Bu yıl Altın Portakal Şiir Ödülü’nü Yalangezen’le Mahmut Temizyürek aldı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından verilen 16. Altın Portakal Şiir Ödülü’ne Mahmut Temizyürek değer görüldü.

Seçiciler kurulu Doğan Hızlan, Cevat Çapan, Ahmet İnam, Mustafa Durak ve Ahmet Telli’den oluşuyordu.
Kurul ödülü aşağıdaki gerekçeyle verdi:
“Yalangezen, şiirimizde kuşaklar ya da eğilimler olarak adlandırılan poetik yönelimlerin birbirinden kopuk değil, birbirlerini besleyen kaynaklar olduğu anlayışından hareketle, geçmişten günümüze tüm poetikaların sentezini gerçekleştiriyor.”
Ödülü, Temizyürek’e Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı&AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Akaydın verdi.
Her yıl Altın Portakal Şiir Ödülü programında bir şair de Onur Ödülü’ne layık görülür./images/100/0x0/55eab89cf018fbb8f89275e4
Bu yıl bu ödülü, Türk şiirinin büyük adlarından Gülten Akın aldı.
* * *
ALTIN Portakal Şiir Ödülü’nün birkaç önemli özelliğinden söz etmeliyim.
Ödülü kazanan şairin şiiri üzerine gelecek yıl paneller, sempozyumlar düzenlenir, o da kitaplaşır.
Böylece şiir ödülü kalıcılık kazanır.
Geçen yıl bu ödülü Ahmet Telli almıştı, onunla ilgili yazıların yer aldığı kitap, Nidâ Odağında Ahmet Telli Şiiri adını taşıyor. Kitap AKSAV ve Everest yayınları işbirliğiyle yayımlandı.
Ahmet Telli, geçen yıl ödülü Nidâ kitabıyla almıştı. Kitap Everest Yayınları tarafından yayımlandı.
Sempozyum alanında bir de sergi vardı. Fahri Özdemir koleksiyonundan “Elyazması Şiirler” sergisi vardı. Şairlerin elyazılarıyla şiirleriydi sergilenen.
İlgi çeken bir sergi de “Ahmet Telli Şiirleri” Nidâ Resimleri adını taşıyan Habip Aydoğdu’nun resimleriydi. Şiirden esinlenen resimlerdi.
İki sanatı birleştiren bu resimleri doğrusu ilgiyle seyrettim.
Ahmet Telli şiiri için beş panel, dört sempozyum düzenlendi.
Hiç kuşkusuz bu sempozyumları ve panelleri dinleyenler, Ahmet Telli’nin şiirini kuşatıcı biçimde yorumlayabileceklerdir.
Kimdir Mahmut Temizyürek?
Temizyürek, 1955 yılında Sivas’ın Kümbet Köyü’nde doğdu. İlkokulu doğduğu köyde, ortaöğrenimini Ankara’da yaptı. A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. Birçok ansiklopedi, dergi ve gazetelerde çalıştı. Halen öğretmen olarak görev yapıyor. Şiir, deneme ve eleştiri yazıları Akatalpa, Defter, Edebiyat Dostları, Edebiyat ve Eleştiri, Evrensel Kültür, İnsan, Kum, Patika, Varlık, Yarın, Yeni Olgu gibi dergilerde yayınlandı.
Yazarın Tüm Yazıları