Eve nasıl gidersen git

KIZIM Türk Telekom bünyesinde çağrı merkezi hizmeti veren Assistt Rehberlik ve Danışmanlık şirketinde 5,5 saat part time vardiyalı olarak çalışıyor. Şirkette akşam 20.00’den sonra da hizmet verildiği için çalışanlarına servis imkanı sağlıyor.

Haberin Devamı

Ankara’ya bağlı olan Akyurt (45-50 km), Çubuk (40-45 km) ve benzeri servis imkanı sağlanamayan kırsal alanlar, ‘z bölgesi’ olarak tanımlanıp, bu bölgelerde ikamet eden personelin vardiyalarını sabah saatlerine, çıkışı en geç 19.30 olacak şekilde veriliyordu.
Ancak şirket kendi bünyesinde aldığı bir kararla ‘z bölgesi’ndeki personele servis imkanı vermeyeceklerini iletti. Belirtilen vardiya saatlerine uyulmaması durumunda da ilgili personel için tutanak tutulacağı bilgisi verildi. Kızım günümüz şartlarında iş bulmanın zor olduğunu bildiği için bu duruma ne yazık ki sessiz kalmayı tercih ediyor. Gece çıkışlarında onu ben gidip alıyorum. Kaldı ki kızım gibi Ankara’nın çevre ilçelerinde hatta Kırıkkale gibi çevre illerinde ikamet eden arkadaşları da aynı mağduriyeti yaşıyor. Bu mağduriyet yöneticilere bildirildiğinde ise ‘akrabalarınızda kalın, taşının ya da istifa edin’ gibi oldukça trajikomik öneriler sunuluyor.
SERVİS ŞART
Çalışma Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğinde,”Kadın işçilere gece vardiyasında çalıştırabilmek için; vardiya değişimlerinde işyerinden ikametgahına yakın bir merkeze götürüp getirecek servis aracı ayarlanmalıdır” diyor.
Böyle bir kanun varken işyeri, bu kanunu nasıl görmezden gelip, hem servis sağlamayıp hem de gece yarısına kadar çalıştırdığı personele “Eve nasıl gidersen git” mantığıyla yaklaşır?
Kızım işyerinde yaklaşık 2 ay önce zorunlu bir sözleşme imzalatıldığını ve bu sözleşmede yer alan “iş yerinin yazdığı çalışma saatlerine uyacağım” ibaresinden dolayı hak iddia edemeyeceğini düşünüyor. Oysa ki; sorun çalışma saatlerine uyulmaması değil, gece vardiya çıkışı eve bırakılamıyor ya da servis imkanı sunamıyorsa, çalışma saatlerini personelin kendisinin ulaşımı sağlayabileceği uygun saatlere ayarlanmıyor olması. Konuyla ilgili gidiş geliş olmak üzere toplu taşıma şehir içi otobüs tarifesi üzerinden hesaplanarak yol parası maaşına yansıtılıyor. Ancak gece 24.00’te işten çıkan bir kadın toplu taşıma hizmetinin verilemediği saatlerde yol parası olsa da eve nasıl gidebilir?

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

Haberin Devamı

ANKARA 6. Kitap Fuarı’nda, Oda TV davasından tutuklu bulunan Müyesser Yıldız’ın gazeteci arkadaşlarının, Yıldız’ın Silivri’den yazdığı yazıların bir derlemesi olan ‘Yılan’ın Kış Güneşi’ adlı kitabını, onun adına yarın 12.00-16.00 saatleri arasında imzalayacaklarını...

İyi alış-verişler

ANKARA ‘Alışveriş Festivali’ yapılacakmış!
İstanbul’a özenilmiş tabii...
Ankara’da İstanbul gibi tarihi ve turistik bir şehir ne eksiği var? Bir yol ve kaldırımı bile yok. Büyükşehir Belediyesi 10 milyon TL verecekmiş! Kimin parasını kime veriyor bir bilen var mı? Yol yok kaldırım yok her yer pislik içinde alışveriş festivaline 10 milyon.. Oh ne ala. Ama kimsenin suçu yok suç bizde halk layık olduğunu buluyor..
Bol bol alışverişler.
Kemal  S.        

Haberin Devamı

KISA... KISA...

- ‘ATATÜRK ve Çocuk’ konulu 1-5. sınıflar için resim ve 6-8. sınıflar için şiir dallarında yapılacak yarışmaya katılmak isteyenler eserleri 13 nisan tarihine kadar Eğitim-İş Ankara Şubesi’ne teslim edebilirler. Ödüller 21 Nisan’da Anatolia Gösteri Merkezi’nde yapılacak ‘23 Nisan Şenliği’nde verilecek(Bilgi için: 532 435 68 76)
- DEVRİM Erbil’in ‘Yeteneğin İzinde’ adlı resim sergisi 2 Nisan tarihine kadar Arete Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

Yazarın Tüm Yazıları