletten Af Örgütü'ne: Artık sizden çekinmiyoruz

DÜN, Türkiye'nin uzun yıllar adını dahi duymak istemediği Uluslararası Af Örgütü'ne karşı devletin, kimine göre cesur bir çıkışı, kimine göre de bir itirafıyla karşı karşıya kaldık.

Temsilcileri 1996 yılında Ankara'da görüşecek tek sorumlu bulamayan örgütün Genel Sekreteri İrena Khan, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

Bazı bakanlarla da görüşen Khan'a, Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Daryal Batıbay da Devlet Konukevi'nde bir çalışma yemeği verdi.

Yemekte Türkiye'nin, insan hakları alanında attığı adımlar hem Batıbay, hem de bazı eleştirilerle birlikte Türk sivil toplum örgütleri yöneticileri tarafından dile getirildi.

Atılan adımları cesaret verici bulan, ancak yeterli görmeyen Khan ise hem, ‘‘Türkiye'de gördüğümüz ilgi bile değişmiş gösteriyor. Bunu da biz anlatacağız, yansıtacağız’’ itirafında bulundu, hem de ‘‘Ama üzerinizdeki baskıyı da sürdüreceğiz’’ dedi.

DEVİR DEĞİŞTİ

İşte, Batıbay'ın çarpıcı yanıtı da bu aşamada geldi:

‘‘Artık sizden çekinmiyoruz.'

Batıbay, bunu derken geçmişte Türkiye'nin, örgütün Bulgaristan ve Batı Trakya Türkleriyle ilgili raporlarını her fırsatta kullanıp, kendisiyle ilgili raporlarını görmezlikten geldiği dönemin geride kaldığını ortaya koyuyor gibiydi.

Türkiye'nin son yıllarda attığı adımları sıralayarak, korkulacak bir durum olmadığını ortaya koyan Batıbay, karşı eleştiride bile bulundu:

‘‘İnsan haklarını iyileştirmek bizim de arzumuz, sadece sizin değil. Biz açık bir diyalog içindeyiz. Tamam, her yer gül bahçesi değil. Ama siz de dengeli olun. Doğru, olumsuz örnekler var, oysa sadece bunlara vurgu doğru olmaz. Yarın Başbakanımıza, ‘Káğıttan uygulamaya' başlıklı bir rapor vereceksiniz. Reformların káğıtta kaldığını söylüyorsunuz. Bu başlık Türkiye'ye haksızlık.’’

Batıbay,
Türkiye'nin Uluslararası Suç Mahkemesi Konvansiyonu'nu imzalamadığını, ancak şimdi bunu telafi yolunda olduğunu belirtip, ‘‘ABD'nin, vatandaşlarımızı bu konvansiyonlardan ayrı tutalım, önerisine yanaşmadık’’ dediğinde de Khan'ın tepkisi alkış ve sevinç oldu.

CEMİL ÖZGÜR'ÜN MEKTUBU

Pazartesi günkü duble yollarla ilgili yazımız üzerine, 2003 yılı vergi rekortmeni Cemil Özgür'den mektup aldık.

Ancak Sayın Özgür, haklı olarak kendisinin bu hükümetten önceki dönem olan 2002 yılı vergileri nedeniyle rekortmen olduğunu anımsatıyor.

Bu nedenle de rekortmenliğinin Ergezen'in bakan oluşuyla ilişkili düşünülemeyeceğini kaydederek, hiçbir siyasi kuruluşla ilgisi olmadığını da belirtiyor.

Mektubu için teşekkür ettiğimiz Sayın Özgür'le ilgili böylesi yargıların haksızlık olduğuna yazımızda biz de dikkat çekmiştik.
Yazarın Tüm Yazıları